Yenilenebilir enerji tüketimi ve çevre ilişkisi: Yeni sanayileşen ülkeler örneği
The relationship between renewable energy consumption and the environment: The case of newly industrialized countries
- Tez No: 945797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevresel sürdürülebilirlik, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Yenilenebilir enerji, Ekolojik ayak izi, Yeni sanayileşen ülkeler, Ecological footprint, Environmental sustainability, Gross Domestic Product, Newly industrialized countries, Renewable energy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Son yıllarda çevresel sorunların artması ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı giderek önem kazanmıştır. Bu çalışma, yenilenebilir enerji tüketiminin çevresel ilişki boyutunu incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, 2000-2021 yılları arasında 10 yeni sanayileşmiş ülke örnek alınarak ekolojik ayak izi, yenilenebilir enerji tüketimi, doğrudan yabancı yatırımlar ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Çalışmada ekonometri yöntemlerinden panel veri analizi, özellikle Pesaran CADF, Breusch-Pagan LM testi, Homojenlik testi, Westerlund eşbütünleşme testi ve Rassal Katsayılar Modeli kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda bulgular olarak; yenilenebilir enerji tüketiminin ekolojik ayak izini azalttığı ancak ekonomik büyümenin ekolojik ayak izini artırdığını ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar, çevresel sürdürülebilirlik hedefleriyle ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In recent years, in line with the increase in environmental problems and sustainability goals, the use of renewable energy sources has become increasingly important. This study aims to examine the environmental relationship dimension of renewable energy consumption. In the study Dec Dec, the relationship between ecological footprint, renewable energy consumption, foreign direct investments and Gross Domestic Product was analyzed by taking the example of 10 newly industrialized countries between 2000 and 2021. In this study, panel data analysis was employed as an econometric method, with a particular focus on the Pesaran CADF unit root test, the Breusch-Pagan LM test, the homogeneity test, the Westerlund cointegration test, and the Random Coefficients Model. The empirical findings reveal that renewable energy consumption contributes to a reduction in the ecological footprint, whereas economic growth leads to an increase in it. These results are significant for enhancing our understanding of the complex relationship between environmental sustainability goals and economic development.