0-4 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin stres düzeyinin ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of the stress level of parents with children aged 0-4 and the affecting factors
- Tez No: 945202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: 0-4 yaş, Çocuk Gelişimi, Ebeveyn Stresi, Etkileyen Faktörler, 0-4 years, Child Development, Parental Stress, Influencing Factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
0-4 yaş arası çocuğa sahip ebeveynlerin stres düzeyleri, çeşitli karmaşık faktörlerden etkilenmektedir. Bu dönem, ebeveynlerin çocuklarının gelişimini desteklemek amacıyla üstlendikleri yeni sorumluluklar nedeniyle doğal olarak stres seviyelerinde artışa yol açmaktadır. Aile dinamikleri ve geniş sosyal çevre de ruh sağlığı üzerinde önemli etkilere sahiptir; destekleyici bir aile yapısı ve arkadaş çevresi, stresi azaltmada faydalı olabilir. Bunun yanı sıra, çocukların sağlık sorunları veya davranışsal zorlukları, ebeveynlerde yoğun bir stres hissettirerek endişelerini artırabilir. Tüm bu unsurlar göz önüne alındığında, ebeveynlerin zihinsel sağlıklarını korumak ve stresle başa çıkmalarını kolaylaştırmak amacıyla destekleyici mekanizmaların geliştirilmesi son derece önemlidir. Bu çalışma 4 yaş altı çocuğu olan ebeveynlerin stres düzeyinin ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amacı ile tanımlayıcı ve kesitsel türde yapılmıştır. Araştırma, Mayıs 2024- Kasım 2024 tarihleri arasında çevirim içi bir form üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırma toplum tabanlı olarak 4 yaş altı çocuğu olan 260 ebeveyni kapsamıştır. Verilerin toplanmasında; literatür bilgileri doğrultusunda hazırlanan, aile ve çocuk ile ilgili tanıtıcı özellikleri içeren“Kişisel Bilgi Formu”,“Ebeveyn Stres Ölçeği”kullanılmıştır. Bu çalışma, 4 yaş altı çocuğu olan ebeveynlerde stres düzeyinin sosyo-demografik ve sağlık durumu değişkenleriyle anlamlı farklılıklar gösterdiğini, çocuğun sağlık durumu ve aile içi iletişim algısının da ebeveyn stres düzeyleri üzerinde etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda stres düzeyi yüksek ebeveynlere yönelik programlar ebeveynin uyumunun ve konforunun artmasına, ebeveynin daha az stresli olmasına etki ederek çocuk bakımın kalitesinin artıracaktır.
Özet (Çeviri)
This research shows that the stress levels of parents with children between the ages of 0-4 are affected by various complex factors. This period naturally leads to an increase in stress levels due to the new responsibilities that parents take on in order to support the development of their children. Family dynamics and the wider social environment also have important effects on mental health; a supportive family structure and a circle of friends can be useful in reducing stress. In addition, children's health problems or behavioral difficulties can increase their anxiety by making parents feel intense stress. Given all these elements, it is extremely important to develop supportive mechanisms in order to protect parents' mental health and make it easier for them to cope with stress. This descriptive and cross-sectional study was conducted to examine the stress level of parents with children under 4 years of age and the factors affecting them. The study was conducted between May 2024 and November 2024 using an online form. The study included 260 community-based parents with children under 4 years of age. In the collection of data; 'Personal Information Form' and 'Parental Stress Scale', which were prepared in line with the literature information, including descriptive characteristics about the family and child, were used. This study reveals that the stress level of parents with children under 4 years of age shows significant differences with socio-demographic and health status variables, and that the health status of the child and the perception of communication within the family also have an effect on parental stress levels. In this direction, programmes for parents with high stress levels will increase the quality of child care by increasing the harmony and comfort of the parents and making the parents less stressed.