Artırılmış gerçeklik destekli ters yüz sınıf modelinin ilkokul öğrencilerinin öğrenmelerine yansımaları
Reflections of augmented reality supported flipped classroom model on primary school students' learning
  1. Tez No: 945398
  2. Yazar: EBRU BUKET AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ters yüz sınıf modeli, artırılmış gerçeklik, fen bilimleri, ilkokul, karma yöntem, flipped classroom model, augmented reality, science, primary school, mixed method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf fen bilimleri dersinde artırılmış gerçeklik destekli ters yüz sınıf modelinin öğrencilerin akademik başarıları ve ders tutumları üzerindeki etkisini araştırmak ve bu modele ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Karma yöntem araştırmaları çerçevesinde yürütülen bu araştırmada iç içe desen kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 2022-2023 eğitim öğretim yılında Erzurum'da bulunan bir özel okulun dördüncü sınıfında öğrenim gören 34 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına ve yöntemine uygun olarak akademik başarı testi, tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Uygulama fen bilimleri dersi kapsamında yedi hafta boyunca yürütülmüştür. Nicel veriler SPSS 20.0 programı ile analiz edilmiş; nitel veriler ise tümevarımsal içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada elde edilen nicel ve nitel bulgular artırılmış gerçeklik destekli ters yüz sınıf modelinin öğrencilerin akademik başarılarını artırmada etkili olduğunu ortaya koymuştur. Tutuma ilişkin nicel bulgulara göre ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklılık olmamasına rağmen nitel bulgular artırılmış gerçeklik destekli ters yüz sınıf modeli ile fen bilimleri dersinin daha anlaşılır, eğlenceli ve dikkat çekici hâle geldiğini ortaya koymuştur. Sonuçlar: Araştırma sonucunda artırılmış gerçeklik destekli ters yüz sınıf modelinin ilkokul dördüncü sınıf fen bilimleri dersinde uygulanabilir olduğu, öğrencilerin akademik başarılarını artırdığı ancak fen bilimleri dersine yönelik tutumları üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, öğrenci görüşleri incelendiğinde, artırılmış gerçeklik destekli ters yüz sınıf modeline yönelik genel tutumlarının olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to investigate the effect of augmented reality supported flipped classroom model on students' academic achievement and course attitudes in the fourth grade science course and to determine students' opinions about this model. Method: In this study, which was conducted within the framework of mixed method research, a nested design was used. The participants of the study consisted of 34 students studying in the fourth grade of a private school in Erzurum in the 2022-2023 academic year. In accordance with the purpose and method of the study, academic achievement test, attitude scale and semi-structured interview form were used as data collection tools. The application was carried out for seven weeks within the scope of science course. Quantitative data were analyzed with SPSS 20.0 program; qualitative data were evaluated by inductive content analysis. Findings: The quantitative and qualitative findings of the study revealed that the augmented reality supported flipped classroom model was effective in increasing students' academic achievement. Although there was no significant difference between the pre-test and post-test scores according to the quantitative findings related to attitude, qualitative findings revealed that the augmented reality supported flipped classroom model made the science course more understandable, fun and remarkable. Conclusions: As a result of the study, it was determined that the augmented reality-supported flipped classroom model was applicable in the fourth grade science course, increased students' academic achievement, but did not make a significant difference in their attitudes towards science course. However, when the students' opinions were analyzed, it was concluded that their general attitudes towards the augmented reality supported flipped classroom model were positive.