Afet sonrası yeniden yapılanma projelerinde toplum ve dirençlilik odaklı yüklenici seçim modeli
Developing community driven resilient contractor selection model in post-disaster reconstruction projects
- Tez No: 944945
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Afet sonrası yeniden yapılanma, yüklenici seçimi, dirençli yeniden yapılanma, build back better, bütünleşmiş BBWM-bulanık VIKOR, Post-disaster reconstruction, contractor selection, resilient reconstruction, build back better, integrated BBWM-fuzzy VIKOR
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı İşletmesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Günümüzde sıklığı ve şiddeti giderek artan afetler, toplumun çevresel, ekonomik ve sosyal koşullarını tahrip etmektedir. Geleneksel inşaat projelerinden farklı olarak, afet sonrası yeniden yapılandırma projeleri, afetlerin neden olduğu belirsizlikler ve toplum kaygılarının önceliklendirilmesi nedeniyle kendine özgüdür. Bu nedenle yükleniciler, yeniden yapılanma projelerinin özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde seçilmelidir. Bu bağlamda bu çalışma,“build back better (BBB)”yaklaşımını kullanarak afet sonrası yeniden inşa projelerinde toplum kaygılarını da dikkate alan dirençli bir yüklenici seçim modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Başlangıçta, modeli geliştirmek için kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Bu literatür taraması sırasında bir dizi yüklenici seçim kriteri belirlenmiştir. Daha sonra belirlenen kriterleri gözden geçirmek ve iyileştirmek için odak grup görüşmesi (OGG) oturumları düzenlenmiştir. Sonuç olarak, 39 seçim kriterinden oluşan nihai bir liste geliştirilmiştir. Ardından, her bir seçim kriterinin ağırlıklarını belirlemek için Bayesian Best Worst Metodu (BBWM) uygulanmıştır. Son olarak, önerilen model varsayımsal bir vaka çalışması ve bulanık VlseKriterijuska Optimizacija I Komoromisno Resenje (VIKOR) analizi yapılarak doğrulanmıştır. Ayrıca, modeldeki maksimum grup faydası (v) değerinin etkisini incelemek için bir duyarlılık analizi yapılmıştır Sonuçlar, afet sonrası yeniden yapılandırma projelerinde yüklenicilerin yalnızca“teknik”ve“ekonomik”faktörlere dayalı olarak seçilemeyeceğini vurgulamıştır. Bunun yerine,“organizasyonel ve yönetimsel”,“çevresel sürdürülebilirlik”,“kaynak yönetimi ve tedarik”ve“son kullanıcı”gibi diğer unsurlar da dikkate alınmalıdır. İkinci olarak, finansal güç, deneyim, risk yönetimi, enerji verimliliği, kaynak mevcudiyeti ve güvence ile ilgili faktörler, özellikle karar vericilerin ayrıntılı dikkatini gerektiren en önemli faktörler olarak görülmüştür. Son olarak, vaka çalışması, önerilen modelin afet sonrası yeniden inşa projelerinde yüklenici seçim süreçlerini sistematik hale getirmek için önemli bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Disasters, which are increasing in frequency and severity today, devastate the community's environmental, economic and social conditions. Unlike traditional construction projects, post-disaster reconstruction projects are distinctive due to the uncertainties caused by the disasters and the prioritization of community concerns. Therefore, contractors should be selected in a way that can meet the specific needs of reconstruction projects. In this context this study aims to develop a resilient contractor selection model that also considers community concerns in post-disaster reconstruction projects using a“build-back better (BBB)”approach. At the outset, a comprehensive literature review was conducted to develop the model. During this literature review, a set of contractor selection criteria were identified. Focus group discussion (FGD) sessions were then organized to revise and refine the identified criteria. As a result, a final list of 39 selection criteria were developed. Next, the Bayesian best worst method (BBWM) was conducted to determine the weights of each selection criterion. Finally, the proposed model was validated by conducting a hypothetical case study and fuzzy VlseKriterijuska Optimizacija I Komoromisno Resenje (fuzzy VIKOR) analysis. Moreover, a sensitivity analysis was conducted to examine the effect of the maximum group utility (v) value in the model The results emphasized that contractors in post-disaster reconstruction projects cannot be selected merely based on“technical”and“economic”factors. Instead, the other aspects, namely“organizational and managerial,”“environmental sustainability,”“resource management and procurement”and“end-user,”should also be taken into consideration. Second, factors related to financial strength, experience, risk management, energy efficiency, resource availability and assurance were particularly deemed the most significant, needing the detailed attention of the decision-makers. Lastly, the case study revealed that the proposed model has a significant potential to systemize contractor selection processes in post-disaster reconstruction projects.