Kronik Hastalığı Olan 10-18 Yaş Arası Çocukların Ebeveynlerinin Stres Düzeyinin Psikolojik Sağlamlık Durumuna Etkisi
The Effect of Stress Levels on Psychological Resilience in Parents of Children Aged 10-18 with Chronic Illnesses
  1. Tez No: 1004617
  2. Yazar: METİN SUİÇMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBEYAZ BARAN DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn stresi, psikolojik sağlamlık, kronik hastalık, hemşirelik, Parental stress, psychological resilience, chronic illness, nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, 10-18 yaş arası kronik hastalığı olan çocukların ebeveynlerinde algılanan stresin psikolojik dayanıklılık üzerindeki etkisi ve demografik faktörlerle ilişkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Nisan-Temmuz 2025 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde tedavi gören 95 çocuğun ebeveyni (72 kadın, 23 erkek) ile tanımlayıcı kesitsel bir çalışma yürütülmüştür. Veriler Algılanan Stres Ölçeği, Ebeveyn Stres Ölçeği, Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve sosyo-demografik form kullanılarak toplanmıştır. Analizler; tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyonu, regresyon, t-testleri ve ANOVA'yı içermektedir. Bulgular: Ebeveynlerin ortalama yaşı 38,6±6,4 yıldır. Stres düzeyleri orta ila yüksekti (Algılanan Stres: 33,15±7,61; Ebeveyn Stresi: 32,51±7,89). Psikolojik dayanıklılık orta düzeydeydi (19,17±8,15) ve stresle negatif korelasyon gösterdi (r≈-0,34; p<0,01). Regresyon, algılanan ve ebeveyn stresinin dayanıklılığı önemli ölçüde azalttığını gösterdi (açıklanan varyans: %14,1; F=8,716; p<0,001). Anneler, babalara göre daha yüksek stres ve daha düşük dayanıklılık bildirdi (p < 0,01). Bir veya iki çocuğu olan ebeveynler, üç veya dört çocuğu olanlara göre daha yüksek stres yaşadı (p<0,05). Sonuç: Stres, kronik hastalığı olan çocukların ebeveynlerinde psikolojik dayanıklılığı olumsuz etkilemektedir. Ebeveyn stresinin izlenmesi ve özellikle annelere, genç ebeveynlere ve küçük ailelere destek sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study examined the effect of perceived stress on psychological resilience and its relationship with demographic factors in parents of children aged 10–18 with chronic illnesses. Materials and Methods: A descriptive cross-sectional study was conducted between April and July 2025 with the parents of 95 children (72 women, 23 men) receiving treatment at Dicle University Children's Hospital. Data were collected using the Perceived Stress Scale, Parental Stress Scale, Brief Psychological Resilience Scale, and a socio-demographic form. Analyses included descriptive statistics, Pearson correlation, regression, t-tests, and ANOVA. Results: The mean age of the parents was 38.6 ± 6.4 years. Stress levels were moderate to high (Perceived Stress: 33.15 ± 7.61; Parental Stress: 32.51 ± 7.89). Psychological resilience was at a moderate level (19.17 ± 8.15) and negatively correlated with stress (r ≈ -0.34; p < 0.01). Regression analysis showed that perceived and parental stress significantly decreased resilience (explained variance: 14.1%; F = 8.716; p < 0.001). Mothers reported higher stress and lower resilience compared to fathers (p < 0.01). Parents with one or two children experienced higher stress than those with three or four children (p < 0.05). Conclusion: Stress negatively affects psychological resilience in parents of children with chronic illnesses. Monitoring parental stress and providing support particularly to mothers, young parents, and smaller families is recommended.