Yetişkin kadınların dini bilgileri ve dini bilgileri edindikleri kaynaklar (Düzce örneği)
Adult women's religious information and the sources from which they obtained religious information (Düzce example)
- Tez No: 944981
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FARUK BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din, Dini Bilgi, Din Kaynakları, Yetişkin, Yetişkin Kadın, Religion, Religious Information, Religious Resources, Adult, Adult Woman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET YETİŞKİN KADINLARIN DİNİ BİLGİLERİ VE DİNİ BİLGİLERİ EDİNDİKLERİ KAYNAKLAR (DÜZCE ÖRNEĞİ) Aysel Beyza ATAŞ Düzce Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Prof. Dr. Mehmet Faruk BAYRAKTAR Temmuz 2025, 180 sayfa Din, insanın hayatı, evrenin anlamı ve varoluşun kökeni gibi metafizik sorulara yanıt sunan, bireysel ve toplumsal davranışları biçimlendiren çok katmanlı bir kurum olarak tanımlanır. Kur'an'da“din”, teslimiyet, hesap, ceza/mükâfat, ibadet, hukuk düzeni ve toplumsal aidiyet gibi farklı anlam katmanlarına sahiptir ve hem bireysel hem toplumsal düzeyde önemli işlevler yüklenir. Dini bilgi ise pozitif bilginin sınırlarını aşan, gözlemlenemeyen ve deneyle sınanamayan metafizik gerçeklikleri anlamamıza yardımcı olan bir bilgi türüdür. Yetişkin kadın, genellikle 18 yaş ve üzeri, toplumsal rolleri ve sorumlulukları belirginleşmiş, eğitim ve meslek statüsü gibi değişkenlerle dini bilgiye erişimi şekillenen bireyler olarak tanımlanmıştır. Bu çalışma, Düzce ilinde yaşayan yetişkin kadınların dini bilgi düzeylerini, bu bilgileri hangi dini ve sosyal kaynaklardan elde ettiklerini ve bilgi edinme süreçlerinde etkili olan toplumsal ve bireysel dinamikleri nitel bir yaklaşımla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma ayrıca, aile, cami, Kur'an kursu, dijital ve yazılı medya gibi bilgi kaynaklarının, kadınların dini yaşantılarına etkisini değerlendirmektedir. Araştırma, nitel araştırma deseninde, fenomenolojik yaklaşım kullanılarak tasarlanmıştır. Derinlemesine görüşme ve doküman analizi teknikleriyle katılımcıların öznel deneyimleri, anlamlandırma süreçleri ve bilgi kaynaklarına erişim motivasyonları betimlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Düzce'de ikamet eden, 23 yaş ve üzeri, farklı sosyo-demografik özelliklere sahip 23 yetişkin kadın oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Form, kadınların dini bilgi düzeyi, bilgi kaynakları ve dini yaşantılarına ilişkin açık uçlu ve esnek sorulardan oluşmaktadır. Görüşmeler, birebir ve odak grup formatlarında, katılımcılarla telefon aracılığı ile iletişim kurulmuş ve görüşme soruları yöneltilmiştir. Toplanan veriler, içerik analizi yöntemiyle tematik olarak kodlanmış ve dini bilgi edinme süreçlerine ilişkin ana eğilimler ortaya çıkarılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlardan bazıları şunlardır. Dini bilgi ediniminde aile ve toplumsal çevre ilk başvuru noktası olarak öne çıkmıştır. Katılımcıların büyük kısmı, dini inançlarını önce aileden, sonra sosyal çevreden ve bireysel araştırmalarıyla geliştirdiğini ifade etmiştir. Kur'an kursları, cami sohbetleri ve vaazlar, sistematik bilgi ediniminde önemli rol oynamaktadır. Katılımcılar, dini bilginin yalnızca toplumsal değil, aynı zamanda yaratılıştan gelen bir eğilimle benimsendiğini belirtmiştir. Dijital platformlar (internet, sosyal medya, YouTube vb.) üzerinden dini içeriklere erişim, özellikle genç yetişkin kadınlarda bilgiye ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Araştırma bulguları, yetişkin kadınların dinî bilgiye ulaşım yollarının çok katmanlı bir yapıya sahip olduğunu, klasik bilgi aktarım yolları ile modern dijital ortamların birbirini tamamladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ADULT WOMEN'S RELIGIOUS INFORMATION AND THE SOURCES FROM WHICH THEY OBTAINED RELIGIOUS INFORMATION (DÜZCE EXAMPLE) Aysel Beyza ATAŞ Düzce University Graduate School, Department of Philosophy and Religious Studies Master's Thesis Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Faruk BAYRAKTAR July 2025, 180 pages Religion is defined as a multilayered institution that offers answers to metaphysical questions such as the meaning of life, the universe, and the origin of existence, while also shaping individual and social behaviors. In the Qur'an, the term“religion”(din) carries various layers of meaning such as submission, judgment, punishment/reward, worship, legal order, and social belonging, and it fulfills important functions at both individual and societal levels. Religious knowledge, on the other hand, is a type of knowledge that goes beyond the limits of empirical science, helping us to comprehend metaphysical realities that cannot be observed or tested through experience. An adult woman is typically defined as an individual aged 18 and above, whose social roles and responsibilities have become more established, and whose access to religious knowledge is shaped by variables such as educational background and occupational status. This study aims to explore, through a qualitative approach, the level of religious knowledge among adult women living in the province of Düzce, the social sources from which they acquire such knowledge, and the social and individual dynamics that influence their acquisition processes. The research also evaluates the impact of knowledge sources such as family, mosque, Qur'an courses, digital media, and print media on women's religious lives. The study is designed using a qualitative research pattern, specifically a phenomenological approach. Through in-depth interviews and document analysis techniques, the subjective experiences of participants, their meaning-making processes, and their motivations for accessing knowledge sources have been described. The study is limited to 23 adult women aged 23 and older, residing in Düzce, who have various socio-demographic characteristics. A semi-structured interview form was used as the data collection tool. This form consists of open-ended and flexible questions regarding women's levels of religious knowledge, their sources of information, and their religious experiences. Interviews were conducted in both individual and focus group formats, with participants contacted via telephone and interview questions posed accordingly. The collected data were thematically coded using content analysis, and main trends regarding the processes of acquiring religious knowledge were identified. Some of the key findings of the research are as follows: family and social environment emerged as the primary reference points for acquiring religious knowledge. The majority of participants stated that their religious beliefs were first shaped by their families, then by their social environment, and finally through individual exploration. Qur'an courses, mosque talks, and sermons play a significant role in systematic knowledge acquisition. Participants also noted that religious knowledge is not only a societal construct but also a tendency innate to human nature. Accessing religious content through digital platforms (internet, social media, YouTube, etc.) particularly facilitates knowledge acquisition among young adult women. The research findings reveal that adult women's access to religious knowledge is structured in a multilayered way, showing that traditional methods of knowledge transmission and modern digital environments complement one another.