Hemodiyaliz tedavisi alan hastalara menekşe yaği ile uygulanan el masajinin kaşinti düzeyi ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of hand massage with violet oil on pruritus severity and quality of life in patients receiving hemodialysis treatment
- Tez No: 945121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR TEKİNSOY KARTIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: El Masajı, Hemodiyaliz, Hemşirelik, Menekşe yağı, Kaşıntı, Yaşam Kalitesi, Hand Massage, Pruritus, Hemodialysis, Quality of Life, Violet Oil, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Hemodiyaliz (HD) tedavisi alan bireylerde kaşıntı sık karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır. Bu çalışma, HD tedavisi alan bireylere altı hafta boyunca hafta da 3 kez diyaliz seansı sırasında fistül olmayan koldaki ele % 2'lik menekşe yağı ile 7 dk. masaj uygulamasının kaşıntı düzeyi ve yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacı ile randomize kontrollü tek kör çalışma olarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini diyaliz tedavisi alan ve araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 32 müdahale, 32 plasebo ve 30 kontrol grubu olmak üzere toplam 94 hasta oluşturmaktadır. Müdahale grubuna menekşe yağı ile plasebo grubuna jojoba yağı ile klasik el masajı uygulanmıştır. Kontrol grubuna rutin tedavisi dışında uygulama yapılmamıştır. Etik kurul onayı, bireylerden bilgilendirilmiş gönüllü olur ve kurum izinleri alındıktan sonra çalışmaya başlanmıştır. Araştırmanın verileri Hasta Tanıtım Formu, 5 D Kaşıntı Ölçeği, Böbrek Hastalığı Yaşam Kalitesi Ölçeği (KDQOLTM-36) ve hasta izlem çizelgesi kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada HD tedavisi alan hastalara altı hafta boyunca, hafta da üç kez fistül bulunmayan ele 7 dk. %2'lik menekşe yağı ile uygulanan aromaterapi masajının ve jojoba yağıyla uygulanan masajın, kaşıntı şiddetini azalttığı, yaşam kalitesini yükselttiği saptanmıştır. Ayrıca menekşe yağı ile uygulanan aromaterapi masajının jojoba yağı ile uygulanan masaja göre kaşıntı düzeyini düşürmede ve yaşam kalitesini arttırmakta daha etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak HD hastalarının kaşıntı semptom yönetiminde ve yaşam kalitesinin arttırılmasında aromaterapi ve klasik masaj uygulamalarının tamamlayıcı ve integratif tedavi yöntemi olarak kullanılması önerilebilebilir. Ayrıca menekşe yağı ile masaj uygulamalarının farklı nedenler ile oluşan kaşıntı durumlarında kullanılması ve menekşe yağı ile yapılan masajın uzun süreli etkilerinin değerlendirilebileceği izlem çalışmalarının yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Pruritus is among the frequently encountered problems in individuals receiving hemodialysis (HD) treatment. This study was conducted as a randomized controlled single-blind trial to determine the effect of applying a 7-minute massage with 2% violet oil to the hand on the non-fistula arm during dialysis sessions, three times a week for six weeks, on pruritus level and quality of life in individuals receiving HD treatment. The sample of the study consisted of a total of 94 patients receiving dialysis treatment and meeting the inclusion criteria, with 32 in the intervention group, 32 in the placebo group, and 30 in the control group. A classical hand massage with violet oil was applied to the intervention group, while a massage with jojoba oil was applied to the placebo group. No intervention was applied to the control group other than routine treatment. After obtaining ethics committee approval, informed consent from individuals, and institutional permissions, the study was initiated. Data were collected using the Patient Information Form, 5-D Pruritus Scale, Kidney Disease Quality of Life Scale (KDQOL™-36), and patient follow-up chart. The study found that aromatherapy massage with 2% violet oil applied to the non-fistula arm three times a week for six weeks, as well as massage with jojoba oil, reduced the severity of pruritus and improved quality of life in patients receiving HD treatment. Additionally, aromatherapy massage with violet oil was found to be more effective than massage with jojoba oil in reducing pruritus levels and enhancing quality of life. In conclusion, it can be recommended to use aromatherapy and classical massage applications as complementary and integrative treatment methods in the management of pruritus symptoms and in improving quality of life in HD patients. Moreover, it may be suggested to conduct follow-up studies to evaluate the long-term effects of massage with violet oil and to investigate its use in pruritus caused by different conditions in various patient groups.