Acil servisten enfeksiyon tanısı ile yatırılan geriatrik hastaların değerlendirilmesi
Assessment of geriatric patients hospitalized from the emergency department with a diagnosis of infection
- Tez No: 945693
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK YILDIZ SEVGİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: geriatrik hasta, enfeksiyon, mortalite, kırılganlık, acil servis, geriatric patient, infection, mortality, frailty, emergency department
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Dünya genelinde yaşlı nüfus hızla artmaktadır. Yaşlanma ile birlikte fizyolojik değişiklikler, immün sistemin zayıflaması, kronik hastalıklar, yetersiz beslenme ve artan kırılganlık ileri yaştaki bireylerde enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığını ve şiddetini arttırmaktadır. Bu durum, geriatrik popülasyonda hem mortaliteyi hem de hastaneye yatış oranlarını yükselterek sağlık sistemine önemli bir yük getirmektedir. Bu çalışmada, enfeksiyon tanısı ile acil servisten dahili kliniklere yatırılan geriatrik hastaların demografik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi, enfeksiyon odaklarının dağılımının ve otuz günlük mortaliteyi etkileyen risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Seyrantepe Yerleşkesi Acil Servisi'ne başvuran ve enfeksiyon tanısıyla dahili kliniklere yatırılan 65 yaş ve üzeri hastaları içeren retrospektif ve kesitsel bir tasarımda yürütülmüştür. Hastalara ait demografik veriler, başvuru semptomları, laboratuvar bulguları, enfeksiyon odakları ve Glasgow Koma Skoru (GKS), Sıralı Organ Yetmezliği Değerlendirme Skoru (Sequential Organ Failure Assessment-SOFA), Charlson Komorbidite İndeksi (CKİ), Klinik Kırılganlık Ölçeği (Clinical Frailty Scale-CFS, KKÖ) gibi skorlama sistemleri incelenmiştir. Otuz günlük mortalite ile ilişkili değişkenler tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleriyle değerlendirilmiş; KKÖ ve SOFA skorlarının prognostik gücü ROC (Receiver Operator Curve) eğrisi analizi ile analiz edilmiştir. Ayrıca, birleşik modelin oluşturulmasında genelleştirilmiş lineer model (GLM) kullanılmıştır. Modelin kalibrasyonu kalibrasyon eğrisi ile değerlendirilmiş; kesişim ve eğim katsayıları raporlanmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 132 hasta dahil edilmiş olup, yaş ortalaması 78,3 ± 8,5 yıl olarak saptanmıştır. En sık saptanan enfeksiyonlar sırasıyla pnömoni (%52,3), üriner sistem enfeksiyonu (%19,7) ve hepatobiliyer enfeksiyonları (%7,6) olarak tespit edilmiştir. Otuz günlük mortalite oranı ise %22,7'dir. Tek değişkenli analizde KKÖ ≥5, yüksek SOFA skoru, düşük GKS, yüksek kan üre azotu (BUN) düzeyleri ve intraabdominal ya da merkezi sinir sistemi (MSS) enfeksiyonu varlığı ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Çok değişkenli analizde ise sadece KKÖ ve enfeksiyon odağı (intraabdominal/MSS) mortalite ile bağımsız olarak ilişkili bulunmuştur (OR: 22,16; %95 GA: 2,26–217,33; p=0,008). ROC analizine göre KKÖ ≥5,5 için AUC: 0,788; KKÖ ve SOFA birlikte değerlendirildiğinde AUC: 0,823 olup, duyarlılık %80, özgüllük %76,5 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca, kombine modelin genelleştirilmiş lineer regresyon (GLM) ile oluşturulan tahmin performansı incelenmiş; kalibrasyon eğrisi ideal çizgiye yakın seyretmiş, eğim değeri yaklaşık 1,00 ve kesişim noktası –0,00 olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız, geriatrik hastalarda enfeksiyon odağı ve bireysel kırılganlık düzeyinin kısa dönem mortaliteyi öngörmede önemli belirleyiciler olduğunu göstermektedir. Özellikle intraabdominal ve MSS enfeksiyonları mortalite riskini anlamlı düzeyde artırmaktadır. KKÖ, SOFA skoruna ek olarak güçlü bir prognostik belirteç olarak öne çıkmakta; bu iki parametrenin birlikte kullanımı klinik yönetim süreçlerine önemli katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The elderly population is rapidly increasing worldwide. Aging is associated with physiological changes, weakened immune system, chronic diseases, inadequate nutrition, and increased frailty, all of which contribute to higher frequency and severity of infectious diseases in older individuals. This situation places a significant burden on the healthcare system by increasing both mortality and hospitalization rates in the geriatric population. This study aims to evaluate the demographic and clinical characteristics of geriatric patients admitted from the emergency department to internal medicine clinics with a diagnosis of infection, assess the distribution of infection sites, and identify risk factors affecting thirty-day mortality. Materials and Methods: Our study was conducted in a retrospective and cross-sectional design involving elderly patients aged 65 and above who presented to the Emergency Department of the Istanbul Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Seyrantepe Campus with a diagnosis of infection and were admitted to internal medicine clinics. Demographic data, presenting symptoms, laboratory findings, infection foci, Glasgow Coma Scale (GCS), Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) score, Charlson Comorbidity Index (CCI), Clinical Frailty Scale (CFS), and other scoring systems were analyzed for the patients. Variables associated with 30-day mortality were evaluated using univariate and multivariate logistic regression analyses; the prognostic power of CFS and SOFA scores was assessed using Receiver Operator Curve (ROC) analysis. In addition, a generalized linear model (GLM) approach was used to construct the combined predictive model. Model calibration was assessed using calibration plots, and both intercept and slope coefficients were reported. Results: A total of 132 patients were included in the study, with a mean age of 78.3 ± 8.5 years. The most commonly identified infections were pneumonia (52.3%), urinary tract infection (19.7%), and hepatobiliary infections (7.6%). The 30-day mortality rate was 22.7%. In univariate analysis, AKI ≥5, high SOFA score, low GCS, high blood urea nitrogen (BUN) levels, and the presence of intra-abdominal or central nervous system (CNS) infections were significantly associated with mortality. In multivariate analysis, only AKI and infection focus (intra-abdominal/CNS) were independently associated with mortality (OR: 22.16; 95% CI: 2.26–217.33; p=0.008). According to ROC analysis, for AKI ≥5.5, AUC was 0.788; when AKI and SOFA were evaluated together, AUC was 0.823 with a sensitivity of 80% and specificity of 76.5%. Additionally, the predictive performance of the combined model constructed using generalized linear regression (GLM) was evaluated. The calibration curve closely followed the ideal reference line, with a slope of approximately 1.00 and an intercept near –0.00, indicating a strong agreement between predicted and observed mortality probabilities. Conclusion: Our study demonstrates that the focus of infection and individual frailty level are important determinants in predicting short-term mortality in geriatric patients. In particular, intra-abdominal and musculoskeletal system infections significantly increase the risk of mortality. The Charlson Comorbidity Index (CCI) stands out as a strong prognostic indicator in addition to the Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) score; the combined use of these two parameters provides significant contributions to clinical management processes.