Toxoplasma gondii TR01 takizoitlerinin kriyoprezvasyonu
Cryopreservation of Toxoplasma gondii TR01 tachyzoites
- Tez No: 945493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANUÇİÇEK YÜCESAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Kriyoprezervasyon, Takizoit, Toxoplasma gondii, Cryopreservation, Tachyzoites, Toxoplasma gondii
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Parazitolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Parazitoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Toxoplasma gondii TR01 Takizoitlerinin Kriyoprezervasyonu ÖZET TANRIVERDİ, Tolga. Toxoplasma gondii TR01 Takizoitlerinin Kriyoprezervasyonu, Yüksek Lisans Tezi, Çankırı, 2025. Günümüzde serolojik testlerde antijen olarak genelde fare veya ratlarda üretilen takizoitler kullanılmaktadır. Hayvanlarda T. gondii üretilebilmesi sırasında maliyet, deneyimli personel ihtiyacı ve etik sorunlar sebebiyle zorluklar yaşanmaktadır. Bu nedenle kriyoprezervasyonun ihtiyaç duyulduğunda çözdürülerek kullanılması bu sorunların önüne geçmektedir. Pek çok parazit türüyle başarılı kriyopre¬zervasyon çalışmaları yapılmaktadır. Takizoitlerin kriyoprezervasyon ile stoklanması sonucunda, istenildiği zaman serolojik testlere yeterli antijen sağlamanın ve hayvan kullanımını azaltmanın mümkün olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cryopreservation of Toxoplasma gondii TR01 Tachyzoites SUMMARY TANRIVERDİ, Tolga. Cryopreservation of Toxoplasma gondii TR01 Tachyzoites, Master's Thesis, Çankırı, 2025. Today, tachyzoites produced in mice or rats are generally used as antigens in serological tests. During the production of T. gondii in animals, difficulties are experienced due to cost, need for experienced personnel and ethical problems. For this reason, the use of cryopreservation by thawing when needed prevents these problems. Successful cryopreservation studies can be performed with many parasite species. As a result of stockpiling tachyzoites by cryopreservation, it will be possible to provide sufficient antigen to serological tests and reduce animal use when desired.