Hemodiyaliz hastalarında serum timozin beta-4'ün frailite indeksi, kas kitlesi ve nütrisyonel parametreler ile ilişkisi
Relationship of serum thymosin beta-4 with fragile index, muscle mass and nutritional parameters in hemodialysis patients
- Tez No: 945678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Timozin beta 4, Hemodiyaliz, Kırılganlık, Yaşlanma, Kas kütlesi, Biyobelirteç, Thymosin beta 4, Hemodialysis, Frailty, Aging, Muscle mass, Biomarker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Hemodiyaliz hastalarında malnütrisyon ve kırılganlık sık görülen durumlardan olup morbidite ve mortallite ile ilişkilidir. Timozin β4 (Tβ4), hasarlı dokuların onarımı, inflamasyonun baskılanması ve hücresel yenilenme gibi birçok fizyolojik süreçte görev alan çok işlevli bir peptittir. Bu çalışmada, hemodiyaliz (HD) tedavisi almakta olan hastalarda serum Tβ4 düzeylerinin frailite (kırılganlık), kas kütlesi ve nutrisyonel durum ile ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli kesitsel bu çalışmaya, 78 erişkin HD hastası dâhil edilmiştir. Kırılganlık değerlendirmesi frailite (kırılganlık) indeksiyle, vücut kompozisyonu Biyoelektriksel İmpedans Analizi (BIA) ile, beslenme durumu CONUT skoru ile belirlenmiş; serum Tβ4 düzeyleri ise ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. İstatistiksel analizler SPSS 28.0 for Windows programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 56.6 ±16.5 yıl olup, %42.3'ü kadın, %57.7'si erkektir. Tβ4 düzeyleri ile kırılganlık indeksi (r=-0.284, p=0.012) ve yaş (r=- 0.314, p=0.005) arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır. Ayrıca Tβ4 düzeyleri, diyaliz süresi (r=0.284, p=0.012) ve Kt/V (r=0.228, p=0.047) ile pozitif korelasyon göstermiştir. Kas kütlesi, CRP, CONUT skoru ve diğer biyokimyasal parametrelerle Tβ4 düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Çok değişkenli analizde ise yalnızca yaş (p=0.003) ve kırılganlık indeksi (p=0.042), Tβ4 düzeylerini bağımsız olarak etkileyen anlamlı değişkenler olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda, Tβ4 düzeyleri ile yaş ve kırılganlık arasında anlamlı bir ilişki saptadık. Elde edilen bulgular, Tβ4'ün özellikle yaşlı ve kırılgan bireylerde biyobelirteç ya da potansiyel terapötik hedef olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir. Bu ilişkiyi daha iyi anlamak ve klinik uygulamaya taşıyabilmek için, daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalarla bu ilişki detaylandırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Malnutrition and frailty are common conditions in hemodialysis (HD) patients and are associated with increased morbidity and mortality. Thymosin β4 (Tβ4) is a multifunctional peptide involved in various physiological processes such as tissue repair, suppression of inflammation, and cellular regeneration. This study aimed to evaluate the relationship between serum Tβ4 levels and frailty, muscle mass, and nutritional status in patients undergoing HD treatment. Materials and Methods: This single-center cross-sectional study included 78 adult HD patients. Frailty was assessed using the Frailty Index; body composition was evaluated by Bioelectrical Impedance Analysis (BIA); nutritional status was determined using the CONUT score; and serum Tβ4 levels were measured using the ELISA method. Statistical analyses were performed using SPSS 28.0 for Windows. Results: The mean age of participants was 56.6 ±16.5 years; 42.3% were female and 57.7% were male. A significant negative correlation was found between Tβ4 levels and both frailty index (r = -0.284, p = 0.012) and age (r = -0.314, p = 0.005). In addition, Tβ4 levels showed a positive correlation with dialysis duration (r = 0.284, p = 0.012) and Kt/V (r = 0.228, p = 0.047). No significant associations were observed between Tβ4 levels and muscle mass, CRP, CONUT score, or other biochemical parameters. In multivariate analysis, only age (p = 0.003) and frailty index (p = 0.042) were identified as independent predictors of Tβ4 levels. Conclusion: In our study, we found a significant relationship between Tβ4 levels and both age and frailty. These findings suggest that Tβ4 may serve as a biomarker or a potential therapeutic target, particularly in elderly and frail individuals. To better understand this relationship and translate it into clinical practice, further prospective studies with larger sample sizes are needed.