Huzurevinde yaşayan yaşlılarda yapay sinir ağları tabanlı düşme riskinin tespiti ile istasyon egzersizlerinin fiziksel uygunluk ve denge üzerine etkisinin incelenmesi
Artificial neural networks based fall risk detection in nursing home residents and investigation of the effects of circuit exercises on physical fitness and balance
  1. Tez No: 945339
  2. Yazar: NAZMİYE NUR KÜÇÜKAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU TURAN KIZILDOĞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ÖZDEN GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İstasyon Egzersizleri, Yaşlı, Sinir Ağları, Huzurevi, Fiziksel Uygunluk, Düşmeler, Denge, Circuit Based Exercises, Aged, Neural Networks, Nursing Home, Physical Fitness, Falls, Balance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Başlık: Huzurevinde yaşayan yaşlılarda yapay sinir ağları tabanlı düşme riskinin tespiti ile istasyon egzersizlerinin fiziksel uygunluk ve denge üzerine etkisinin incelenmesi Amaç: Araştırmada, huzurevinde yaşayan yaşlılarda istasyon egzersizlerinin fiziksel uygunluk ve denge üzerindeki etkisinin incelenmesi ve düşme riskinin öngörülmesine yönelik bir yapay sinir ağı modelinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı huzurevlerinde gerçekleştirilmiştir. 41 yaşlı birey, randomize şekilde çalışma ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışma grubundaki bireylere haftada iki gün olmak üzere altı hafta boyunca istasyon egzersizleri uygulanırken, kontrol grubundaki bireylere benzer bir egzersiz programı yazılı olarak verilmiştir. Bireyler egzersiz öncesinde ve sonrasında değerlendirilmiştir. Veriler; Sosyo-demografik bilgi formu, Standardize mini mental durum testi, Senior fitness test, Performansa yönelik hareket testi, Berg denge ölçeği, EQ-5D-5L Yaşam kalitesi ölçeği ve Sosyal izolasyon anketi kullanılarak elde edilmiştir. Yaşlı bireylerin düşme riskini belirlemek için bireylerin denge skorları tahminlenerek bir Yapay Sinir Ağı modeli geliştirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubundaki bireylerde egzersiz sonrası Senior Fitness Testin bütün alt test skorlarında artış görülürken, kontrol grubunda yalnızca iki dakika adım testinde artış görülmüştür (p0,05). Fiziksel uygunluk, denge ve sosyal katılım açısından çalışma grubu lehine anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Düşme riskinin tahminlenmesi için tasarlanan yapay sinir ağı modelinin performans ölçütleri, eğitim ve test verileri için R2 0,97 ve 0,88 ; RMSE 0,56 ve 2,33; MAE 0,27 ve 1,66; MAPE 0,01 ve 0,07; MSE 0,35 ve 0,36 olarak bulunmuştur. Sonuç: İstasyon egzersizlerinin, huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin fiziksel uygunluk, denge ve sosyal katılım durumlarını iyileştirmede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaşlı bireylerde düşme riskinin tahminlenmesi için tasarlanan yapay sinir ağı modelinin etkili bir performans gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Title: Artificial neural networks based fall risk detection in nursing home residents and investigation of the effects of circuit exercises on physical fitness and balance Aim: The aim of this study is to investigate the effects of circuit exercises on physical fitness and balance in elderly people living in nursing homes and to develop an artificial neural network model for the prediction of fall risk. Method: The study was conducted in nursing homes affiliated with the Eskisehir Provincial Directorate of Family and Social Services. 41 elderly people were randomly divided into two groups as study and control groups. Circuit exercises were applied to the study group for six weeks, two days per week. The control group was given a written exercise program consisting of similar exercises. Participants' scores were evaluated both before and after the exercise intervention. Data was collected by using the Sociodemographic information form, Standardized mini-mental state examination, Senior fitness test, Performance oriented mobility assessment, Berg balance scale, EQ-5D Quality of life scale and the Friendship scale. An Artificial Neural Network model was developed to detect the risk of falls in elderly by predicting their balance scores. Results: After the exercise, improvements were observed in all subtests of the Senior Fitness Test in the study group, while only the two minutes's step test showed improvement in the control group (p0,05). Overall, the study group showed significantly better outcomes in terms of physical fitness, balance, and social participation compared to the control group. The performance criteria of the artificial neural network model designed to predict the risk of falls were found as R 2 0,97 and 0.88; RMSE 0,56 and 2,33; MAE 0,27 and 1,66; MAPE 0,01 and 0,07; MSE 0,35 and 0,36 for training and test data. Conclusion: It was observed that circuit exercises improved physical fitness, balance, and social participation in nursing home residents and the artificial neural network model performed effectively to predict fall risk in elderly.