Acil serviste aort diseksiyonu tanısı alan hastaların incelenmesi
Analysis of patients diagnosed with aortic dissection in the emergency department
- Tez No: 945704
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER LEVENT AVŞAROĞULLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aort Diseksiyonu, Acil Servis, Mortalite, Cerrahi, Girişimsel İşlem, Aortic Dissection, Emergency Department, Mortality, Surgery, Interventional Procedure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı acil servise başvuran ve acil serviste aort diseksiyonu tanısı alan hastaları demografik ve klinik olarak değerlendirmek ve elde edilecek bulgularla mevcut verilere katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Geriye dönük ve tanımlayıcı tipte olan bu çalışmada 01.01.2013-31.12.2023 tarihleri arasında, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalına başvuran ve aort diseksiyonu tanısı alan hastaların klinik özellikleri ve sonuçlanma durumları incelenmiştir. Hasta kayıtlarından elde edilen bilgiler önceden hazırlanmış olan veri formuna kaydedilip, daha sonra elektronik ortama aktarılmış ve istatistiksel analizleri yapılmıştır. Hasta kayıtlarından elde edilen demografik özellikler, klinik bilgiler ve sonuçlanma durumları bilgisayar ortamında kaydedilmiş ve istatistiksel analizleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 142 hastanın yaş ortalaması 61,65 yıl ( 14,58) idi. Hastaların % 64,1'i erkekti. Kadınların ortalama yaşı erkeklerden daha yüksek bulundu. Hastaların Acil Servise en sık başvuru şikayeti göğüs ağrısı idi. Hastaların özgeçmişlerindeki en sık hastalık hipertansiyon idi. D-Dimer seviyeleri hastaların % 96,5'inde yüksek bulundu. EKG'de en sık normal sinüzal ritm bulundu. Sistolik ve diyastolik kan basıncı düşük olan hastalarda mortalite oranının istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edildi (sırasıyla p=0,005 p=0,010). Göğüs ağrısı bulunan hastalarda mortalitenin daha yüksek olduğu bulundu (p=0,030). En sık istenen görüntüleme tekniği kontrastlı bilgisayarlı tomografi idi. Hastalarda en sık Tip 1 Diseksiyon (% 60,6) bulundu. Ortalama GKS puanı 13,9 tespit edildi. Hastaların % 65,5'ine cerrahi, % 6,3'üne girişimsel işlem uygulandı. Hastaların % 38,7'si taburcu oldu, % 49,3'ü eksitus oldu. Taburcu olan hastaların hastanede ortalama kalma süresi 15,77 gün bulundu. Sonuç: Aort diseksiyonu, yüksek mortaliteye yol açabilen bir hastalık olup acil tanı ve hızlı müdahale mortaliteyi azaltabilir. Tedavi şeklini diseksiyonun tipi ve komplikasyonların varlığı belirlemektedir. Hipertansiyon en sık görülen ve önlenebilir risk faktörüdür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the demographic and clinical characteristics of patients diagnosed with aortic dissection in the emergency department and to contribute to the existing data with the findings obtained. Materials and Methods: In this retrospective and descriptive study, the clinical characteristics and outcomes of patients diagnosed with aortic dissection who presented to the Emergency Medicine Department of Erciyes University Medical Faculty between 01.01.2013 and 31.12.2023 were examined. The data obtained from patient records were recorded in a pre-prepared data form, then transferred to an electronic environment, and statistical analyses were performed. Demographic characteristics, clinical information, and outcome data were stored and analyzed in the electronic system. Results: The mean age of the 142 patients included in the study was 61.65 years (± 14.58). 64.1% of the patients were male. The mean age of female patients was higher than that of male patients. The most common presenting complaint was chest pain. Hypertension was the most common disease in the patients' medical history. D-dimer levels were elevated in 96.5% of the patients. The most common electrocardiogram finding was normal sinus rhythm. It was found that the mortality rate was statistically significantly higher in patients with low systolic and diastolic blood pressure (respectively p=0,005 p=0,010). Mortality rate was statistically significantly higher in patients with chest pain(p=0,030). The most frequently requested imaging technique was contrast-enhanced computed tomography. Type 1 dissection was found in 60.6% of the patients. The average Glasgow Coma Scale score was 13.9. The rates of the patients who underwent the surgery and interventional procedures were 65.5% and 6.3% respectively. The rate of the patients who were discharged was 38.7% and 49.3% of the patients died. The average hospital length of stay for discharged patients was 15.77 days. Conclusion: Aortic dissection is a disease with high mortality that can be reduced with rapid diagnosis and timely intervention. The treatment approach is determined by the type of dissection and the presence of complications. Hypertension is the most common and preventable risk factor.