Okul öncesi öğretmenlerinin bulaşıcı hastalıklar risk farkındalığı ve korunma düzeyleri
Preschool teachers' awareness of infectious disease risks and levels of protection
- Tez No: 944956
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA KUYUCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bulaşıcı Hastalık, Hemşirelik, Okul Öncesi Öğretmenleri, Risk Farkındalığı, Infectious Disease, Nursing, Preschool Teachers, Risk Awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin bulaşıcı hastalıklar risk farkındalığı ve korunma düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Selçuklu, Karatay ve Meram merkez ilçelerinde bulunan toplam 89 anaokulunda görev yapan yaklaşık 760 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi, G*Power programı kullanılarak 0.5 etki büyüklüğü, %95 güç ve %5 anlamlılık düzeyi temel alınarak minimum 165 kişi olarak hesaplanmıştır. Veri toplama sürecinde“Bulaşıcı Hastalıklar Risk Farkındalığı ve Korunma Ölçeği (BHRFKÖ)”ile“Kişisel Tanımlayıcı Bilgi Formu”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerde frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmış; değişkenlerin normal dağılım gösterip göstermediği ise Skewness ve Kurtosis değerleriyle incelenmiştir. Öğretmenlerin tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova) analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %31.5'i 41-45 yaş aralığında, %97.6'sı kadın, %83.0'ı lisans mezunudur. Katılımcıların %87.3'ü çocuk sahibidir ve %47.9'u 16 yıl ve üzeri mesleki deneyime sahiptir. Öğretmenlerin çoğunluğu (%80.6) bağımsız anaokullarında görev yapmaktadır. Görev yapılan çocuk yaş grubu ağırlıklı olarak 48-60 ay aralığında (%58.8) yoğunlaşmıştır. Sınıf mevcudu olarak ise en yaygın dağılım 16-20 kişilik sınıflardır (%38.2). Katılımcıların %97.0'ı sınıfında bulaşıcı hastalık taşıyan öğrenci bulunmadığını belirtmiş, en sık karşılaşılan hastalıklar ise grip (%57.6), el-ayak-ağız hastalığı (%27.9) ve nezle (%16.4) olarak sıralanmıştır. Öğretmenlerin BHRFKÖ genel puan ortalaması 152.16±14.73 olup, bu sonuç yüksek düzeyde risk farkındalığı ve korunma davranışı sergilediklerini göstermektedir. Alt boyutlar incelendiğinde, korunma davranışları (35.96±3.46), ortak yaşam farkındalığı (36.27±4.62), kişisel korunma farkındalığı (30.72±4.79), el yıkama davranışları (13.40±1.70), toplumsal korunma farkındalığı (17.50±2.39) ve kişisel bulaş farkındalığı (18.31±2.17) puanlarının tamamında yüksek düzeyde farkındalık gözlenmiştir. Sonuç olarak okul öncesi öğretmenlerin demografik ve mesleki özelliklerine göre bulaşıcı hastalıklar risk farkındalığı ve korunma konusunda yüksek bir farkındalık düzeyine sahip oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to evaluate preschool teachers' awareness of infectious disease risks and their levels of preventive behaviors. The study population consisted of approximately 760 preschool teachers working in a total of 89 kindergartens affiliated with the Konya Provincial Directorate of National Education, located in the central districts of Selçuklu, Karatay, and Meram during the 2024-2025 academic year. The sample size was determined using the G*Power program, based on an effect size of 0.5, a power of 95%, and a significance level of 5%, resulting in a minimum sample of 165 participants. Data were collected using the“Infectious Diseases Risk Awareness and Prevention Scale (IDRAPS)”and the“Personal Information Form.”The data were analyzed using SPSS software. In descriptive statistics, frequency, percentage, mean, and standard deviation values were used, while skewness and kurtosis values were examined to assess the normality of variable distributions. Differences in scale scores according to teachers' demographic characteristics were analyzed using independent samples t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA). Among the participants, 31.5% were aged between 41 and 45 years, 97.6% were female, and 83.0% held a bachelor's degree. Additionally, 87.3% of the participants had children, and 47.9% had 16 years or more of professional experience. The majority of teachers (80.6%) worked in independent kindergartens. The most commonly taught child age group was between 48 and 60 months (58.8%). In terms of class size, the most common range was 16–20 students (38.2%). Furthermore, 97.0% of the participants reported that they did not have students with infectious diseases in their classrooms. The most frequently encountered infectious diseases were influenza (57.6%), hand-foot-mouth disease (27.9%), and the common cold (16.4%). The overall mean score on the IDRAPS was 152.16±14.73, indicating a high level of risk awareness and preventive behavior among the participants. Analysis of the subscales revealed high levels of awareness in preventive behaviors (35.96±3.46), common life awareness (36.27±4.62), personal protection awareness (30.72±4.79), handwashing behaviors (13.40±1.70), social protection awareness (17.50±2.39), and personal contagion awareness (18.31±2.17). As a result, it was determined that preschool teachers exhibited a high level of awareness regarding infectious disease risk and prevention across different demographic and professional characteristics.