Kadın olgularda non-prostatik prostat spesifik antijenin (PSA) kantitatif analizi: Cinsel istismar vakalarında psa'nın yorumlanması
Quantitative analysis of non-prostatic prostate-specific antigen (PSA) in female participants: Interpretation of PSA in sexual violence cases
- Tez No: 945954
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT ÖZSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: cinsel istismar, polikistik over sendromu, prostat spesifik antijen, vajinal sürüntü, hızlı membran PSA testi, Sex offenses, polycystic ovary syndrome, prostate-spesific antigen, vaginal smear, rapid diagnostic tests
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
AMAÇ: PSA, seminal sıvının ana proteinlerinden biridir. Adli tıbbi açıdan seminal sıvının tespiti için yararlı bir belirteç haline gelmiştir. Bu amaçla, hızlı membran testleri kullanılabilmektedir. Çalışmamızda, kadınlardaki serum ve vajinal PSA değerlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. PCOS'un serum PSA üzerine olan etkisinden yola çıkılarak amacımız, PCOS bulunan kadınların vajinal örneklerinde, cinsel istismar iddialarında kullanılan hızlı membran test ile yanlış pozitiflik olasılığını araştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Vaka grubu PCOS (Polikistik Over Sendromu) olan kadınlardan oluşturulmuştur. Toplamda 80 adet katılımcı (vaka grubu:40 – kontrol grubu:40) çalışmaya dahil edilmiştir. Her iki grupta da prostatik ve non-prostatik alt gruplar belirlenmiştir. 78 adet serum örneği, 80 adet vajinal sürüntü ve 80 adet vajinal yıkama sıvısı toplanmıştır. Serum örneklerinden ECLIA metodu ile vajinal örneklerden ise ELISA metodu ile PSA ölçümü yapılmıştır. Vajinal sürüntü örneklerine Seratec® marka kaset test uygulanmıştır. Vajinal yıkama sıvılarından preparatlar hazırlanmış ve mikroskop altında sperm taraması yapılmıştır. BULGULAR: Vajinal yıkama sıvılarının ELISA ölçümlerinde vaka grubunda daha fazla PSA saptandı. Fakat ortalama PSA değerlerine göre istatistiksel olarak gruplar arasında fark bulunmadı. Vajinal sürüntü ve serum örneklerine ait PSA değerlerinde de gruplar arasında fark saptanmadı. ELISA ölçümü sonrası yüksek değerler elde edilen vaka örneklerine PSA kaset test uygulandığında yalancı pozitif sonuç elde edildi. SONUÇ: Sonuç olarak, kadınlarda saptanabilir PSA varlığı düşüktür ve PSA, cinsel saldırı vakalarında önemini korumaktadır. Özellikle biyolojik örneklerde birden fazla test yönteminin kombinasyonu, yanlış negatif ve yanlış pozitif sonuçların elde edilmesini azaltacaktır. Bu çalışma, patolojik durumlarda da saptanabilir PSA elde edilebileceğini göstererek literatüre yeni bir pencereden bakış açısı kazandırmıştır. PCOS bulunan kadınların vajinal örneklerinde PSA saptama oranı daha yüksek bulunmuş ve PSA kaset test ile yalancı pozitif sonuç elde edilmiştir. Bu alandaki çalışmalar, PSA pozitifliğine neden olan durumları netleştirebilir. Böylece izole PSA pozitifliğinde ileri tetkiklerle altta yatan neden belirlenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: PSA is one of the main proteins in seminal fluid and serves as a valuable marker for forensic detection of semen. Rapid membrane tests can be used for this purpose. This study aims to determine serum and vaginal PSA levels in women and investigate the likelihood of false-positive results in rapid membrane tests used in sexual assault investigations, particularly in women with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), given the known effects of PCOS on serum PSA levels. Materials And Methods: The case group consisted of women diagnosed with PCOS. A total of 80 participants (case group: 40 - control group: 40) were included in the study. Both groups were further categorized into prostatic and non-prostatic subgroups. A total of 78 serum samples, 80 vaginal swab samples, and 80 vaginal lavage samples were collected. PSA levels in serum samples were measured using the Electrochemiluminescence Immunoassay (ECLIA) method, while vaginal samples were analyzed using Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA). Vaginal swabs were tested with Seratec®️ card tests. Additionally, microscopic sperm analysis was performed on vaginal lavage samples. Findings: ELISA measurements of vaginal lavage fluids showed a higher PSA ratio in the case group. However, the difference in mean PSA values between groups was not statistically significant. No significant difference in PSA levels was found between the groups in vaginal swabs and serum samples. False-positive results were obtained when PSA cassette tests were applied to case group samples with high PSA values after ELISA analysis. Conclusion: Detectable PSA levels in women are generally low, and PSA remains crucial in sexual assault cases. Combining multiple testing methods can help minimize false-positive and false-negative results.This study provides a new perspective by demonstrating that PSA can also be detected in pathological conditions. Women with PCOS had higher PSA detection rates in vaginal samples, and false-positive results were observed in PSA card tests after ELISA analysis. Studies in this field can clarify the conditions leading to PSA positivity. Thus in cases of isolated PSA positivity further investigations can identify yhe underlying cause.