Neuman sistemler modeline temellendirilmiş psikoeğitim programının implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör uygulanan hastaların stresle başa çıkmalarına ve psikolojik iyi oluşlarına etkisi
The effect of a psychoeducation program based on the neuman systems model on coping with stress and psychological well-being of patients with implantable cardioverter defibrillators
- Tez No: 946009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME BADEMLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Neuman Sistemler Modeli, psikoeğitim, implante edilebilir kardiyoverter, başa çıkma, iyi oluş, Neuman Systems Model, psychoeducation, implantable cardioverter defibrillator, coping, well-being
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Neuman Sistemler Modeline temellendirilmiş psikoeğitim programının, İmplante Edilebilir Kardiyoverter Defibrilatör (İKD) uygulanan hastaların stresle başa çıkmalarına ve psikolojik iyi oluşlarına etkisini incelemek ve hastaların savunma hatlarını güçlendirmektir. Yöntem: Araştırma çok safhalı karma yöntem deseninin alt türü olan nitel program geliştirme ve iç içe geçmiş karma yöntem araştırmasını birleştiren tekli karma yöntem araştırmasıdır. İlk aşamada program geliştirme yöntemi, ikinci aşamada teknik eylem araştırması yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde İKD uygulanan beş hasta oluşturmuştur. Araştırmanın eylem sürecinde katılımcılarla bireysel olarak psikoeğitim programı yürütülmüştür. Araştırmada nicel veriler eylem öncesi ve sonrası Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ), Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ile toplanmıştır. Nitel veriler Eylem Sonrası Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu ile toplanmıştır. Nicel verilerde ölçek puan ortalamaları, nitel verilerde tematik ve betimsel analiz kullanılmıştır. Bulgular: Psikoeğitim sonunda SBTÖ alt boyutlarından kendine güvenli yaklaşım ve iyimser yaklaşım puanlarında artış olmuştur. Çaresiz yaklaşım, boyun eğici yaklaşım ve sosyal destek arama alt boyut puan ortalamaları ise azalmıştır. Hastaların Psikolojik İyi Oluş Ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları psikoeğitim sonrası artış göstermiştir. Nitel verilerden stresle başa çıkma yöntemleri, cihazla yaşamaya ilişkin tepkiler, psikoeğitimden yararlanma, cihaza ilişkin metaforlar şeklinde dört ana tema elde edilmiştir. Sonuç: NSM ye temellendirilmiş psikoeğitim programı, İKD uygulanan hastaların psikolojik iyi oluş ve stresle başa çıkmalarına olumlu etkide bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the effects of a psychoeducation program based on Neuman Systems Model on the coping with stress and psychological well-being of patients Implantable Cardioverter Defibrillator (ICD) and to strengthen the patients' defense lines. Method: The research is a single mixed method research that combines qualitative program development and embedded mixed method research, which is a variation of multi-phase mixed method design. Program development method was conducted in the first stage, and technical action research was carried out in the second stage. The sample of the research consisted of five patients who underwent ICD in the Cardiology Clinic of Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital. During the action process of the research, a psychoeducation program was carried out individually with the participants. Quantitative data in the research were collected with the Stress Coping Styles Scale (SBTO) and the Psychological Well-being Scale before and after the action. Qualitative data were collected with the Post-Action Semi-Structured Interview Form. Scale score averages were used for quantitative data, and thematic and descriptive analysis were used for qualitative data. Results: At the end of psychoeducation, there was an increase in the mean scores of the self-confident approach and optimistic approach sub-dimensions of the SBTO. The mean scores of the helpless approach, submissive approach and seeking social support sub-dimensions decreased. The mean scores of the patients on the Psychological Well-Being Scale increased after psychoeducation. Four main themes were obtained from the qualitative data: methods of coping with stress, reactions to living with the device, benefiting from psychoeducation and metaphors related to the device. Conclusion: The NSM-based psychoeducation program had a positive effect on psychological well-being and stress coping in ICD patients.