Ameliyat Sonrası Yara Yeri Enfeksiyonu Bilgi ve Tutum Algıları Ölçeği'nin geliştirilmesi
Development of The Postoperative Wound Infection Knowledge and Attitude Perceptions Scale
  1. Tez No: 945489
  2. Yazar: AYŞEGÜL UĞUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA EYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: bilgi, cerrahi yara yeri enfeksiyonu, tutum, ölçek geliştirme, information, surgical wound infection, scale development, attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Başlık: Ameliyat Sonrası Yara Yeri Enfeksiyonu Bilgi Ve Tutum Algıları Ölçeği'nin geliştirilmesi. Amaç: Ülkemizde hemşirelerin yara yeri enfeksiyonuna yönelik bilgi düzeyi ve tutumlarını ölçen herhangi bir ölçme aracı bulunmamaktadır. Bu çalışma, hemşirelerin ameliyat sonrası yara yeri enfeksiyonuna ilişkin bilgi düzeylerini belirlemeye ve tutumlarını ölçmeye yönelik bir ölçek geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan metadolojik yöntem kullanılmıştır. Araştırma 25 Aralık 2023- 25 Aralık 2024 tarihleri arasında 334 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma verileri 'Tanıtıcı Bilgiler Formu', araştırmacı tarafından geliştirilen 'Ameliyat Sonrası Yara Yeri Enfeksiyonu Bilgi Ve Tutum Algıları Ölçeği Taslak Formu' ve Hemşireler için Basınç Yaralanması Yönetimi Öz Yeterlilik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS 25.0 ve AMOS 21 programlarında analiz edilmiştir. Açıklayıcı faktör analizi, ölçeğin faktör yapısını belirlemek amacıyla, doğrulayıcı faktör analizi ise yapı geçerliğini test etmek amacıyla yapılmıştır. Bulgular: Literatür incelemesi sonucu araştırmacı tarafından oluşturulan 52 maddelik ölçek havuzunun kapsam geçerliliğine bakılmış, madde sayısı 40'e düşürülmüştür. Taslak ölçek formu kullanılarak 30 kişiye pilot uygulama yapılmış madde korelasyonları 0,30 altında olan maddeler çıkarılmıştır. Taslak ölçeğin faktör analizi için uygunluğu değerlendirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonuçlarına göre 26 madde ve 5 alt boyuttan oluşan ölçek elde edilmiştir. Ölçüt dayanaklı geçerlik kapsamında, taslak ölçek formu ile“Hemşireler için Basınç Yaralanması Yönetimi Öz Yeterlilik Ölçeğinin”korelasyonuna bakılmış ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. İç tutarlılık analizinde Cronbach alfa değerine bakılmış, ölçek toplamında 0,904, alt boyutlarında 0,903 (faktör 1), 0,796 (faktör 2), 0,852 (faktör 3), 0,622 (faktör 4), 0,834 (faktör 5) olarak bulunmuştur. Sonuç: Yapılan geçerlik ve güvenirlik analizleri neticesinde“Ameliyat Sonrası Yara Yeri Enfeksiyonu Bilgi ve Tutum Algıları Ölçeği”nin geçerli ve güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Title: Development of the postoperative wound infection knowledge and attitude perceptions scale. Objective: In our country, there is no measurement tool that measures the knowledge level and attitudes of nurses towards wound site infection. This study was conducted to develop a scale that determines nurses' knowledge levels and measures their attitudes about wound infection. Method: One of the quantitative research methods, the methodological method, was used in the study. The research was conducted with 334 nurses between 25 December 2023 and 25 December 2024. The study data were collected using the“Demographic Information Form”, the“Postoperative Wound Infection Knowledge and Attitude Perception Scale Draft Form”developed by the researcher, and the Pressure Injury Management Self-Efficacy Scale for Nurses. The research data were analysed using SPSS 25.0 and AMOS 21 software. Exploratory factor analysis was conducted to determine the factor structure of the scale, while confirmatory factor analysis was performed to test the construct validity. Findings: As a result of the literature review, the researcher created a pool of 52 items and examined their content validity, reducing the number of items to 40. A pilot study was conducted on 30 individuals using a draft scale form, and items with correlations below 0.30 were removed. The suitability of the draft scale for factor analysis was evaluated. According to the results of the exploratory factor analysis, a scale consisting of 26 items and 5 sub-dimensions was obtained. Within the scope of criterion-based validity, a statistically significant relationship was found between the scale scores and the correlation with the draft scale form of the 'Pressure Injury Management Self-Efficacy Scale for Nurses.' In the internal consistency analysis, Cronbach's alpha values were examined, and the scale total was found to be 0.904, with sub-dimensions of 0.903 (factor 1), 0.796 (factor 2), 0.852 (factor 3), 0.622 (factor 4), and 0.834 (factor 5). Conclusion: As a result of the validity and reliability analyses, it was concluded that the“Postoperative Wound Infection Knowledge and Attitude Perception Scale”was valid and reliable.