Morg ihtisas dairesinde 2016-2020 yılları arasında otopsisi yapılan travmatik olmayan gastrointestinal sistem kaynaklı ölümlerin değerlendirilmesi
Evaluation of deaths due to non-traumatic gastrointestinal causes
- Tez No: 946181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT NİHAT ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, gastrointestinal ölüm, gastrointestinal kanama, perforasyon, siroz, gastrointestinal tümörler, ani doğal ölüm, Forensic medicine, gastrointestinal death, gastrointestinal bleeding, perforation, cirrhosis, gastrointestinal carcinoma, sudden natural death
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adalet Bakanlığı
- Enstitü: Adli Tıp Kurumu
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Adli tıp pratiğinde gastrointestinal sistem (GİS) kaynaklı ölümler sıklıkla ani beklenmeyen doğal ölüm olarak karşımıza çıkmaktadır. GİS kaynaklı ölümler ani doğal ölümlerin önemli bir sebebi olmasına rağmen sınırlı sayıda çalışma yapılmıştır. Her ne kadar günümüzde tedavi protokollerindeki gelişmelere rağmen GİS ölümleri azınsanmayacak düzeydedir. Çalışmada travmatik olmayan GİS ölümler ile ilgili veri elde etmek, risk faktörlerini değerlendirmek, otopsi, histopatolojik ve toksikolojik incelemeler ile ilişkisine değinmek, daha önce yapılan çalışmalarla karşılaştırmak ve adli tıp uzmanları açısından üzerinde durulması gereken noktalara dikkat çekmek amaçlanmıştır. Çalışmada Adli Tıp Kurumu İstanbul Morg İhtisas Dairesi'nde 01 Ocak 2016 – 31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki 5 yıllık zaman diliminde otopsisi yapılan olguların otopsi raporlarının geriye dönük incelenerek travmatik olmayan GİS kaynaklı ölüm kararı verilen 189 olgu (42'si kadın, 147'si erkek) çalışma kapsamına alındı. Toplamda 24.366 otopsi yapılmıştır. Bunların 7228 tanesi doğal ölüm, doğal ölümlerin ise %2,61'i (n=189) GİS kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Maksimum olgu sayısı 60 olgu ile 2020 yılında görüldü. 189 olgunun %77,8'ini erkekler, %22,2'sini kadınlar oluşturdu. Olguların yaş aralığı 1 ile 93 arasında olup en sık 61-75 yaş aralığında olduğu saptandı. En sık ölüm sebepleri olguların %39,2'si GİS perforasyonu, %24,9'u GİS kanaması, %16,4'ü GİS tümörleri olarak tespit edildi. GİS kaynaklı ölümler; Azımsanmayacak olgu sayıları nedeniyle adli tıp açısından değerlidir. Otopside ayrıntılı makroskobik incelemenin yanı sıra, otopsi öncesinde tıbbi belgeler ile ölü muayene tutanakları risk faktörleri açısından detaylıca incelenmelidir. Ölüm sebebi ve olayın orjini histopatolojik ve toksikolojik incelemeler ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
In forensic medicine practice, deaths due to gastrointestinal system (GIS) diseases often appear as sudden unexpected natural deaths. Although GIS-related deaths are an important cause of sudden natural deaths, limited studies have been conducted. Despite the improvements in treatment protocols today, GIS deaths are at a considerable level. In the study, it was aimed to obtain data on non-traumatic GIS deaths, to evaluate risk factors, to mention the relationship with autopsy, histopathological and toxicological examinations, to compare with previous studies and to draw attention to the points that should BE emphasized in terms of forensic medicine specialists. In the study, 189 cases (42 female, 147 male) who were decided to die due to non-traumatic GIS were examined retrospectively by examining the autopsy reports of the cases who were autopsied in the 5-year period between January 01, 2016, and December 31, 2020, at the Council of Forensic Medicine Istanbul Morgue Department, were included in the study. During the period covered by the study, a total of 24,366 autopsies were performed in the Morgue Department. It was determined that 7228 of them were natural deaths and 2.61%(n=189) of natural deaths were caused by GIS diseases. The maximum number of cases was seen in 2020 with 60 cases. 77.8%of 189 cases were men and 22.2%were women. The age range of the cases was between 1 and 93 years, and the most common age range was 61-75 years. GIS perforation was found in 39.2%of the cases, GIS hemorrhage in 24.9%, and GIS tumors in 16.4%. In addition to detailed macroscopic examination at autopsy, medical documents and dead examination records should BE examined in detail in terms of risk factors before autopsy. The cause of death and the origin of the event should BE supported by histopathological and toxicological examinations.