Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda akılcı ilaç kullanımı farkındalığı ve ayaktan hasta memnuniyeti
Awareness of rational drug use and outpatient satisfaction among patients visiting the family medicine outpatient clinic
- Tez No: 945744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASIM, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akılcı İlaç Kullanımı, Farkındalık, Hasta Memnuniyeti, Rational Drug Use, Consciousness, Patient Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Aile Hekimliği Polikliniğine Başvuran Hastalarda Akılcı İlaç Kullanımı Farkındalığı ve Ayaktan Hasta Memnuniyeti Giriş ve Amaç: Akılcı ilaç kullanımı kısaca, doğru yöntemlerle ve bilinçli şekilde ilaç kullanılması olarak tanımlanabilecek olup, gerek hasta güvenliği ve hekimlerin tedavi başarısı yönünden gerekse ülke ekonomisine katkı yönünden önem arz etmektedir. Bunun yanında sağlık sektörü için hizmet sunumunda hasta memnuniyeti de önemli faaliyetler arasındadır. Bu bağlamda çalışmamızın amacı; Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 18-65 yaş arası yetişkin yaş grubundaki hastalarda akılcı ilaç kullanımı farkındalığı ile ayaktan hasta memnuniyeti arasında bir ilişki olup olmadığının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız tanımlayıcı, kesitsel olarak tasarlanmıştır. Çalışmamız Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine herhangi bir nedenle başvuran 400 kişi üzerinde uygulanmıştır. Araştırma verileri Sosyo-Demografik Veri Anketi, Akılcı İlaç Kullanımı Öz Farkındalık Ölçeği ve Ayaktan Hasta Memnuniyeti Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 25 (Statistical Package for the Social Sciences, version 25) istatistik programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada Akılcı İlaç Kullanımı Öz Farkındalık Ölçeği toplam puan ortalaması 61,52 idi. Ayaktan Hasta Memnuniyeti Ölçeği alt boyut puan ortalamaları“randevu”için 3,64,“etkin muayene”için 3,96,“çalışanların tutumu”için 3,73,“ bekleme süresi ve danışmanlık”için 3,29,“genel memnuniyet”için 3,69 olarak ve ölçek toplam puan ortalaması 3,76 olarak hesaplandı. Akılcı İlaç Kullanımı Öz Farkındalık Ölçeği toplam puanı ile Ayaktan Hasta Memnuniyeti Ölçeği“randevu”,“etkin muayene”alt boyut puanı ve ölçek toplam puanı arasında pozitif yönlü orta düzeyde;“çalışanların tutumu”,“bekleme süresi ve danışmanlık”ve“genel memnuniyet”alt boyut puanı arasında pozitif yönlü düşük/orta düzeyde korelasyon saptandı. Sonuç: Çalışmada katılımcıların akılcı ilaç kullanımı farkındalığı ve ayaktan hasta memnuniyeti genel anlamda yüksek bulunmuş olup; akılcı ilaç kullanımı farkındalığı ile ayaktan hasta memnuniyeti arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Bu sonuç iki parametrenin iç içe olduğunu düşündürmektedir ve bu durumu geliştirmeye yönelik yapılacak faaliyetlerin, hekim-hasta ilişkisini ve sağlık çıktılarını pozitif yönde etkileyeceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Awareness of Rational Drug Use and Outpatient Satisfaction Among Patients Visiting the Family Medicine Outpatient Clinic Introduction and Objective: Rational use of medicines can be briefly defined as the use of medicines with the right methods and consciously, and it is important both in terms of patient safety and treatment success of physicians and in terms of contribution to the national economy. In addition, patient satisfaction is also among the key activities in the delivery of healthcare services. In this context, the aim of this study is to assess whether there is a relationship between awareness of rational drug use and outpatient satisfaction among adult patients aged 18 to 65 who visit the Family Medicine outpatient clinics at Ankara Bilkent City Hospital. Material and Methods: This research was designed as a descriptive, cross-sectional study. It was conducted with 400 participants who presented to the Family Medicine outpatient clinics at Ankara Bilkent City Hospital for any reason. Data were collected using a Socio-Demographic Data Questionnaire, the Rational Drug Use Self-Awareness Scale, and the Outpatient Satisfaction Scale. Statistical analyses were performed using SPSS 25 (Statistical Package for the Social Sciences, version 25). Results: The mean total score on the Rational Drug Use Self-Awareness Scale was 61.52. The mean subscale scores of the Outpatient Satisfaction Scale were as follows: 3.64 for“appointment,”3.96 for“effective examination,”3.73 for“staff attitude,”3.29 for“waiting time and consultation,”and 3.69 for“overall satisfaction,”with a total mean score of 3.76. A moderate positive correlation was found between the total score of the Rational Drug Use Self-Awareness Scale and the“appointment,”“effective examination”subscales, as well as the total score of the Outpatient Satisfaction Scale. A low to moderate positive correlation was also found with the subscales“staff attitude,”“waiting time and consultation,”and“overall satisfaction.”Conclusion: The study found that participants generally had a high level of awareness regarding rational drug use and a high level of outpatient satisfaction. A positive relationship was identified between awareness of rational drug use and outpatient satisfaction. These findings suggest that the two parameters are interrelated, and initiatives aimed at improving them may positively impact physician-patient relationships and overall healthcare outcomes.