Febril konvülziyon sebebiyle başvuran hastaların demografik, klinik, laboratuvar özelliklerinin incelenmesi ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Examination of demographic, clinical, and laboratory characteristics of patients presenting with febrile seizures and determination of risk factors
  1. Tez No: 945679
  2. Yazar: ŞEYMA GÜLER YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KARBUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, febril konvülziyon, risk faktörleri
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada, febril konvülziyon nedeniyle hastaneye başvuran çocuk hastaların demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri incelenerek nöbet gelişimi ile ilişkili potansiyel risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlamaktadır. Gereç-Yöntem: Bu çalışma, retrospektif bir tasarımla, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu SUAM Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Acil Servisine Ocak 2019 - Aralık 2023 tarihleri arasında febril konvülziyon tanısıyla başvuran ve çocuk acil gözlem alanında takip edilen 6 ay - 5 yaş arası çocuk hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Veriler, Çocuk acile ait dosya kayıtlarından ve Panates hasta kayıt sisteminden incelenerek elde edildi. Elde edilen veriler, SPSS versiyon 27 (IBM Co. USA) istatistik paket programıyla analiz edildi. Bu araştırmada febril konvülziyon sebebiyle hastaneye başvuran hastaların demografik, klinik, laboratuvar özelliklerinin incelenmesi ve risk faktörlerinin belirlenmesi arasındaki ilişkiyi incelemek üzere ilişkisel tarama modeli kullanılarak nicel bir çalışma yürütüldü ve frekans analizleri (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 6 ay ile 5 yaş arasındaki toplam 998 çocuk hasta dahil edildi. Katılımcıların erkek/kız oranı 1,15/1 idi. Hastaların 783'ünde (%78,4) basit febril konvülziyon, 215'inde (%21,6) ise komplike febril konvülziyon saptandı. Basit febril konvülziyon grubunda kız hastaların oranı %50,4, erkek hastaların oranı ise %49,6 olarak bulundu. Komplike febril konvülziyon grubunda ise erkek oranı kadından fazla olarak saptandı (Erkek % 67,9 Kadın %32,1). Konvülziyon şekli incelendiğinde, hem basit febril konvülziyon grubunda (%74,8; n=586) hem de komplike febril konvülziyon grubunda (%87,9; n=189) en sık görülen konvülziyon tipinin tonik-klonik konvülziyon olduğu belirlendi. Hastaların izlem süreleri karşılaştırıldığında, basit febril konvülziyon grubunda ortalama izlem süresi 8,89 ± 3,23 saat, komplike febril konvülziyon grubunda ise 20,78 ± 3,78 saat olarak belirlendi. Çalışma kapsamında yaş grupları, aile öyküsü, enfeksiyon odağı, febril atağın tipi, süresi ve tedavi yaklaşımları gibi değişkenler değerlendirildi; ayrıca enfeksiyon parametreleri ve elektrolit düzeyleri gibi laboratuvar bulguları ile bağlantılar araştırıldı. Sonuç: Bu çalışma febril konvülziyon geçiren olguların büyük çoğunluğunun basit febril konvülziyon tipinde seyrettiğini ve konservatif tedavi yaklaşımı ile güvenle ayaktan izlenebileceğini göstermekle birlikte febril konvülziyon tipine göre hasta yönetiminin bireyselleştirilmesi gerektiğini ve komplike olguların daha dikkatli, uzun süreli izlem gerektirdiğini destekledi.
Özet (Çeviri)
Aım: This study aims to evaluate the demographic, clinical, and laboratory characteristics of pediatric patients admitted to the hospital due to febrile seizures and to identify potential risk factors associated with seizure occurrence. Materıals- Methods: This retrospective study included children aged 6 months to 5 years who were admitted to the Pediatric Emergency Department of the Health Sciences University Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Hospital with febrile seizures between January 2019 and December 2023 and were monitored in the emergency observation unit. Data were obtained from emergency department records and the Panates hospital system, then analyzed using SPSS version 27 (IBM Co., USA). A quantitative correlational research model was used to examine the relationship between patients' demographic, clinical, and laboratory characteristics and risk factors. Frequency analyses (number, percentage, mean, standard deviation) were performed." Results: A total of 998 pediatric patients aged between 6 months and 5 years were included in the study. Among the participants, 464 were female and 534 were male. The mean age was calculated as 27.84 ± 15.77 months. Simple febrile seizures were identified in 783 patients, while complex were observed in 215 patients (21.6%). In the simple group, the proportion of female patients was 50.4% and male patients 49.6%.