İklim değişikliğinin çiftçiler üzerindeki etkisi: Tarsus örneği
Effects of climate change on the agricultural sector: Tarsus example
  1. Tez No: 945975
  2. Yazar: METİN BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDURRAHMAN MUHAMMET BANAZILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Çiftçi. Kır Sosyolojisi, Bilgi Kayması, Zaman Kayması, Climate Change, Farmer, Rural Sociology, Knowledge Shift, Time Shift. Keywords: Climate Change, Farmers, Knowledge Displacement, Temporal Displacement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 371
Özet
İklim değişikliği karşısında risk taşıyan 26 küresel sıcak bölgeden birisi Akdeniz Havzası'dır. Bu çalışma, Akdeniz Havzası'nda bulunan Türkiye'nin, önemli tarım merkezlerinden birisi olan Tarsus'u araştırmaktadır. Çiftçiler, iklim değişikliğinin geleceğini değiştirebilecek konumda yer alır. Bu nedenle tarım sektöründe hazırlanacak iklim politikalarının yerel hassasiyetlere dayalı ve çiftçilerin odağında tasarlanması gerekir. Bu çalışmada; iklim değişikliğinin çiftçiler üzerindeki etkisi Tarsus özelinde incelenmiştir. İklim değişikliğinin Tarsus kırsalında nasıl etkiler ürettiğinin tespit edilmesi, çiftçilerin bu değişimleri nasıl algıladıkları ve ona nasıl mukavemet gösterdikleri araştırılmıştır. Araştırmada hem nitel hem nicel yöntem birlikte kullanılarak, karma yönteme başvurulmuştur. Nicelden nitele giderek yapılan karma yöntem araştırmasında; 309 çiftçiyle yüz yüze anket ve 196 kişiyle yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Ayrıca saha gözlemleri ile ikincil veri kapsamında MGM, TÜİK, Tarsus İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerinden faydalanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS'in 22.0 versiyonu kullanılmıştır. MGM'den temin edilen iklim verileri için Mann Kendall eğim testi, cinsiyet, yaş ve yer gibi bağımlı değişkenlerin analizi için bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, post hoc Bonferroni ve post hoc LSD testleri uygulanmıştır. Ayrıca değişkenler arası ilişkilerin tespiti için korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın bulguları iklim değişikliğinin yalnızca çevresel değil aynı zamanda epistemolojik (bilgi kayması), zamansal (zaman kayması), operasyonel (üretim ve emek planlaması), toplumsal (çiftçi-işçi ilişkisi) ve iktidar ilişkilerini (mikro Leviathan-zaman gücü) dönüştüren sonuçlar ortaya koymuştur. Aynı zamanda bulgular çiftçilerin pasif ve edilgen olmadığını, aktif ve düşünen olduğunu göstermiştir. Çiftçiler değişen koşullara farklı açılardan epistemolojik bakış açıları geliştirdiği, çelişkileri, umutları, dirençleriyle fail-maktul zinciri içerisinde farklı özne tipolojileri açığa çıkardığı keşfedilmiştir. Ayrıca bu çalışmayla çiftçilerin kırsal madun konumunda yer alarak sessizleştiği tespiti yapılmıştır. MGM'den elde edilen veriler Tarsus'ta iklim değişikliğinin yaşandığını bilimsel kanıtlarla ortaya koymuştur. Alan araştırması sonuçlarına göre ise çiftçiler %89,3 oranında iklim değişikliğinden etkilendiklerini beyan etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
One of the 26 global hot zones at risk from climate change is the Mediterranean Basin. This study investigates Tarsus, one of the important agricultural centers of Turkey located in the Mediterranean Basin. Farmers are in a position to change the future of climate change. Therefore, climate policies to be prepared in the agricultural sector should be designed based on local sensitivities and with farmers in mind. In this study, the impact of climate change on farmers was examined specifically for Tarsus. It was investigated how climate change affects rural Tarsus, how farmers perceive these changes and how they resist them. In the study, both qualitative and quantitative methods were used together, and a mixed method was applied. In the mixed method study, which was conducted from quantitative to qualitative, face-to-face surveys were conducted with 309 farmers and semi-structured interviews were conducted with 196 people. In addition, field observations and secondary data from MGM, TÜİK, District Agriculture and Forestry Directorate were used. SPSS version 22.0 was used for the analysis of the obtained data. For climate data obtained from MGM, Mann Kendall slope test, independent sample t test, one-way variance analysis, post hoc Bonferroni and post hoc LSD tests were applied for the analysis of dependent variables such as gender, age and location. In addition, correlation and regression analysis were performed to determine the relationships between variables. The findings of the study revealed that climate change transforms not only environmental but also epistemological (information shift), temporal (time shift), operational (production and labor planning), social (farmer-worker relationship) and power relations (micro Leviathan-time power). At the same time, the findings showed that farmers are not passive and inactive, but active and thinking. It was discovered that farmers develop different epistemological perspectives in the face of changing conditions, and reveal different subject typologies within the perpetrator-victim chain with their contradictions, hopes and resistances. In addition, this study determined that farmers are in the rural subaltern position and become silent. The data obtained from MGM have scientifically proven that climate change is experienced in Tarsus. According to the field research results, farmers declared that they were affected by climate change at a rate of 89.3%.