Yeni medya sanatı ve mekân potansiyellerinin kentsel ve mimari mekân üzerinden irdelenmesi
New media art and examination of space potentials through urban and architectural space
  1. Tez No: 945350
  2. Yazar: SEDA ERASLAN KİLCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇAĞLAR BAYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Medya Sanatı, Yeni Medya Sanatı, Kentsel ve Mimari Mekân, Mimari Tasarım, Sanat, Dijitalleşme, Media Art, New Media Art, Urban and Architectural Space, Architectural Design, Art, Digitalization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Geçmişten günümüze sanat, kentsel mekânda ve mimaride kendini var etmiştir. Mekândan ve bağlamdan bağımsız sanat eseri düşünmek zordur. Kentsel ve mimari ölçekte mekânda sanat, alan tariflemek, mekânın kullanımını ve çekiciliği artırmak, nirengi noktası oluşturmak vb. amaçlarla kullanılmıştır. Bunu takip eden süreçte dijitalleşme ile birlikte sanatın formu ve mekânı etkileme biçimleri değişmiştir. Yeni medya sanatı teknolojinin yeni biçimleriyle mekânda var edilen tüm çağdaş sanat üretimlerini ifade eder. Tezde, medya ve yeni medya sanatının, kentsel ve mimari mekâna etkilerini ve aradaki mimari-sanat-izleyici etkileşimlerini yeni medya sanatçılarının mekânlarda yaptıkları örnek çalışmalarla aktarmak ve sınıflandırmak hedeflenmiştir. Araştırma, mekânların sadece fiziksel bir ortamdan daha çok medya ve yeni medya sanatlarıyla sergileme alanı vasfı kazanmasıyla nasıl duygu, kültür, düşünce, paylaşım vb. mekânlarına dönüştüğünü, mekânı yeniden inşa etme aracı olarak kullanıldığını ve mekân kurgusuna yansımalarını irdelemiştir. Tezde, sanatçıların eserleri hakkında oluşturdukları eser açıklamaları, röportajları ve YouTube görüşme metinleri analiz edilmiştir. Bunun için de nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Söz konusu analiz için MAXQDA Analytics Pro (24.7.0) programına başvurulmuştur. Programda araştırma soruları baz alınarak oluşturulan tema, kategori ve kodlar ile toplanan metinler çözümlenmiştir. Böylece yeni medya sanatında deneyimleyenlerin sanat nesnesi içinde yer aldıkları ve eserin oluşumuna katkıda bulundukları tespit edilmiştir. Ayrıca mekân, sanat ve etkileşim bağlamında deşifre edilmiş ve araştırma mimari tasarımın dijital üretimler ve kentsel katılım pratikleriyle yeniden düşünülmesi gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, art has existed in urban space and architecture. It is difficult to think of a work of art independent of space and context. Art in space on an urban and architectural scale has been used for purposes such as defining space, increasing the use and attractiveness of space, creating a landmark, etc. In the following process, the form of art and the ways it affects space have changed with digitalization. New media art refers to all contemporary art productions created in space with new forms of technology. The thesis aims to convey and classify the effects of media and new media art on urban and architectural space and the architecture-art-audience interactions in between with sample works made by new media artists in spaces. The research examines how spaces have transformed from only physical environments into spaces of emotion, culture, thought, sharing, etc. as they have become exhibition areas with media and new media arts, how they have been used as a means of reconstructing space, and how they have been reflected inspaceconstruction. In the thesis, the work descriptions, interviews and YouTube interview texts created by the artists about their works were analyzed. Content analysis, a prominent qualitative research method, was employed to analyze the data in this thesis. The MAXQDA Analytics Pro (24.7.0) program was used for the analysis in question. The texts collected were analyzed with the themes, categories and codes created based on the research questions in the program. Thus, it was determined that those who experience new media art are included in the art object and contribute to the formation of the work. In addition, the space was deciphered in the context of art and interaction, and the research showed that architectural design should be rethought with digital productions and urban participation practices.