Yükseköğretimde eğitim hizmetlerinin sürdürülmesinde idari personelin rolü ve yaşadığı sorunlar
The role of challenges of administrative staff in the continuity of educational services in higher education
- Tez No: 945674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL BUYRUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim, İdari Personel, Eğitim Hizmetleri, Çalışma Koşulları, Kurumsal Sorunlar, Higher Education, Administrative Staff, Educational Services, Working Conditions, Institutional Problems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Üniversite yaşamında genellikle öğrenciler ve akademik personel ön planda yer alırken, idari personelin emeği çoğu zaman göz ardı edilmekte ve bu durum hem kurumsal işleyiş hem de çalışan memnuniyeti açısından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Bu tez çalışması, yükseköğretim kurumlarında görev yapan idari personelin eğitim hizmetlerinin sürdürülmesindeki rolünü ve bu süreçte karşılaştıkları zorlukları yakından anlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, idari personelin yükseköğretimdeki rolü ile çalışma koşulları, mali, sosyal ve mesleki sorunları, görevde yükselme ve yönetime katılım süreçlerindeki deneyimleri çok yönlü biçimde ele alınmıştır. Araştırmada, üniversitelerde görev yapan idari personelin rolleri, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yükledikleri anlamlar, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseniyle analiz edilmiştir. Bu kapsamda, bir kamu üniversitesinde farklı idari görevlerde çalışan 25 katılımcıyla görüşmeler gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler içerik analizi tekniğiyle incelenmiş ve araştırma raporlaştırılmıştır. Araştırmada katılımcıların görev yerleri, deneyim süreleri ve kadro türleri analiz sürecinde dikkate alınmıştır. Katılımcıların yaşadıkları deneyimler, idari personelin üniversite yapısındaki çok yönlü rolünü daha somut biçimde ortaya koymuştur. Araştırmanın bulguları, idari personelin rutin görevleri yerine getirmekle kalmadığını, kurumun işleyişini sürdüren temel yapı taşlarından biri olduğunu göstermektedir. Ancak görev tanımlarındaki belirsizlikler, özlük haklarına ilişkin sorunlar, görevde yükselme olanaklarının sınırlılığı ve yönetim süreçlerine katılım eksikliği gibi birçok yapısal sorunla karşı karşıya oldukları da dikkat çekmektedir. Bu durum, idari personelin kendisini kurum içinde yeterince değerli hissetmemesine neden olmaktadır. Ayrıca, mesleki gelişim eğitimlerinde yaşanan yetersizlikler, personelin beklentilerini karşılamamakta ve motivasyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışma, idari personelin katkılarının daha görünür hâle getirilmesinin ve karşılaştıkları sorunlara yönelik çözüm odaklı yaklaşımların geliştirilmesinin, yükseköğretim kurumlarının işleyişine olumlu yönde katkı sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Academic staff usually takes the forefront in university life, while the efforts of administrative staff are often overlooked, which leads to significant consequences for both institutional functioning and employee satisfaction. This thesis aims to gain a deep understanding of the role of administrative staff working in higher education institutions in maintaining educational services and the challenges they face during this process. In this context, the study explores the roles of administrative staff in higher education, their working conditions, financial, social, and professional problems, as well as their experiences in career advancement and participation in decision-making processes from a multidimensional perspective. The study employs a qualitative case study design to examine the roles of administrative staff, the problems they encounter, and the meanings they attribute to these challenges. Interviews were conducted with 25 participants working in various administrative roles at a public university. The data obtained were analyzed through content analysis and reported accordingly. During the analysis, participants' workplaces, lengths of experience, and employment types were taken into account. The participants' experiences revealed the multifaceted role of administrative staff within the university structure. The findings indicate that administrative staff not only perform technical duties but also constitute one of the essential pillars of institutional operations. However, they face various structural problems, including ambiguous job descriptions, issues related to personnel rights, limited opportunities for promotion, and a lack of involvement in management processes. These issues contribute to a sense of underappreciation within the institution. Furthermore, inadequacies in professional development training fail to meet the staff's expectations and negatively impact their motivation. This study reveals that making the contributions of administrative staff more visible and developing solution-oriented approaches to address the challenges they face can positively contribute to the functioning of higher education institutions.