Laparoskopik sleeve gastrektomi öncesi ve sonrası lipokalin 13 ve lipokalin 2 dengesinin tespiti
Assessment of lipocalin 13 and lipocalin 2 balance before and after laparoscopic sleeve gastrectomy
  1. Tez No: 945486
  2. Yazar: FATMA TEKSAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN BİNNETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: HOMA-IR, Lipocalin 2, Lipocalin 13, obesity, sleeve gastrectomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Laparoskopik Sleeve Gastrektomi Öncesi ve Sonrası Lipokalin 13 ve Lipokalin 2 Dengesinin Tespiti Dünyada gün geçtikçe yaygınlaşan obezitenin cerrahi tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntem laparoskopik sleeve gastrektomidir (LSG). Bu çalışmada obez bireylere LSG uygulanması sürecinde yağ dokudan salınan ve obeziteyle ilişkilendirilen Lipokalin 13 (LCN13) ve Lipokalin 2 (LCN2) düzey değişimlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. LSG endikasyonu olan 30 obez bireyin preoperatif kan ve perioperatif çıkarılan mide dokusu etrafından alınan yağ doku numuneleri ayrıca post operatif 1 yılın sonunda obezitesi giderilmiş aynı bireylerin kan numuneleri toplanmıştır. Bunun yanı sıra hiç obezitesi olmamış, ek hastalığı olmayan elektif laparoskopik kolesistektomi yapılan 30 birey ise kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Bu bireylerden de kan ve yağ doku numuneleri toplanmıştır. Toplanan kan ve doku numunelerinde LCN13 ve LCN2 düzeyleri ELİSA ile ölçülmüştür. Sonuçlarımıza göre obezite varlığında artan vücut kitle indeksi, HOMA-IR başta olmak üzere birçok biyokimyasal parametreyi olumsuz yönde etkilemektedir. LSG sonrası biyokimyasal parametrelerin çoğu sağlıklı bireylerin seviyelerine ulaşmıştır. Perioperatif doku LCN2 seviyeleri obez bireylerde sağlıklı bireylere kıyasla yüksek bulunurken, LCN13 seviyeleri obez bireylerde sağlıklı bireylere kıyasla düşük bulunmuştur. Sağlıklı bireylere göre obez bireylerde, serum LCN2 seviyeleri düşük bulunurken serum LCN13 seviyelerinde yükselme olduğu görülmüştür. LSG sonrası serum LCN2 seviyeleri artmış ve hatta sağlıklı bireylerin seviyelerinden dahi yüksek seviyelere ulaşmıştır. Ayrıca serum LCN13 seviyeleri LSG sonrası düşüş göstermiş ve sağlıklı grup ile yakın seviyeye ulaşmıştır. Gruplar arasındaki seviye değişimleri istatistiksel fark oluşturmuştur. Ayrıca serum lipokalin düzeylerinin dengede olması halinde HOMA-IR ve VKİ ile ilişkisini ortaya koymak amacıyla yapılan korelasyon testinde LCN13/LCN2 değerinin HOMA-IR ve VKİ ile pozitif korelasyon gösterdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG) is the method frequently used in the surgical treatment of obesity, which its incidence increases day by day. This study is aimed to reveal the changes in levels with LSG surgery of Lipocalin 13 (LCN13) and Lipocalin 2 (LCN2),which are released from adipose tissue and associated with obesity Perioperative gastric fat tissues, preoperative and 1 year postoperative blood samples were gathered from 30 obese individuals who had undergone LSG surgery and cured of obesity after one year. In addition, 30 individuals who had undergone elective laparoscopic cholecystectomy without obesity or any other diseases were evaluated as the control group. Blood and fat tissue samples were collected from these individuals as well. LCN13 and LCN2 levels were measured in the collected blood and tissue samples with ELISA. According to our results lots of biochemical parameters primarily Body Mass Index(BMI) and HOMA-IR values were negatively affected by obesity. In our study most of these parameters were found to be similar to healthy population after LSG surgery. In obese; while perioperative tissue LCN2 levels were higher then control group, LCN13 tissue levels were found to be lower. Also in obese perioperative serum LCN2 levels were lower then control group, LCN13 tissue levels were found to be higher.In our analysis LCN2 levels were found to have increased even more so than the healthy.Also LCN13 levels were decreased to levels close to healthy.Changes of levels were fount to be statistically meaningfull. In addition correlation test was conducted to reveal the relationship between serum LCN13 and LCN2 balance, LCN13/LCN12 ratio in this instance, correlates positively with HOMA-IR and BMI