Probiyotik pastil kompleksinin etkinliğinin ın vitro ve ın vivo olarak incelenmesi
Assesment of efficacy of cpp-acp containing probiotic complex. in vitro and in vivo study
  1. Tez No: 946176
  2. Yazar: ECEM AKBEYAZ ŞİVET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL KARGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CPP-ACP, Probiyotik, DIAGNOdent, Yüzey Mikrosertlik, S. mutans, CPP-ACP, Probiotic, DIAGNOdent, Surface Microhardness, S. mutans
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı CPP-ACP içeren probiyotik pastil kompleksinin etkinliğinin in vitro ve in vivo olarak araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: 5 mL ve 10 mL lik Fosfat Tamponlu Salin(PBS) de çözdürülen CPP-ACP içeren probiyotik pastil kompleksin remineralizasyon etkisi yüzey mikrosertliği(SMH) ile incelenmiştir. 8-13 yaş aralığında başlangıç çürük lezyonlu dişlere sahip, 38 çocukda(20'si tedavi, 18'i plasebo) 1., 14., 28. ve 56. günlerde S. mutans değişimlerinin Gerçek zamanlı PCR analizi ile lazer floresan(DIAGNOdent) ölçümleri yapılarak, başlangıçta ve 56. günde tükürük akış hızı, miktarı, kıvamı, tamponlama kapasitesi ve pH'sı, Silness&Löe Plak İndeksi(PI) ve Gingival İndeks(GI) incelenmiştir. Elde edilen veriler tek yönlü ANOVA, Student t-testi, Dunnett's post-test, Mann-Whitney U test, Bonferroni's post-hoc testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: 5 mL ve 10 mL PBS' de çözdürülen CPP-ACP içeren probiyotik pastil kompleksi, negatif kontrol grubuna göre belirgin bir şekilde remineralizasyon sağlamıştır (p0,05). Sonuçlar: CPP-ACP içeren probiyotik pastil kompleksinin koruyucu diş hekimliği alanında çürük riskini azaltan yeni bir yaklaşım olarak kullanılabileceği düşülmektedir. Probiyotik kompleksin koruyucu ve tedavi edici uygulamalarda yaygın olarak kullanılabilmesi için, farklı gruplarda daha fazla randomize kontrollü çalışmalar yapılarak sonuçların doğruluğu kesinleştirilmeli, uzun süreli etkileri, uygulama şekilleri ve dozları araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the efficacy of CPP-ACP containing probiotic complex in vitro and in vivo. Material-methods: To asses the effect of probiotic complex dissolved in 5 mL and 10 mL of Phosphate Buffered Saline(PBS) surface microhardness(SMH) measurements were performed. In 38 children(20 treatment group, 18 placebo group) with initial caries lesions at 8-13 years of age, Real-time PCR analysis of S. mutans levels and measurements of laser fluorescence(DIAGNOdent) were performed on day 1, 14, 28 and 56. Changes in salivary flow rate, amount, consistency, buffering capacity, pH, Silness & Löe Plaque Index(PI) and Gingival Index(GI) were evaluated at the baseline and on day 56. The obtained data were analyzed using one-way ANOVA, Student's t-test, Dunnett's post-test, Mann-Whitney U test, Bonferroni's post-hoc test. Results: CPP-ACP containing probiotic complex dissolved in 5 mL and 10 PBS, resulted significant remineralization compared to the negative control group(p0,05). Conclusion: It could be considered that, CPP-ACP containing probiotic complex, can be used in preventive dentistry as a new approach to reduce the risk of caries. In order for this probiotic complex to be widely used in preventive and therapeutic applications, more randomized controlled trials should be conducted in different groups to confirm the accuracy of the results, long-term effects, administration patterns and dosages.