Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin e-spor tutum ve katılımlarının incelenmesi (Selçuk Üniversitesi örneği)
Examination of e-sports attitudes and participation among faculty of sports sciences students (A case study of Selçuk University)
- Tez No: 945023
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: E-Spor, Tutum, Katılım motivasyonu, Spor bilimleri fakültesi öğrencileri, E-sports, Attitude, Participation motivation, Sport sciences students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin E-Spor Tutum Ve Katılımlarının İncelenmesi (Selçuk Üniversitesi Örneği) Oğuzhan KAYA Spor Yöneticiliği Anabilim Dalı YÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA-2025 Bu araştırma, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin e-spor tutumlarının ve e-spora katılım motivasyonlarının belirlenmesi; demografik değişkenlerine göre e-spor tutumlarının ve e-spora katılım motivasyonlarının farklılaşıp farklılaşmadığının tespit edilmesi; e-spora yönelik tutum ve e-spora katılım motivasyonları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Mevcut durumu ortaya çıkartmayı amaçlayan betimsel taramaya (survey) ve ilişkisel taramaya yönelik yöntemin kullanıldığı araştırma; veri toplama sürecine katılan Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde farklı bölümlerde (Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği, Antrenörlük Eğitimi, Rekreasyon) ve farklı sınıflarda (1.Sınıf, 2. Sınıf, 3. Sınıf, 4. Sınıf) öğrenim gören toplam 338 [Kadın(n=174), Erkek(n=164)] üniversite öğrencisi örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Savaş ve Turan (2023) tarafından geliştirilen“E-Spor Tutum Ölçeği (ESTÖ)”; Öz ve Üstün (2019) tarafından geliştirilen“E-Spor Katılım Motivasyonu Ölçeği (EKMÖ)”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin normallik sınaması, çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerleri ile test edilmiş; test sonucunda veriler normal dağılım gösterdiğinden dolayı ikili karşılaştırmalar için bağımsız gruplar t Testi ve çoklu karşılaştırmalar için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi sonucu ortaya çıkan grup farklılıklarının kaynağını belirlemek üzere, varyansların homojen olduğu durumlarda Tukey HSD ve LSD çoklu karşılaştırma testleri; varyansların homojen olmadığı durumlarda ise Tamhane's T2 çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. İlişki analizinde, Pearson Momentler Çarpım Korelasyon (r) katsayısı tekniğinden yararlanılmıştır. Yapılan tüm istatistiksel hesaplamalarda temel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda; spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin E-Spor Tutum Ölçeği Bilişsel, Duyuşsal, Davranışsal boyutlarına yönelik tutumlarının ve bu boyutların oluşturduğu E-Spora yönelik genel tutumlarının ORTA düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin, E-Spor Tutum Ölçeği alt boyutlarına (Bilişsel, Duyuşsal, Davranışsal) ve geneline ait puan ortalamalarının cinsiyet, öğrenim gördükleri bölüm, baba eğitim düzeyi, anne-baba çalışma durumu (duyuşsal boyut hariç), aylık gelir düzeyi ve günlük oyun oynama süresi değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı; yaş, anne eğitim düzeyi ve anne-baba medeni durumu değişkenine göre ise anlamlı düzeyde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin, E-Spor Katılım Motivasyonu Ölçeği Taksonomik Alan, Yetkinlik, İlişkisel Benlik, Rekabet ve Başarı, Boş Zaman Değerlendirme boyutlarına ve geneline yönelik e-spora katılım motivasyonlarının ORTA düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin, E-Spor Katılım Motivasyonu Ölçeği alt boyutlarına (Taksonomik Alan, Yetkinlik, İlişkisel Benlik, Rekabet ve Başarı, Boş Zaman Değerlendirme) ve geneline ait puan ortalamalarının cinsiyet, öğrenim gördükleri bölüm, baba eğitim düzeyi (ilişkisel benlik boyutu hariç), anne-baba çalışma durumu (rekabet ve başarı boyutu hariç), aylık gelir düzeyi ve günlük oyun oynama süresi değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı; yaş, anne eğitim düzeyi ve anne-baba medeni durumu değişkenine göre ise anlamlı düzeyde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin e-spora yönelik tutum ve e-spora katılım motivasyonları arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç, öğrencilerin e-spora yönelik tutumlarının artmasına paralel olarak e-spora katılım motivasyonlarının da artacağını/yükseleceğini göstermiştir. Bir başka ifadeyle bu sonuç, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin e-spora katılım motivasyonları arttıkça, e-spora yönelik tutumlarının da olumlu yönde artacağını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY REPUBLIC OF TURKEY SELCUK UNIVERSITY HEALTH SCIENCES INSTITUTE Examination of E-Sports Attitudes and Participation Among Faculty of Sports Sciences Students (A Case Study of Selçuk University) Oğuzhan KAYA Department of Sports Management MASTER'S THESIS / KONYA-2025 This study aimed to determine the attitudes of students in the Faculty of Sport Sciences toward e-sports and their motivations for participating in e-sports. It also examined whether these attitudes and motivations differed based on demographic variables and whether there was a significant relationship between attitudes toward e-sports and participation motivation. A descriptive survey and relational screening model were employed to examine the current state. The sample consisted of 338 undergraduate students (174 females, 164 males) enrolled in various departments (Physical Education and Sports Teaching, Sports Management, Coaching Education, and Recreation) and grade levels (1st through 4th year) within the Faculty of Sport Sciences at Selçuk University. Data collection instruments included the E-Sports Attitude Scale (Savaş & Turan, 2023), the E-Sports Participation Motivation Scale (Öz & Üstün, 2019), and a Personal Information Form developed by the researcher. Normality of the data was assessed using skewness and kurtosis values. Given that the data were normally distributed, independent samples t-tests were used for pairwise comparisons and one-way analysis of variance (ANOVA) for multiple comparisons. Tukey HSD and LSD tests were used for post hoc analyses in cases of homogeneity of variance, while Tamhane's T2 test was applied when variance assumptions were violated. Pearson product-moment correlation coefficients were used to analyze the relationships between variables. The significance level for all statistical analyses was set at .05. Findings indicated that students' attitudes toward e-sports were at a moderate level across the cognitive, affective, and behavioral subdimensions, as well as in the overall scale. Significant differences in attitude scores were found based on gender, academic department, father's educational level, parental employment status (except in the affective dimension), monthly income level, and daily gaming time. No significant differences were found based on age, mother's educational level, or parents' marital status. Similarly, students demonstrated moderate levels of motivation to participate in e-sports across the subdimensions of Taxonomic Domain, Competence, Relational Self, Competition and Achievement, and Leisure Time Evaluation, as well as in the overall motivation scale. Participation motivation scores significantly varied by gender, academic department, father's education level (except for the relational self dimension), parental employment status (except for the competition and achievement dimension), monthly income level, and daily gaming time. No significant differences were identified based on age, mother's education level, or parents' marital status. A strong, positive, and statistically significant correlation was found between students' attitudes toward e-sports and their motivation to participate. These findings suggest that more positive attitudes toward e-sports are associated with higher participation motivation, and vice versa.