Geriatrik popülasyonda günlük yaşam aktivitelerinin ve kırılganlığın depresif belirtiler üzerindeki rolü
The role of activities of daily living and frailty on depressive symptoms in geriatric population
- Tez No: 945882
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİŞAH GÜREL KÖKSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, günlük yaşam aktiviteleri, depresif belirtiler, yaşlılık, Frailty, activities of daily living, depressive symptoms, elderly
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışma, geriatrik bireylerde kırılganlık ve günlük yaşam aktivitelerinin depresif belirtiler üzerindeki etkisini birlikte ele almayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgular, yaşlılarda depresyonun önlenmesinde fiziksel fonksiyonların ve kırılganlığın iyileştirilmesinin önemini vurgulayacaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel tanımlayıcı olarak planlamış bir anket çalışmasıdır. Katılımcılarla yüz yüze görüşülüp anketler doldurulmuştur. Aile hekimliği polikliniği, evde sağlık hizmetleri birimlerine ve sağlıklı yaş alma merkezine başvuran 65 yaş üstü olan ve bilgilendirmiş onam verebilen hastalara anket yapılmıştır. Çalışma dahil edilme kriterlerini sağlayan katılımcılara demografik bilgi formu anketi, klinik kırılganlık ölçeği, Katz günlük yaşam aktiviteleri ölçeği, Lawton-Brody Enstrümantal Günlük Yaşam Aktivitesi Ölçeği ve 15 soruluk kısa form Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ-15) uygulanmıştır. Depresif belirtiler ve diğer potansiyel değişkenler arasındaki tek değişkenli analizler için Pearson korelasyonu, bağımsız t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Tek değişkenli analizde p < 0,1 olan değişkenler, depresif semptomları etkileyen faktörleri araştırmak için aşamalı çoklu doğrusal regresyon analizine bağımsız değişkenler olarak dahil edilmiştir. p < 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Ortalama yaşları 80,28 ± 8,29 olan toplam 109 katılımcı analize dahil edilmiştir. Katılımcıların 68'i (%62,4) kadındı. Katılımcıların GDÖ-15 puan ortalaması 5,89 ± 4,09'di. Katılımcıların klinik kırılganlık ölçeği puan ortalaması 4,27 ± 1,95; Katz günlük yaşam aktiviteleri ölçeği puan ortalaması 4,26 ± 2,05; Lawton Brody enstrümantal yaşam aktiviteleri ölçeği puan ortalaması ise 5,17 ± 2,79'du. Korelasyon analizinde GDÖ-15; günlük yaşam aktiviteleri ölçekleri ile ılımlı negatif korelasyon, klinik kırılganlıkla ılımlı pozitif korelasyon göstermiştir. Sonuç regresyon modeli; kadınların, daha kırılgan ve enstrümantal günlük yaşam aktivitelerinde daha kötü becerilere sahip olan geriatrik bireylerin daha şiddetli depresyon belirtilerine sahip olduğunu göstermiştir (R2 = 0.39, p < 0.001). Sonuç: Çalışmamız, kırılganlık ve fiziksel fonksiyonun depresif semptomlar üzerindeki kritik rolüne işaret etmektedir. Bulgularımız kırılganlığı ve günlük yaşam aktivitelerini iyileştirmeye yönelik müdahalelerin geriatrik depresyonun yönetiminde etkili olacağını düşündürmüştür. Gelecekteki araştırmaların, fiziksel işlev ve kırılganlıkla depresyon ilişkisinin patofizyolojisine ilişkin potansiyel mekanizmaları keşfetmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to address the effect of frailty and activities of daily living on depressive symptoms in geriatric individuals. The findings will emphasise the importance of improving physical functions and frailty in the prevention of depression in the elderly. Materials and Methods: This study is a cross-sectional descriptive survey study. Participants were interviewed face-to-face and completed questionnaires. Patients over 65 years of age who applied to the family medicine outpatient clinic, home health care units and healthy ageing centre, and who were able to give informed consent were surveyed. Demographic information form questionnaire, clinical frailty scale, Katz activities of daily living scale, Lawton-Brody Instrumental Activities of Daily Living Scale and 15-question short form Geriatric Depression Scale (GDS-15) were applied to the participants who met the inclusion criteria. Pearson correlation, independent t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were performed for univariate analyses between depressive symptoms and other potential variables. Variables with p < 0.1 in the univariate analysis were included as independent variables in a stepwise multiple linear regression analysis to investigate factors affecting depressive symptoms. p < 0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 109 participants with a mean age of 80.28 ± 8.29 years were included in the analysis. 68 (62.4%) of the participants were female. The mean GDS-15 score of the participants was 5,89 ± 4,09. The mean score of the participants was 4.27 ± 1.95 on the clinical frailty scale, 4.26 ± 2.05 on the Katz activities of daily living scale and 5.17 ± 2.79 on the Lawton Brody instrumental activities of daily living scale. In the correlation analysis, GDS-15 showed a moderate negative correlation with activities of daily living scales and a moderate positive correlation with clinical frailty. The final regression model showed that female gender, those who were more frail and had worse skills in instrumental activities of daily living had higher levels of depression symptoms (R2 = 0.39, p < 0.001). Conclusion: Our study points to the critical role of frailty and physical function on depressive symptoms. Our findings suggest that interventions to improve frailty and activities of daily living may be effective in the management of geriatric depression. Future research needs to explore potential mechanisms for the pathophysiology of the relationship between physical function and frailty and depression.