Modern okçuluk klasik yay 9 - 12 yaş aralığındaki sporcularda antrenmanlarda hedef yüzü (kağıdı) kullanan ve kullanmayan sporcuların atış performanslarının karşılaştırılması
Comparison of shooting performances of modern archery classical bow 9-12 age range athletes using and not using target face (paper) in training
  1. Tez No: 945827
  2. Yazar: CİHANGİR SUBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atış Performansı, Hedef Kağıdı, Klasik Yay, Okçuluk, Shooting Performance, Target Paper, Classic Bow, Archery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Okçuluk sporunda temel eğitime yeni başlama yaşı olan 9-12 yaş aralığındaki sporcularda antrenmanlarda hedef kâğıdına atış yaptırılması hedef paniğine neden olmakta, bu durum da genellikle hareket basamaklarında aksamalara neden olarak ideal atış formunu bozmaktadır. Bu çalışmada, temel eğitime yeni başlayan sporcularda öğrenme dönemi içerisinde hedef yüzünün kullanılmasının, sporcuların ideal atış formuna ulaşma süreçlerine ve atış performanslarına olan etkisi incelenmiştir. Araştırmada yaş ortalamaları 9,91 olan 12 sporcu çalışma kapsamına alınmış ve sporculara her seride 3 ok olacak şekilde 6 seri hedef kağıtlı 6 seri de hedef kağıtsız atışlar yaptırılmıştır. Hedef yüzü (kağıdı) bulunan atışlarda sporcuların hedefe saplanan oklarının hedef merkezine olan uzaklıkları; hedef yüzü (kağıdı) bulunmayan atışlarda ise sporcuların hedefe saplanan oklarının hedefin merkezi olarak kabul edilen ana referans noktasına olan uzaklıkları cm cinsinden ölçülerek atışlardan veriler elde edilmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden deneysel desen kullanılan araştırmada, elde edilen bulguların verileri SPSS 26.0 programında bağımlı örneklem T-Testi ile analiz edilerek değerlendirilmiştir. T-Testi analizi sonucunda elde edilen 6 seri hedef kâğıtlı ve 6 seri hedef kağıtsız atış performans puanları ortalamalarına göre; sporcuların hedef kağıtlı atış performans puanları ile hedef kağıtsız atış performans puanları arasında hedef kağıtsız atışlar lehinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, hedef kâğıtlı ve hedef kağıtsız yapılan atışlar arasında anlamlı farklar olsa da, sporcuların yarışma koşullarında antrenman yapmalarının yararlı olacağı düşünüldüğünden hedef kağıdı kullanımına kademeli geçiş yapılması ve her iki çalışmaya da yeteri kadar yer verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In athletes between the ages of 9-12, which is the age of starting basic training in archery sport, shooting at the target paper in training causes target panic, which usually causes disruptions in movement steps and disrupts the ideal shooting form. In this study, the effect of using the target face during the learning period on the process of reaching the ideal shooting form and the shooting performance of athletes who are new to basic training was examined. In the study, 12 athletes with an average age of 9.91 years were included in the study and the athletes were made to shoot 6 series with target paper and 6 series without target paper with 3 arrows in each series. In the shots with a target face (paper), the distances of the arrows of the athletes to the center of the target; in the shots without a target face (paper), the distances of the arrows of the athletes to the main reference point, which is accepted as the center of the target, were measured in cm and data were obtained from the shots. Experimental design was used in the study, which is one of the quantitative research methods, and the data of the findings obtained were analyzed and evaluated with dependent sample T-Test in SPSS 26.0 program. According to the mean scores of 6 series with and 6 series without target paper obtained as a result of the T-Test analysis; it was seen that there was a statistically significant difference between the athletes' performance scores with target paper and performance scores without target paper in favor of shooting without target paper. As a result, although there were significant differences between shooting with and without target paper, it was recommended that a gradual transition to the use of target paper should be made and both exercises should be given enough space, as it is thought that it would be beneficial for athletes to train under competition conditions.