Gençlerin ölüm ve ahiret tasavvurunun din eğitimine göre incelenmesi
An examination of young people's conception of death and afterlife according to religious education
- Tez No: 946131
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ORUÇ, DR. MEHMET SU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Gençlik Dönemi, Ölüm Tasavvuru, Religious Education, Youth Period, Perception of Death
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırmanın amacı, gençlik dönemindeki bireylerin geçmişte aldıkları din eğitimi ile ölüm ve ölüm sonrası tasavvuru arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik (olgusal) yaklaşım kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu seçilirken, nitel yaklaşım stratejilerinden amaçlı örneklem kriter olarak belirlenmiş ve ölçüt örnekleme yöntemi uygulanmıştır. 26 katılımcı ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma verilerinden elde edilen bulgular neticesinde ailede ve din eğitimi kurumlarında alınan eğitimin bireylerin ölüm ve ölüm sonrası tasavvurunu etkilediği görülmüştür. Katılımcılar, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ölüm ve ölüm sonrasına dair gerekli bilgilerin verilmediğini ifade etmişlerdir Katılımcıların büyük çoğunluğunun ölüm ve ölüm sonrası hakkında ailede yeterli ve sağlıklı bilgiye ulaşamadıkları tespit edilmiştir. Bu bağlamda, ölüm ve sonrasına dair bir eğitimin uzmanlarca verilmesi gerektiği, sağlıklı bir şekilde elde edilmeyen bilgilerin bireylerin ölüm ve ölüm sonrası hayat tasavvuru açısından olumsuz yönde tesir ettiği ve bu durumun bireyde ölüm olgusuna yönelik kaygıya ve korkuya sebebiyet verdiği sonucuna varılmıştır. Ölüm ve ölüm sonrası tasavvurunun doğru ve sağlıklı bir şekilde oluşması için başta aile kurumuna, örgün ve yaygın eğitim kurumlarına önemli görevler düşmektedir. Gelişim dönemlerine uygun olarak hazırlanmış içeriklerle gerekli eğitimlerin verilmesinin oldukça önem arz ettiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the relationship between the religious education received by individuals during their youth and their perceptions of death and the afterlife. The study employs a qualitative research method using a phenomenological (experiential) approach. The research population consists of young individuals studying at various faculties of Adıyaman University. For the selection of the sample group, purposive sampling was chosen as a qualitative strategy, and criterion sampling was implemented. Interviews were conducted with 26 participants. Data for the study were collected through semi-structured interview forms. The findings from the data reveal that the religious education received in families and religious education institutions significantly influences individuals' perceptions of death and the afterlife. Participants expressed that formal and informal educational institutions fail to provide adequate information about death and the afterlife. It was determined that the majority of participants could not access sufficient and accurate information about death and the afterlife within their families. In this context, it was concluded that education on death and the afterlife should be provided by experts, as insufficient or inaccurate information negatively impacts individuals' perceptions of death and the afterlife, leading to anxiety and fear about the concept of death. Families, as well as formal and informal educational institutions, are seen as playing crucial roles in fostering a proper and healthy understanding of death and the afterlife. The study emphasizes the importance of providing necessary education through content tailored to developmental stages.