Sjögren sendromu hastalarındaki lökopeni sıklığı ve ilişkili olduğu durumların araştırılması
Investigation of the frequency of leukopenia and associated conditions in Sjögren's syndrome patients
- Tez No: 945759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SONER ŞENEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Anti-nükleer antikor, hematolojik bulgular, lökopeni, Sjögren sendromu, trombositopeni, hipokomplementemi, romatoid faktör, sikka sendromu, Anti-nuclear antibody, hematologic findings, hypocomplementemia, leukopenia, Sjögren's syndrome, thrombocytopenia, rheumatoid factor, sicca syndrome
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
SJÖGREN SENDROMU HASTALARINDAKİ LÖKOPENİ SIKLIĞI VE İLİŞKİLİ OLDUĞU DURUMLARIN ARAŞTIRILMASI ÖZET Amaç: Sjögren sendromu hastalarındaki lökopeni sıklığını ve ilişkili klinik ve laboratuvar bulgularını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Romatoloji Bölümü'nde Ocak 2014-Aralık 2024 tarihleri arasında ACR/EULAR tanı kriterlerine göre SS tanısı ile takip edilen 488 SS hastasının (317 primer, 171 sekonder) verileri retrospektif incelendi. Primer hematolojik hastalığı olanlar, kronik karaciğer hastalığı olanlar, splenomegali ve hipersplenizmi olanlar, malignitesi olanlar, aktif viral ve bakteriyel enfeksiyonu olanlar, tanı anında immünsüpresif ajan kullananlar, folik asit ve B12 vitamini eksikliği olanlar, 18 yaş altında olanlar ve tanı anındaki verilere ulaşılamayan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar bulguları hastane bilgi sisteminden tarandı. Veriler SPSS 22 ile analiz edildi. Lökopeni ile ilişkili faktörlerin tespiti için lojistik regresyon testleri kullanıldı. Bulgular: SS'nin kadınlarda daha sık (K:E=16,42:1) ve tanı yaşının ortalama 40'lı yaşlar (42,4 ± 13,4 yıl) olduğu belirlendi. Hipertansiyon eşlik eden en sık komorbid hastalık olarak bulundu. Sekonder SS'de hastalık süresi uzun, hipertansiyon/koroner arter hastalığı ve romatoid artrit birlikteliği fazladır. En sık kullanılan ilaçlar nonsteroidal anti-inflamatuarlar ve antihipertansiflerdir. Sekonder SS'de CRP, nötrofil ve trombosit değerleri daha yüksektir. Lökopeni sıklığı beyaz küre 1/10.000, anti-SSB +3 pozitifliği ve hipokomplementemi sıktır. Trombosit sayısı arttıkça lökopeni olasılığı azalmaktadır. RF %32,6 oranında pozitiftir ve sekonder SS'de yüksektir, lökopeni ile negatif korelasyon göstermektetir fakat istatistiksel olarak anlamlı değildir ve lökopeni ile bağımsız ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma, Sjögren sendromu hastalarında lökopeni sıklığını ve ilişkili klinik ve laboratuvar bulgularını geniş bir hasta popülasyonunda detaylı olarak inceleyerek, özellikle otoantikor profili (ANA ve alt tipleri) ile kompleman düzeyleri ve trombosit sayıları arasındaki ilişkiyi aydınlatmakta ve bu durumun tanı, takip ve tedavi stratejilerine yönelik önemli bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE FREQUENCY OF LEUKOPENIA AND ASSOCIATED CONDITIONS IN SJÖGREN'S SYNDROME PATIENTS ABSTRACT Aim: To investigate the frequency of leukopenia and associated clinical and laboratory findings in patients with Sjögren's syndrome. Methods: Data from 488 SS patients (317 primary, 171 secondary) followed up at Erciyes University Rheumatology Department between January 2014 and December 2024 according to ACR/EULAR diagnostic criteria were retrospectively analyzed. Patients with primary hematologic disease, chronic liver disease, splenomegaly and hypersplenism, malignancy, active viral and bacterial infection, those using immunosuppressive agents at the time of diagnosis, those with folic acid and vitamin B12 deficiency, those under 18 years of age, and those whose data at the time of diagnosis were not available were excluded from the study. Demographic, clinical, and laboratory findings of the patients were retrieved from the hospital information system. Data were analyzed with SPSS 22. Logistic regression tests were used to identify factors associated with leukopenia. Results: SS was found to be more common in women (F:M=16.42:1) and the mean age at diagnosis was 40s (42.4 ± 13.4 years). Hypertension was found to be the most common comorbid disease. In secondary SS, disease duration is longer, hypertension/coronary artery disease and rheumatoid arthritis comorbidity is more frequent. The most commonly used drugs are nonsteroidal anti-inflammatory drugs and antihypertensives. CRP, neutrophil, and platelet counts are higher in secondary SS. The frequency of leukopenia is 7.2% at white blood cell 1/10,000, anti-SSB +3 positivity, and hypocomplementemia are common. As platelet count increases, the likelihood of leukopenia decreases. RF is positive in 32.6% of patients and is higher in secondary SS, shows a negative correlation with leukopenia, but it is not statistically significant and no independent relationship with leukopenia was found. Conclusion: This study, by thoroughly examining the frequency of leukopenia and associated clinical and laboratory findings in a large patient population with Sjögren's syndrome, elucidates the relationship between, in particular, the autoantibody profile (ANA and subtypes), complement levels, and platelet counts, and provides important information for the diagnosis, follow-up, and treatment strategies of this condition.