Geleneksel İslam anlayışı ve modern perspektifler ışığında erken çocuklukta din eğitimi
Religious education in early childhood in the light of traditional Islamic understanding and modern perspectives
- Tez No: 946130
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ORUÇ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Din Eğitimi, Erken Çocukluk Dönemi, Modern Din Eğitim Sistemleri, Islamic Religious Education, Early Childhood, Modern Religious Education Systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Erken çocukluk döneminde din ve ahlak eğitiminin çocuklara hangi yöntemler kullanılarak verilmesi gerektiği uzun yıllardır tartışılmaktadır. Bu çalışma İslam tarihinde ve çağdaş dönemde erken çocukluk dönemi din eğitimi yaklaşımlarını teorik ve uygulama yönleri ile incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada literatür taraması yöntemi kullanılmış olup, İslam din eğitimi açısından erken çocukluk döneminde din eğitimi ile modern eğitim sisteminde erken çocukluk döneminde din eğitimi yaklaşımları incelenmiştir. Yapılan karşılaştırmalı analiz sonucunda, İslam dininde erken çocukluk dönemi din eğitimi yaklaşımları ile modern eğitim sistemi yaklaşımları arasında benzerlikler bulunduğu gibi önemli farklılıkların da olduğu görülmüştür. Çocukların öğrenme sürecinde özgür ve bağımsız olmalarına vurgu yapılması, barış ve evrensellik ilkelerinin esas alınması, ahlak olgusu ve ahlaki gelişimin önemine vurgu yapılması ortak yönler olarak görülmektedir. İslam kültüründe erken çocukluk dönemi eğitimi, dini ve ahlaki değerlere dayanırken, modern eğitim sistemleri bilimsel temellere ve psikolojik teorilere odaklanmaktadır. İslam kültüründe eğitimin amacı, çocukların dini ve ahlaki sorumluluklarını öğrenmelerini sağlamak ve manevi gelişimlerini desteklemektir. Bu bağlamda, Kur'an eğitimi ve dini bilgiler ön plandadır. Modern eğitim sistemlerinde ise çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerine önem verilir. Bu sistemde, yaratıcı düşünme, problem çözme ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi hedeflenir. İslam kültüründe toplumsal ve dini normlarla uyumlu bireyler yetiştirme öne çıkarken, modern sistem bireysel özgürlük ve kişisel gelişimi önceliklendirir. İki yaklaşım arasındaki temel farklılıklar, felsefi temeller ve eğitimin öncelikleri üzerinden şekillenmektedir.
Özet (Çeviri)
The methods of religious and moral education in early childhood have been discussed for many years. This study aims to examine the theoretical and practical aspects of early childhood religious education approaches in Islamic history and modern period. In the study, the literature review method was used and the approaches to early childhood religious education in terms of Islamic religious education and early childhood religious education in the modern education system were analyzed. As a result of the comparative analysis, it has been seen that there are similarities as well as significant differences between the approaches of early childhood religious education in Islam and the approaches of modern education system. Emphasizing children's freedom and independence in the learning process, taking the principles of peace and universality as a basis, and emphasizing the importance of the phenomenon of morality and moral development are seen as common aspects. Early childhood education in Islamic culture is based on religious and moral values, while modern education systems focus on scientific foundations and psychological theories. The aim of education in Islamic culture is to enable children to learn their religious and moral responsibilities and to support their spiritual development. In this context, Qur'anic education and religious knowledge are at the forefront. Modern education systems, on the other hand, emphasize the cognitive, social and emotional development of children. In this system, it is aimed to develop creative thinking, problem solving and communication skills. While Islamic culture emphasizes raising individuals who are compatible with social and religious norms, the modern system prioritizes individual freedom and personal development. The main differences between the two approaches are shaped by philosophical foundations and educational priorities.