Laparoskopik sleeve gastrektomi sonrası gastroözefageal reflü hastalığı, özefajit, hiatal herni ve barrett özefagusu gelişim insidansı
Incidence of gastroesophageal reflux disease, esophagitis, hiatal herni and barrett's esophagus after laparoscopic sleeve gastrectomy
- Tez No: 703162
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL MEMİŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Barrett özefagus, Gastroözefageal Reflü Hastalığı, Hiatal Herni, Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, Barrett's esophagus, Gastroesophageal Reflux Disease, Hiatal Hernia, Laparoscopic Sleeve Gastrectomy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
AMAÇ: Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (LSG); obezite ve buna bağlı komorbid hastalıkların tedavisinde sık olarakuygulanan bir cerrahi tekniktir. Literatürde LSG sonrası hastalarda gastroözefageal reflü hastalığı, özefajit, hiatal herni, Barrett özefagus hastalığı prevalansıve insidansı ile ilgili farklı sonuçlar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı LSG sonrası erken dönemde hastalarda gelişen gastroözefageal reflü hastalığı, özefajit, hiatal herni, Barrett özefagusu hastalığı insidansını belirlemek ve ameliyat sonrası dönemde bu hastalıkların takibine önerilerde bulunmaktır. YÖNTEM: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde 2018 Eylül ile 2019 Eylül tarihleri arasında morbid obezite nedeniyle Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatı yapılan hastalar çalışmaya dahil edildi. Ameliyat öncesi dönemde hastalara kontrol amaçlı üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapıldı, endoskopik olarak reflü ve buna bağlı herhangi bir bulgusu olmayan, hiatal herni ve Barrett özefagusu saptanmayan hastalar çalışmaya dahil edildi. Ameliyat sonrası dönemde kontrol endoskopi yapılarak LSG sonrası gastroözefageal reflü hastalığı (GÖRH), özefajit, hiatal herni, Barrett özefagusu açısından değerlendirme yapıldı. Reflü değerlendirmesi için ameliyat öncesi ve sonrası dönemde GerdQ reflü anketi yapıldı. Barrett özefagus endoskopik olarak değerlendirildi ve kılavuzlara uygun biyopsiler alındı, tüm sonuçlar kaydedildi. BULGULAR: Çalışma süresince 118 hastaya bariatrik cerrahi operasyon yapıldı ve bu hastalar arasından çalışma kriterlerini sağlayan 13'ü erkek, 47'si kadın, ortalama vücut kitle indeksi (VKİ) ameliyat öncesi değerlendirmede 46,29 olan toplam 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Ortalama takip süresi 32,1 ay olarak bulundu.Ameliyat öncesi ortalama GerdQ skoru (Gastro-oesophageal reflux disease questionnaire) 8 iken takip süresi sonunda ortalama GerdQ skoru 8,28 olarak sonuçlandı. Takip süresi sonunda %88,3 oranında hiatal yetmezlik ve hiatal herni, %23,3 oranında özefajit, %10 oranında Barrett özefagusu geliştiği tespit edildi. SONUÇ: LSG sonrası Barrett özefagusu gelişimi daha önce yapılan uzun dönem çalışmalarda belirtilmiştir. Özefagus adenokarsinomu etyolojilerinden olan Barrett özefagusunun LSG sonrasında çok daha erken dönemde gelişebildiğini tespit eden bu çalışma ilerleyen dönemlerde LSG sonrasında endoskopik sürveyans gerekliliğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Laparoscopic Sleeve Gastrectomy (LSG) is a frequently used surgical technique in the treatment of obesity and related comorbid diseases. There are different results in the literature regarding the prevalence and incidence of gastroesophageal reflux disease, esophagitis, hiatal hernia, Barrett's esophagus disease in patients undergoing LSG surgery. The aim of this study is to determine the incidence of gastroesophageal reflux disease, esophagitis, hiatal hernia, Barrett's esophagus disease in patients in the early period after LSG and to make recommendations for the follow-up of these diseases in the postoperative period. MATERIALS AND METHODS: Patients who underwent Laparoscopic Sleeve Gastrectomy for morbid obesity between September 2018 and September 2019 in Istanbul Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital General Surgery Clinic were included in the study. In the preoperative period, patients underwent upper gastrointestinal system endoscopy for control purposes, and patients who hadhiatal hernia, Barrett's esophagus and reflux or any related findings were excluded in the study. In the postoperative period, control endoscopy was performed and evaluation was made in terms of gastroesophageal reflux disease (GERD), esophagitis, hiatal hernia, Barrett's esophagus after LSG. GerdQ reflux questionnaire was performed preoperatively and postoperatively for the evaluation of reflux. Barrett's esophagus was evaluated endoscopically, biopsies were taken in accordance with the guidelines, and all results were recorded. RESULTS: During the study, 118 patients underwent bariatric surgery, and among these patients, a total of 60 patients, 13 male, 47 female, whose mean body mass index (BMI) was 46.29 in the preoperative evaluation, were included in the study. The mean follow-up period was found to be 32.1 months. While the preoperative mean GerdQ score (Gastroesophageal reflux disease questionnaire) was 8, the mean GerdQ score was 8.28 at the end of the follow-up period. At the end of the follow-up period, hiatal insufficiency and hiatal hernia developed in 88.3%, esophagitis developed in 23.3%, and Barrett's esophagus developed in 10%. CONCLUSION: The development of Barrett's esophagus after LSG has been reported in previous long-term studies. This study, which found that Barrett's esophagus, which is one of the etiologies of esophageal adenocarcinoma, can develop much earlier after LSG, suggests the necessity of endoscopic surveillance after LSG in the future.