Gebelik yaşına göre küçük geç preterm ve term yenidoğanların uzun dönem sağlık ve nörogelişimsel durumlarının incelenmesi
Investigation of long-term health and neurodevelopmental outcomes in small for gestational age late preterm and term newborns
  1. Tez No: 944926
  2. Yazar: SENA MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Term Bebek, Nöromotor Gelişim, Gebelik Yaşına Göre Düşük Doğum Ağırlığı (SGA), Alberta İnfant Motor Skalası(AIMS), Term İnfant, Neuromotor Development, Small For Gestational Age (SGA), Alberta İnfant Motor Scale (AIMS)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Gebelik yaşına göre küçük (SGA) doğan bebekler, intrauterin dönemde karşılaştıkları çeşitli büyüme kısıtlayıcı faktörler nedeniyle nörogelişimsel, metabolik ve büyüme ile ilgili riskler taşımaktadır. Bu çalışma, geç preterm ve term dönemde doğan SGA ve AGA bebeklerin 6–18 ay arası nörogelişimsel gelişimlerini Denver II Gelişimsel Tarama Testi ve Alberta Infant Motor Skalası (AIMS) ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi ve gelişimsel sonuçların bazı klinik ve sosyodemografik değişkenlerle ilişkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yürütülen bu çalışmaya, 01 Ocak 2023–30 Mayıs 2024 tarihleri arasında doğmuş, gestasyonel yaşı ≥34 hafta olan, doğum ağırlığına göre SGA veya AGA sınıfına giren ve 6–18 ay aralığında izlenen toplam 88 bebek dahil edilmiştir. Antropometrik ölçümler ve nörogelişimsel testler (Denver II, AIMS) standardize yöntemlerle uygulanmış; veriler SPSS 27.0 yazılımı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %62,5'i SGA, %37,5'i AGA'dır. Doğumda ve izlemde SGA bebeklerin ağırlık, boy ve baş çevresi değerleri AGA grubuna göre anlamlı olarak düşüktür (p0,05). Denver II sonuçlarına göre olguların %71,6'sı normal; AIMS sonuçlarına göre ise %86,4'ü normaldir. İki test arasında anlamlı uyumsuzluk gözlenmiştir (p=0,001). Erkeklerde şüpheli Denver sonuçları daha fazladır (p=0,006). Diğer sosyodemografik değişkenlerle test sonuçları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. SGA bebeklerin %74,5'i büyümeyi yakalamıştır. Sonuç: SGA bebeklerin büyüme parametreleri AGA bebeklere göre daha düşük olmakla birlikte, nörogelişimsel test sonuçları benzerlik göstermiştir. Ancak baş çevresi geriliği ve testler arası uyumsuzluk dikkate değerdir. Bulgular, erken izlem ve nörogelişimsel değerlendirmenin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Infants born small for gestational age (SGA) are at increased risk for neurodevelopmental, metabolic, and growth-related problems due to various intrauterine growth-restricting factors. This study aimed to comparatively evaluate the neurodevelopmental outcomes of SGA and appropriate for gestational age (AGA) infants born in the late preterm and term periods between 6–18 months of age using the Denver II Developmental Screening Test and the Alberta Infant Motor Scale (AIMS). Additionally, the relationship between developmental outcomes and clinical or sociodemographic variables such as gestational age, prenatal and postnatal care, parental characteristics, and nutritional status was examined. Materials and Methods: This prospective study included 88 infants born between January 1, 2023, and May 30, 2024, with a gestational age of ≥34 weeks, classified as SGA or AGA, and followed up between 6–18 months. Anthropometric measurements and neurodevelopmental assessments (Denver II and AIMS) were performed using standardized protocols. Data were analyzed using SPSS version 27.0. Results: Among participants, 62.5% were classified as SGA and 37.5% as AGA. Birth weight, length, and head circumference, as well as follow-up weight and head circumference values, were significantly lower in the SGA group (p0.05). According to Denver II results, 71.6% were normal, while AIMS results showed 86.4% were within normal limits. A significant discrepancy was observed between the two tests (p=0.001). Male infants had a higher rate of questionable Denver results (p=0.006). No significant differences were found between groups in terms of breastfeeding duration, vitamin D and iron supplementation, vaccination status, parental education, occupation, consanguinity, or family structure (p>0.05). Growth catch-up was observed in 74.5% of SGA infants. Conclusion: Although SGA infants had lower anthropometric values at birth and during follow-up compared to AGA infants, neurodevelopmental outcomes were largely comparable. Notably, reduced head circumference and inconsistency between test results highlight the importance of early monitoring and developmental assessment in SGA infants.