Sağlık hizmetlerinde örgütsel sessizlik ve örgütsel politika arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kamu hastaneleri örneği
  1. Tez No: 945024
  2. Yazar: FUNDA ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Politika, Sağlık Kuruluşları, Organizational Silence, Organizational Politics, Healthcare Institutions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Örgütsel sessizlik ve algılanan örgütsel politika, özellikle sağlık kuruluşlarında çalışan davranışını ve örgütsel dinamikleri önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışma, sağlık kuruluşlarındaki örgütsel sessizlik ile örgütsel politika algısı arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. İlişkisel tarama modeline sahip olan bu araştırmanın evrenini Güneydoğu Anadolu'daki iki eğitim ve araştırma hastanesi ve bir devlet hastanesindeki 396 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırma verileri,“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Sessizlik Ölçeği”ve“Algılanan Örgütsel Politika Ölçeği (AÖPÖ)”ile toplanmıştır. Bulgular, algılanan örgütsel politikanın örgütsel sessizlik alt boyutları olan kabul edilmiş sessizlik, savunma amaçlı sessizlik, susturulma sessizliği, örgüt yararı sessizliği ve örgützararına sessizlik)vetoplam örgütsel sessizlik düzeyi ile pozitif yönde anlamlı bir ilişki içinde olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle algılanan örgütsel politika düzeyi savunma amaçlı sessizlik ve örgüt zararına sessizlik boyutları ile daha güçlü bir ilişki göstermiştir. Bu çalışma, sağlık sektöründe örgütsel politika algısı ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkilere ışık tutmuştur. Gelecekte yapılacak çalışmalar, özel sağlık kuruluşlarında, farklı sağlık profesyonellerive farklı kültürel ortamlarda bu ilişkiler nasıl incelenebilir.
Özet (Çeviri)
Organizational silence and perceived organizational politics significantly affect employee behavior and organizational dynamics, especially in healthcare organizations. This study investigates the relationship between organizational silence in healthcare organizations and the perception of organizational politics. The universe of this study, which has a relational screening model, consists of 396 healthcare workers in two training and research hospitals and one state hospital in Southeastern Anatolia, Turkiye. The research data were collected with the“Personal Information Form”,“Organizational Silence Scale”and“Perceived Organizational Politics Scale (POPS)”. The findings revealed that perceived organizational politics has a positive and significant relationship with the sub-dimensions of organizational silence (accepted silence, defensive silence, silence of silence, silence for the benefit of the organization and silence for the detriment of the organization) and the total organizational silence level. In particular, the perceived organizational politics level showed a stronger relationship with the dimensions of defensive silence and silence for the detriment of the organization. This study has shed light on the relationships between organizational politics perception and organizational silence in the health sector. Future studies can examine how these relationships can be examined in private health institutions, among different health professionals and in different cultural environments.