Kur'ân-ı Kerîm ve Tevrat'a göre Hz. Hârûn kıssası
According to the Qur'an and Torath, the story of Harun
- Tez No: 945427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Commentary
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
İlk dönemden itibaren tefsir ilminin önemli konulardan biri de Kur'ân kıssalarıdır. Kur'ân kıssalarının tefsir kaynaklarında yer almasında erken dönemde kayda değer bir sıkıntı yaşanmazken sonraki dönemlerde, özellikle modern dönemde konu ile ilgili önemli sorunların ortaya çıktığı bilinen bir durumdur. Bu çalışmanın amacı, Hz. Hârûn'un hayatı hakkındaki bilgilerin İslamî literatürde ve Tevrat'ta yer alış biçimlerinin incelenmesidir. Bu bağlamda Kıssa'da bilinmesi gereken yönlerin tespit edilmesi, gerekli derslerin çıkarılması ve Müslümanlar için ne kadar önemli olduğu ehemmiyet arz etmektedir. Çalışmamızda ilk olarak Kur'ân kıssalarını tanımlayıp dini terminolojideki öneminden bahsedilerek kıssa kavramının hadislerle bağlantısına değinilmiştir. İsrâiliyat kavramı açıklanarak bu tür rivayetlerin İslami literatüre kaynaklık oluşturması hususu ele alınmıştır. Ardından ise Hz. Hârûn, Kur'ân-ı Kerîm'e ve Tevrat'a göre ele alınmıştır. Araştırmada Hz. Hârûn'un hayatı ve kişilik özellikleri birçok farklı kaynaklardan karşılaştırmalı olarak yer almakla birlikte, kıssanın ana konularını oluşturan ve ders niteliği taşıyan sorumluluk, sabır ve kardeşlik temalarına da yer verilmiştir. Bu konu üzerinde inceleme yaparken konuyla alakalı başta tez, makale, kitap, ansiklopedi olmak üzere daha önceden yapılan çalışmalar incelenerek gerekli görülen hususlar araştırmamıza dahil edilmiştir. Böylece Hz. Hârûn kıssası diğer çalışmaları kapsayacak kapsamlı bir çalışma olmanın yanı sıra diğer çalışmalardan farklı olarak bu kıssayı Kur'ân ve Tevrat ekseninde karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Netice itibariyle yapılan çalışma ile Hz. Hârûn'u bütün yönleri (benzerlik-farklılıkları) ile ilgili akademik alana hizmet eden kapsamlı bir çalışma ve okuyucusuna faydalı bir eser ortaya çıkarmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the important subjects of the science of tafsir since the early period has been the stories of the Quran. While there was no significant problem in the early period in the inclusion of Qur'anic stories in tafsir sources, it is a known fact that important problems related to the subject emerged in later periods, especially in the modern period. The aim of this study is to The aim is to examine the information about Aaron's life in Islamic literature and the Torah, to determine the aspects that need to be known in the Story, to draw the necessary lessons and how important it is for Muslims. In our study, we first define the stories of the Qur'an, mention their importance in religious terminology, and touch upon the connection between the concept of stories and hadiths. The concept of Israiliyat is explained and the issue of how such narrations constitute a source of Islamic literature is discussed. In the next section, Hz. Hârûn is discussed according to the Holy Quran and the Torah. In the research, Hz. Although Hârûn's life and personality traits are included comparatively from many different sources, the themes of responsibility, patience and brotherhood, which constitute the main subjects of the story and serve as lessons, are also included. While researching on this subject, previous studies on the subject, including theses, articles, books and encyclopedias, were examined and the necessary issues were included in our research. Thus, Hz. In addition to being a comprehensive study that will include other studies, the story of Aaron has been discussed comparatively on the axis of the Quran and the Torah, unlike other studies. As a result, with the work done, Hz. It is aimed to produce a comprehensive study that serves the academic field regarding all aspects of Hârûn (similarities-differences) and a work that is useful to its readers.