Arteria subclavia varyasyonlarının radyolajik olarak incelenmesi
Radiological evaluation of artery subclavia variations
- Tez No: 945357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYMELEK ÇETİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Aberrant, Arteria subclavia, Arter anomali, Aberrant, Arteria subclavia, Artery anomaly
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: AS varyasyonlarını, bu damarların çap ve açı değerlerini, kadın ve erkek arasındaki farklılıklarıyla belirlemek. Materyal ve metot: Çalışma için, Ocak 2010 - Ocak 2020 tarihleri arasında Turgut Özal Tıp Merkezi Radyoloji departmanına başvuran ve kontrastlı toraks bilgisayarlı tomografisinde arteryel faz görüntüleri çekilenler içinden random usulüyle seçilen 600 hasta görüntüleri alındı. Bu görüntüler içinden mükerrer olanlar çıkarılarak 567 olgu (311 erkek, 256 kadın) çalışmaya dahil edildi. Olgular stellar dedektör sistemli yeni nesil 256 kesitli BT cihazıyla elde edildi. Görüntüleme sonucu elde edilen veriler PACS Sectra görüntüleme sistemi ile AS dextra varyasyonlarında bir radyolog tarafından değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız kapsamında 5 ayrı tip varyasyon tespit edildi. Veriler incelendiğinde özellikle AS'den beş dalın orjin aldığı ve bu beşinci dalın ADS olduğu Tip-1 varyasyonu 567 olgunun 73 vakasında görüldü (%12.87). Tip-2 olarak adlandırdığımız ATI'nın AS'nin son dalı olarak orjin aldığı varyasyon 567 olgunun 2 vakasında görüldü (%0.35). TTC'nin bir dalı olan ASS ve AS'nin ana dallarından biri olan ATI'nın aynı noktadan orjin aldığı Tip-3 ise toplam örneklemimiz olan 567 vakanın 18'inde tespit edildi (%3.17). TTC ve onun terminal dalı olan ADS'nin ortak orjin aldığı Tip-4 tek vakada görüldü (%0.17). AS dextra'nın AS sinistra'dan sonra aortae descendens'in proksimalinden köken aldığı Tip-5 ise 5 vakada tespit edildi (%0.88). Sonuç: Verilere göre, incelenen varyasyon tiplerinin çap ve açı değerleri bakımından cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuçlar, ele alınan varyasyon tiplerinin ölçümsel parametrelerinin cinsiyet faktöründen bağımsız olarak benzer aralıklarda seyrettiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the variations of AS and the diameter and angle values of these vessels with differences between men and women. Material and method: For the study, images of 600 patients who were randomly selected from those who applied to the Radiology department of Turgut Özal Medical Center between January 2010 and January 2020 and whose arterial phase images were taken on contrast-enhanced thorax computed tomography were taken. By removing duplicate images from these images, 567 cases (311 men, 256 women) were included in the study. The cases were obtained with a new generation 256-slice CT device with a stellar detector system. The data obtained from the imaging results were evaluated by a radiologist for right AS variations with the PACS Sectra imaging system. Results: Five different types of variation were identified within the scope of the study. When the data were examined, Type-1 variation, in which five branches originated from the AS and this fifth branch was the ADS, was seen in 73 cases out of 567 cases (12.87%). The variation in which the ATI originates as the last branch of the AS, which we call Type-2, was seen in 2 cases out of 567 cases (0.35%). Type-3, in which ASS, a branch of the TTC, and ATI, one of the main branches of the AS, originate from the same point, were detected in 18 of 567 cases in our total sample (3.17%). Type-4, in which the TTC and its terminal branch, the ADS, had a common origin, was seen in a single case (0.17%). Type-5, in which the AS dextra originates from the proximal part of the aortae descendens after the AS sinistra, was detected in 5 cases (0.88%). Conclusion: According to the data, no statistically significant difference was detected between genders in terms of diameter and angle values of the variation types examined. The results show that the measurement parameters of the considered variation types remain in similar ranges, regardless of the gender factor.