Okulların sosyal sermaye düzeyleri ile öğretmenlerin iş motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between schools' social capital levels and teachers' work motivation
- Tez No: 946035
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAFET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Okul, Öğretmen, Öğretmen Motivasyonu, Sosyal Sermaye, Motivation, School, Social Capital, Teacher, Teacher Motivation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmanın amacını; okulların sosyal sermaye düzeyleri ile öğretmenlerin motivasyon algıları ve bunların arasındaki ilişkilerinin incelemesi oluşturmaktadır. Okulların sosyal sermaye düzeyleri ile öğretmenlerin motivasyonlarının belirlenmesi okul yöneticileri, öğretmenler ve diğer eğitim paydaşları açısından önemli görülmüştür. Bu araştırma, nicel bir araştırma olup araştırma modeli olarak tarama modellerinde ilişkisel tarama modeli temel alınmıştır. Bu araştırmanın evrenini Isparta İl Milli Eğitim müdürlüğüne bağlı okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; bu evrenden basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 400 öğretmen oluşturmuştur. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmenlerin; yaş, cinsiyet, kıdem yılı, eğitim durumu, branş, okul türü, okulun bulunduğu yerleşim yeri, okuldan memnuniyet düzeyi gibi demografik özelliklerini belirlemek için“Kişisel Bilgi Formu”, okulların sosyal sermaye düzeyini belirlemek amacıyla Polatcan (2017) tarafından geliştirilen“Okullarda Sosyal Sermaye Ölçeği”ve öğretmenlerin motivasyon düzeylerini belirlemek içinde Mottaz (1985) tarafından geliştirilen ve Ertan (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan,“İş Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma için elde edilen verilerin analizi SPPS Statistics 23 paket programı yardımı ile yapılmıştır. Okulların sosyal sermaye ve öğretmenlerin motivasyon düzeylerinin demografik değişkenlere bağlı olarak nasıl bir dağılım gösterdiğini incelemek amacıyla betimsel istatistiklerden (frekans, ortalama, standart sapma vb.) yararlanılmıştır. Daha sonra ölçeklerden elde edilen puanlarının normal dağılım gösterip göstermediği, bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını bakılmış verilerin normal dağılması halinde parametrik testlerden bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Verilerin normal dağılmaması halinde ise parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenlerinin birbirleri ile aralarındaki ilişkinin tespitinde ise normal dağılım durumunda Pearson korelasyon katsayısı, normal dağılım olmaması durumunda ise Spearman Brown sıra farkları korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Araştırma bulgularının analiz edilmesi ile; kadın öğretmenlerin sosyal sermaye düzeyleri toplamı puanlarının, erkek öğretmenlerin sosyal sermaye düzeyleri toplamı puanlarından daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okulların sosyal sermaye düzeyleri öğretmenlerin; öğrenim durumları, branşları, kıdemleri, görev yapılan yerleşim birimine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucu ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan öğretmenlerin sosyal sermaye düzeyleri; yaş, çalışılan kurum türü ve çalışılan kurumdan memnuniyetlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yine araştırmada öğretmenlerin motivasyon düzeyleri analiz edildiğinde kadın öğretmenlerin motivasyon düzeyleri toplamı puanlarının, erkek öğretmenlerin motivasyon düzeyleri toplamı puanlarından daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin motivasyon düzeylerinin; yaş, öğrenim durumları, branşları, kıdemleri, görev yapılan yerleşim birimine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucu ortaya çıkmıştır. Diğer taraftan öğretmenlerin motivasyonlarının; çalışılan kurum türü ve çalışılan kurumdan memnuniyetlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak, okulların sosyal sermaye düzeyleri ile öğretmenlerin iş motivasyonları arasında yüksek düzeyde ve pozitif yönlü bir ilişki bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the social capital levels of schools and teachers' motivation perceptions and the relationships between them. Determining the social capital levels of schools and teachers' motivations has been deemed important for school administrators, teachers and other education stakeholders. This research is a quantitative research and the relational screening model has been used as the research model in the screening models. The universe of this research consists of teachers working in schools affiliated with the Isparta Provincial Directorate of National Education. The sample of the research consists of 400 teachers who were selected from this universe by simple random sampling method and participated in the research voluntarily. In this research, the teachers';“Personal Information Form”was used to determine demographic characteristics such as age, gender, seniority, education status, branch, school type, location of the school, satisfaction level with the school,“Social Capital Scale in Schools”developed by Polatcan (2017) to determine the social capital level of schools, and“Work Motivation Scale”developed by Mottaz (1985) and adapted to Turkish by Ertan (2008) to determine the motivation levels of teachers. The analysis of the data obtained for the research was carried out with the help of SPPS Statistics 23 package program. Descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation, etc.) were used to examine how the social capital levels of schools and motivation levels of teachers were distributed depending on demographic variables. Then, it was examined whether the scores obtained from the scales showed a normal distribution and whether they differed according to some variables. In case the data were normally distributed, t-test and one-way ANOVA test were used for independent samples from parametric tests. In case of non-normal distribution of data, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test from non-parametric tests were used. In case of normal distribution, Pearson correlation coefficient was used to determine the relationship between independent variables of the study and in case of non-normal distribution, Spearman Brown rank difference correlation coefficient was used. Analysis of research findings showed that total scores of social capital levels of female teachers were higher than total scores of social capital levels of male teachers. It was concluded that social capital levels of schools did not show a significant difference according to teachers' education status, branches, seniority, and place of duty. On the other hand, it was concluded that social capital levels of teachers showed a significant difference according to age, type of institution they worked in and satisfaction with the institution they worked in. Again, when motivation levels of teachers were analyzed in the study, it was concluded that total scores of motivation levels of female teachers were higher than total scores of motivation levels of male teachers. It was concluded that motivation levels of teachers did not show a significant difference according to age, education status, branches, seniority, and place of duty. On the other hand, motivations of teachers; It was concluded that there was a significant difference according to the type of institution they worked in and their satisfaction with the institution they worked in. Finally, it was concluded that there was a high level and positive relationship between the social capital levels of schools and the work motivation of teachers.