Metastatik prostat kanserli hastalarda birinci basamak hormon tedavisi (abirateron ve enzalutamid) sonrası hasta hayat kalitesi değerlendirilmesi
- Tez No: 945337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK BİLGİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY YILMAZ ÇAKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Abirateron, Enzalutamid, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ/PSQI), G8 Geriatrik Tarama Aracı, SARC-F, FRAIL, Klinik Kırılganlık Skalası (CFS), Abiraterone, Enzalutamide, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), G8 Geriatric Screening Tool, SARC-F, FRAIL Scale, Clinical Frailty Scale (CFS)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Metastatik prostat kanseri hastalarında androjen deprivasyon tedavisi (ADT), hastalığın tedavisinde temel bir rol oynarken, bu tedavinin yaşam kalitesi üzerindeki etkileri tam olarak anlaşılamamıştır. Yeni nesil androjen reseptör blokerleri ve androjen sentez inhibitörlerinin uyku kalitesi, kırılganlık ve düşme riski üzerindeki etkileri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Çalışmamız, metastatik prostat kanseri hastalarında bu tedavi seçeneklerinin, bu parametreler üzerindeki etkisini araştırmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, en az 3 aydır yeni nesil androjen reseptör blokerleri (örneğin, enzalutamid) veya androjen sentez inhibitörleri (örneğin, abirateron asetat) kullanan 63 metastatik prostat kanseri hastası değerlendirildi. Hastaların uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile, kırılganlık düzeyleri FRAIL ve Klinik Kırılganlık Skalası (CFS) ile değerlendirildi. Ayrıca, düşme öyküsü sorgulanarak tedavi gruplarının karşılaştırılması yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda, hormon tedavisi alan hastalarda uyku kalitesinin belirgin şekilde düştüğü saptandı (p = 0,501). Özellikle enzalutamid kullanan hastaların, abirateron asetat kullananlara kıyasla daha düşük uyku kalitesine sahip olduğu belirlendi. Bununla birlikte, her iki grupta da kırılganlık skorlarının yüksek olduğu, ancak enzalutamid kullanan hastalarda kırılganlık düzeyinin daha belirgin olduğu ve düşme riskinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edildi (p = 0,0111). Ayrıca, kırılganlık ile yaş arasındaki ilişki incelendiğinde anlamlı bir fark bulunmazken (p = 0,193), SARC-F skorlarının yaş ile ilişkili olduğu gözlendi (p = 0,036). FRAIL skoru açısından ilaç türleri arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü (p = 0,414), ancak noktüri sıklığının düşme riski ile ilişkili olduğu tespit edildi (p = 0,004). Sonuç: Yeni nesil hormonoterapiler, metastatik prostat kanseri hastalarında uyku kalitesi, kırılganlık ve düşme riski üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Özellikle enzalutamid kullanan hastalarda bu etkilerin daha belirgin olduğu görülmüştür. Çalışmamızın bulguları, bu ilaçları kullanan geriatrik hastaların düzenli olarak değerlendirilmesini ve kırılganlık yönetimi stratejilerinin uygulanmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Androgen deprivation therapy (ADT) plays a fundamental role in the treatment of metastatic prostate cancer; however, its impact on quality of life remains not fully understood. The effects of new-generation androgen receptor blockers and androgen synthesis inhibitors on sleep quality, frailty, and fall risk have not yet been fully elucidated. Our study aims to investigate the impact of these treatment options on these parameters in patients with metastatic prostate cancer. Materials and Methods: A total of 63 patients with metastatic prostate cancer who had been receiving new-generation androgen receptor blockers (e.g., enzalutamide) or androgen synthesis inhibitors (e.g., abiraterone acetate) for at least three months were included in the study. Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), while frailty levels were evaluated using the FRAIL and Clinical Frailty Scale (CFS). Additionally, fall history was recorded to compare the treatment groups. Results: Our study revealed that sleep quality was significantly reduced in patients receiving hormone therapy (p = 0.501). Notably, patients on enzalutamide had poorer sleep quality compared to those on abiraterone acetate. Furthermore, frailty scores were high in both groups; however, frailty and fall risk were significantly higher in patients receiving enzalutamide (p = 0.0111). Additionally, when examining the relationship between frailty and age, no significant difference was found (p = 0.193), while SARC-F scores were found to be associated with age (p = 0.036). No significant difference was observed between the drug types in terms of FRAIL score (p = 0.414), but nocturia frequency was found to be associated with fall risk (p = 0.004). Conclusion: New-generation hormonal therapies may negatively impact sleep quality, frailty, and fall risk in patients with metastatic prostate cancer. These effects appear to be more pronounced in patients receiving enzalutamide. Our findings suggest that geriatric patients undergoing these treatments should be regularly assessed, and frailty management strategies should be implemented to mitigate potential adverse effects.