Karaciğer kanseri tedavisine yönelik dual ilaç içeren taşıyıcı sistem hazırlanması, karakterizasyonu ve karaciğer kanseri üzerindeki etkisinin İn Vitro incelenmesi
Preparation and characterization of dual drug containing carrier system for liver cancer treatment and In Vitro investigation of its effect on liver cancer
  1. Tez No: 945359
  2. Yazar: ÜMMÜHAN FULDEN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TULİ, PROF. DR. ŞENAY ŞANLIER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: karaciğer kanseri, sorafenib, vismodegib, lipozomal ilaç taşıma, dual tedavi, liver cancer, sorafenib, vismodegib, liposomal drug delivery, dual therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Karaciğer kanseri en sık tanı konulan altıncı kanser türü olup kansere bağlı ölümlerde üçüncü sıradadır. Sorafenib, erişkinlerde, karaciğer kanseri türlerinden hepatoselüler karsinomun birinci basamak tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Vismodegib hepatoselüler karsinom gelişiminde rol oynadığı düşünülen Hedgehog yolağının inhibitörüdür. Birleşik ilaç tedavileri kanserlerde tedavi etkinliğinin artırılması amacıyla kullanılabilmektedir. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların neden olduğu yan etkilerin azaltılıp, terapötik etkinliklerinin artırılması için ilaç taşıma sistemlerine yüklenmesi kabul gören bir yaklaşımdır. Çalışmada hidrofobik karakterli bu iki ilacın lipozomal sisteme yüklenmesi, aynı zamanda sinerjik etkisinin incelenmesi ve karaciğer kanseri üzerinde terapötik etkinliğinin in vitro olarak araştırılması amaçlandı. İnce lipit film hidrasyon yöntemiyle hazırlanan lipozomlara sorafenib ve vismodegib ilaçları beraber yüklendi. Dual ilaç yüklü lipozomların optimizasyon ve karakterizasyon çalışmaları, in vitro ilaç salımı, stabilite ve hemoliz deneyleri gerçekleştirilerek in vitro sitotoksisitesi ve apoptotik etkisi araştırıldı. Elde edilen verilere göre lipozomal taşıma sisteminin karakteristik özelliklerinin uygun olduğu, ilaçları kontrollü saldığı, hemolize neden olmadığı, hepatoselüler karsinom hücreleri üzerinde sitotoksik ve apoptotik etkisinin bulunduğu belirlendi. Bununla birlikte dual ilaç yüklü taşıma sisteminin sağlıklı insan hücrelerine zarar vermediği tespit edildi. Sonuç olarak elde edilen dual ilaç yüklü taşıma sisteminin azaltılmış yan etki ve artırılmış terapötik etkinlik ile karaciğer kanseri tedavisinde kullanım potansiyelin olduğu kanısına varılabilir.
Özet (Çeviri)
Liver cancer is the sixth most diagnosed cancer type and is the third leading cause of cancer-related deaths. Sorafenib is a drug used in the first-line treatment of hepatocellular carcinoma, a type of liver cancer, in adults. Vismodegib is an inhibitor of the Hedgehog pathway, which is thought to play a role in the development of hepatocellular carcinoma. Combined drug therapies can be used to increase the effectiveness of cancer treatment. Loading drugs used in cancer treatment into drug delivery systems is an accepted approach to reduce side effects and increase therapeutic efficacy. The aim of the study was to load these two hydrophobic drugs into the liposomal system, to examine their synergistic effects and to investigate their therapeutic efficacy on liver cancer in vitro. Liposomes prepared by thin lipid film hydration method were loaded with sorafenib and vismodegib drugs together. Optimization and characterization studies, in vitro drug release, stability and hemolysis experiments of the dual drug loaded liposome were performed. Also in vitro cytotoxicity and apoptotic effect of dual drug loaded liposomes were investigated. According to the obtained data, it was determined that the liposomal drug delivery system had appropriate characteristics, released the drugs in a controlled manner, did not cause hemolysis, and had cytotoxic and apoptotic effects on hepatocellular carcinoma cells. However, it was determined that the dual drug-loaded liposomal system did not cause toxicity in healthy human cells. As a result, it can be concluded that the obtained dual drug-loaded delivery system has the potential to be used in the treatment of liver cancer with reduced side effects and increased therapeutic efficacy.