Çeşitli yörelere ait çiğ sütlerin ve Ankara piyasasında satılan pastörize sütlerin Listeria monocytoqenes açısından değerlendirilmesi
Investigation on listeria monocytogenes contamination of raw milk obtained from different regions of Anatolia and pasteurized milk sold in Ankara
- Tez No: 9453
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE TUNAİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çiğ süt, Pastörize süt, Listeria monocytogenes, Soğuk zenginleştirme, Kısa zenginleştirme, Selektif Listeria Agar.. m
- Yıl: 1990
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
DZET Yüksek Lisans Tezi Çeşitli Yörelere ait Ciğ Sütlerin ve Ankara Piyasasında Satılan Pas törize Sütlerin Listeria monocytogenes Açısından Değerlendirilmesi. Arif SHARIF Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Nezihe TUNAİL 199D, Sayfa : kh Jüri : Prof. Dr. Hasan Yaygın Prof. Dr. Ömer Akay Prof. Dr. Nezihe Tunail Bu çalışmada Anadolu'nun değişik yörelerinden sağlanan 77 çiğ süt örneği ile Ankara piyasasında satılan 22 pastörize süt örneği test edil miştir. Listeria izolasyonu için herbir örnek direk olarak McBride's Listeria Agar' a (MLA) ekilmiş ayrıca, 2 farklı soğuk zenginleştirme ve 2 farklı kısa süreli sıcak zenginleştirme teknikleri içeren dört yöntem kullanılmıştır. MLA plakları üzerindeki Listeria kolonileri eğik ışıklandırmaya dayalı Henry yöntemi ile incelenmiştir. MLA üzerinde Listeria olduğu tahmin edilen koloniler tanımlanmaları için biyokimyasal testlere tabi tutulmuştur.Test Edilen bütün çiğ süt örneklerinden 14' ü (% 18,2) Listeria monocytogenes susu izole ve identifiye edilmiştir» Triptoz Fosfat Broth ile zenginleştirme yöntemi diğerlerine oranla belirgin şekilde iyi sonuç vermiş ve L. monocytogenes 'in sütİErden en fazla (sıklıkla) izolasyonuna olanak tanımıştır. Test edilen pastörize sütlerin hiç birinde L. monocy togenes bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis Investigation on Listeria monocytogenes contamination of raw milk obtained from different regions of Anatolia and pasteurized milk sold in Ankara. Arif SHARIF Ankara University Graduate School of Naturel and Applied Science Department of Food Science and Technology Supervisor: Prof.Dr. Nezihe TUIMAİL 199D, Page: kk Jury : Prof. Dr. Hasan YAYGIN Prof. Dr. Ömer AHAY Prof. Dr. Nezihe TUNAİL In this study 77 raw milk samples from different regions of Anatolia and 22 pasteurized milk samples sold in Ankara were investigated for isolation of L. monocytogenes. For the isolation of Listeria, each sample was plated directly onto McBride's Listeria Agar (MLA). and on the other hand four processing methods (2 long cold enrichment and 2 shortened warm enrichment procedures, followed by plating) were used. Listeria colonies on MLA medium were examined by the Henry Method of Dblique lighting. Suspected colonies from MLA were subjected to biochemical tests to confirm identity. Ik samples (16,2 %) of all examinated samples raw milk were determi nated to be positive for Listeria monocytogenes, üle found that Tryptose Phosphate Broth enrichment procedure gave significantly better resultsthan others and allows L. monocytogenes isolation from milk most frequ ently. All Df tested pasteurized milk samples were negative for L. monocytogenes» Key Words : Raw milk, Pasteurized milk, Listeria monocytogenes, Cold enrichment- Shortened enrichment, Selective Listeria Agar.