Orta okul 8. sınıf öğrencilerinin küresel ısınmayı azaltmaya yönelik görüşleri
The 8. grade of secondary school students' opinions ondecreasing the global warming
  1. Tez No: 945487
  2. Yazar: TAMER İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLBER POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel çevre sorunları, Küresel ısınma, İklim değişikliği, Öğrenci görüşleri, Global Environmental problems, Global warming, Climate change, Student views
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri olup toplumsal kalkınma açısından oldukça önemlidir. Fen eğitimi kapsamında bu konuların ele alınması öğrencilerin çevre sorunlarıyla başa çıkabilme becerilerini artırmalarına yardım etmektedir. Araştırmanın temel amacı ortaokul 8. Sınıf öğrencilerinin küresel ısınmayı etkileyen faktörler hakkındaki farkındalıklarını ve küresel ısınmayı artıracak davranışları sergileme durumlarını incelemektir. Bu genel amaç doğrultusunda karma yöntem araştırma türlerinden biri olan sıralı açımlayıcı desen kullanılmıştır. Bu çalışmaya 2022-2023 öğretim yılında Ankara İli Çankaya İlçesindeki üç ortaokul bünyesinde 8. sınıfta okumakta olan 335 öğrenci katılmıştır. Çalışmada“kolay ulaşılabilir durum örneklemesi”yöntemine başvurulmuştur. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Küresel Isınmayı Azaltmaya Yönelik Farkındalık Anketi”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar; öğrencilerin daha çok, çevre kirliliği, hava kirliliği ve atıklar gibi günlük hayatta karşılaştıkları çevre sorunlarını doğru cevaplandırdıkladılarını ancak sera etkisi ve küresel ısınma konularında eksik cevaplar verdiklerini göstermektedir. Öğrenciler sokağa çöp atmama, kullanılmayan eşyaların başka insanlara verilmesi, ağaçlandırma yapılması gibi olumlu davranışlar içeren konuların küresel ısınmayı azaltacağını belirtmektedir. Ancak kırmızı et tüketimi ve yazın klima kullanımı gibi görünüşte bir olumsuzluk içermeyen konularla küresel ısınma arasında tam anlamıyla ilişki kuramadıkları görülmektedir. Bu nedenle kırmızı et tüketimi, metan gibi küresel ısınma tehditi içeren gazların emisyonu ile küresel ısınma arasındaki dolaylı ilişkinin öğrencilere kazandırılmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Nitel bulgular neticesinde küresel ısınmanın önlenebilmesi için öğrenciler, bireysel ve toplumsal örnek davranışların sergilenmesi ve çevreyi korumaya ilişkin toplu veya toplumsal etkinlikler yapılmasının gerekliliğini vurgulamışlardır. Çalışma sonuçlarından hareketle öğrencilere uygun basılı ve dijital materyallerin hazırlanması, öğretmenlerin derslerde çevre sorunları ve okul dışı öğrenme uygulamalarına daha fazla yer vermeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Climate change due to global warming is one of the biggest problems facing humanity and is very important for social development. Addressing these issues within the scope of science education helps students to improve their ability to cope with environmental problems. The main purpose of the study is to examine the awareness of 8th grade middle school students about the factors affecting global warming and their behaviors that increase global warming. In line with this general purpose, sequential exploratory design, one of the mixed method research types, was used. In the 2022-2023 academic year, 335 students studying in the 8th grade in three secondary schools in Çankaya District of Ankara Province participated in this study. In the study,“easily accessible case sampling”method was used. A semi-structured interview form and the“Global Warming Awareness Questionnaire”developed by the researcher were used as data collection tools. The results obtained from the research show that students mostly gave correct answers to the environmental problems they encounter in daily life such as environmental pollution, air pollution and wastes, but they gave incomplete answers about the greenhouse effect and global warming. Students state that issues involving positive behaviors such as not throwing garbage on the street, giving unused items to other people, and afforestation will reduce global warming. However, it is seen that they could not fully establish a relationship between global warming and seemingly non-negative topics such as red meat consumption and the use of air conditioners in summer. Therefore, it was concluded that it is important to teach students the indirect relationship between red meat consumption, the emission of gases that threaten global warming such as methane and global warming. As a result of the qualitative findings, students emphasized the need to exhibit individual and social exemplary behaviors in order to prevent global warming. They stated that collective or social activities should be organized to protect the environment. Considering the results of the study, it is recommended that printed and digital materials should be prepared in accordance with the developmental levels of students, and teachers should include more environmental problems and out-of-school learning practices in their lessons.