Sağlık turizmi hastalarının uygun hastanelere atanmasının çok kriterli karar verme ve hedef programlama yöntemleri ile belirlenmesi
Determination of the assignment of health tourism patients to appropriate hospitals by multi-criteria decision making and goal programming methods
- Tez No: 945315
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ŞENYİĞİT, DOÇ. DR. NUR ÇAVDAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Medikal Turizm, Yöneylem Araştırması, Tedarik Zinciri, Çok Kriterli Karar Verme, Grup Best-Worst, TOPSIS, Matematiksel Modelleme, Hedef Programlama, Hasta Atama, Health Tourism, Medical Tourism, Operations Research, Supply Chain, Multi-Criteria Decision Making, Group Best-Worst, TOPSIS, Mathematical Modeling, Goal Programming, Patients Assignment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Sağlık turizmi hem Kayseri hem de Türkiye için çok önemli bir sektör olarak kabul edilmekte, ihracata ve döviz girdisine önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye son dönemde sağlık turizmi altyapısına önemli yatırımlar yapmış ve Kayseri'yi güçlü tesisleriyle ülkenin en iyi şehirlerinden biri konumuna getirmiştir. Bu çalışma, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) ve optimizasyon yöntemlerini kullanarak Kayseri'nin obezite cerrahisi alanındaki sağlık turizmi potansiyelini araştırmaktadır. Çalışma iki bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde sağlık turizmi literatürü incelenmiş ve obezite cerrahisi için sağlık kuruluşu seçimini etkileyen dokuz temel faktör belirlenmiştir. Bu faktörlerin göreceli önemini belirlemek için Kayseri'deki obezite cerrahisi kurumlarının yöneticilerinden alınan uzman görüşlerine Grup Best-Worst Metodu (G-BWM) uygulanmıştır. G-BWM analizine dayanarak, Kayseri'de obezite cerrahisi hizmeti sunan 9 sağlık kuruluşu İdeal Çözüme Benzerliğe Göre Tercih Sıralaması Tekniği (TOPSIS) kullanılarak sıralanmıştır. İkinci bölümde; TOPSIS sonuçları, sağlık kuruluşlarının kurum skorlarını oluşturmak için kullanılır. Bu puanlar daha sonra hastaları uygun sağlık kurumlarına atamak için bir Hedef Programlama modelinde kullanılmaktadır. Hedef Programlama modeli, hem tedavi hizmeti sunan sağlık kuruluşlarının gelirlerini hem de tedavi edilen hasta memnuniyetlerini en üst düzeye çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu analizin bulguları Kayseri'deki yöneticiler için değerli olacak ve sağlık turizmi potansiyellerini geliştirmek isteyen diğer şehirler veya ülkeler için bir model teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
Health tourism is recognized as a crucial sector for both Kayseri and Türkiye, significantly contributing to export and foreign currency inflows. Türkiye has recently made substantial investments in health tourism infrastructure, and Kayseri is one of the best cities in the country with robust facilities. This study investigates Kayseri's health tourism potential, particularly in the field of bariatric surgery, using Multi-Criteria Decision Making (MCDM) and optimization methods. The study is divided into two parts. The first part reviews the literature on health tourism and identifies nine key factors influencing the choice of health institutions for bariatric surgery. The Group Best-Worst Method (G-BWM) is applied to expert opinions received from managers of bariatric surgery institutions in Kayseri to determine the relative importance of these factors. Based on the G-BWM analysis, nine health institutions offering obesity surgery services in Kayseri are ranked using the Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS). In the second part, the TOPSIS results are used to generate institutional scores for the health institutions. These scores are then utilized in a Goal Programming model to assign patients to the appropriate health institutions, aiming to maximize both the revenues of healthcare organisations providing treatment services and the satisfaction of patients receiving treatment. The findings of this analysis will be valuable for the decision- and policy-makers in Kayseri and serve as a model for other cities or countries seeking to enhance their health tourism potential.