Toksik liderliğin çalışanların işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde örtüsel stresin aracı rolü ve buna yönelik bir araştırma
The mediating role of organizational stress in the effect of toxic leadership on employees' intention to leave and a study on this topic
  1. Tez No: 945066
  2. Yazar: SUZAN BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toksik Liderlik, İşten Ayrılma Niyeti, Örgütsel Stres, Toxic Leadership, Turnover Intention, Organizational Stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu çalışma, toksik liderliğin çalışanların işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini ve bu etkide örgütsel stresin aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Toksik liderlik, çalışanlar üzerinde güvensizlik oluşturan, onları yönlendirmek yerine manipüle eden ve uzun vadede örgütsel yapıyı zayıflatan sömürü temelli bir liderlik yaklaşımıdır. Bu liderlik anlayışı, çalışanların yoğun bir stres yaşamalarına neden olmakta ve bu stres, zamanla işten ayrılma eğilimlerini artırmaktadır. Araştırmanın temel varsayımı, toksik liderliğin işten ayrılma niyetini arttırdığı ve bu ilişkide örgütsel stresin aracı bir mekanizma olarak rol oynadığıdır. Bu hipotezi test etmek amacıyla, İstanbul'un Güngören bölgesinde tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde farklı pozisyonlarda çalışan personele anket çalışması uygulanmıştır. Anket formu, katılımcıların toksik liderlik, işten ayrılma niyeti ve örgütsel stres algılarını ölçmek için tasarlanmış geçerli ve güvenilir ölçeklerden oluşmaktadır. Toplanan veriler, istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, toksik liderlik tarzının işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı bir etkisi görülürken, örgütsel stres aracı değişken olarak ele alındığında anlamlı bir etki bulunamamıştır. Ancak, örgütsel stresin alt boyutu olan“iş yükü”aracı değişken olarak ele alındığında toksik liderlik tarzının işten ayrılma niyetine etkisinde kısmi aracılık etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of toxic leadership on employees' turnover intention and the mediating role of organizational stress in this relationship. Toxic leadership is an exploitative leadership approach that fosters distrust among employees, manipulates them instead of guiding, and ultimately weakens the organizational structure in the long term. This leadership style causes employees to experience intense stress, which gradually increases their tendency to leave the organization. The main assumption of the study is that toxic leadership increases turnover intention and that organizational stress acts as a mediating role in this relationship. To test this hypothesis, a survey was conducted with employees working in various position at textile and apparel companies operating in the Güngören district of Istanbul. The questionnaire consisted of valid and reliable scales designed to measure participants' perceptions of toxic leadership, turnover intention, and organizational stress. The collected data were analyzed using statistical methods. According to the analysis results, toxic leadership was found to have a significant effect on turnover intention. However, when organizational stress was examined as a mediating variable, no significant mediating effect was found. Nonetheless, when the“workload”sub-dimension of organizational stress was considered as a mediating variable, a partial mediation effect was identified in the relationship between toxic leadership and turnover intention.