Yoğun bakım ünitemizde sürekli renal replasman tedavisi başlangıç parametrelerinin mortalite üzerindeki etkilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effects of continuous renal replacement therapy initiation parameters on mortality in our intensive care unit
- Tez No: 946200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE BATÇIK, DOÇ. DR. LEYLA KAZANCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Akut Böbrek Hasarı, Sürekli Renal Replasman Tedavisi, Yoğun Bakım, Mortalite, Acute Kidney Injury, Continuous Renal Replacement Therapy, Intensive Care, Mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Akut böbrek hasarı (ABH), kritik hastalarda sık karşılaşılan ciddi bir komplikasyondur. ABH tanısı alıp renal replasman tedavisi (RRT) gerektiren hasta alt grubunda mortalite oranı %40–60 gibi yüksek seviyelerdedir. Hemodinamik olarak instabil hastalarda böbrek desteği sağlamak amacıyla sıklıkla sürekli renal replasman tedavisi (SRRT) tercih edilmektedir. Bu çalışmada, herhangi bir nedenle yoğun bakım ünitesi (YBÜ)' ne yatırılmış, herhangi bir zaman diliminde SRRT uygulanmış hastalarda 72 saatlik mortalite durumunun ve RRT endikasyonu konulduğu andaki klinik ve laboratuvar parametrelerin mortalite üzerine etkilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Cerrahi Yoğun Bakım Ünitelerinde 2020–2023 yılları arasında SRRT uygulanmış ve çalışma kriterlerine uygun 78 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir. Veriler hasta epikrizlerinden ve dijital arşiv kayıtlarından elde edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi gibi demografik özellikleri, yoğun bakıma yatış nedenleri ve ek hastalıkları kaydedilmiştir. Hastalar, SRRT başlangıcından sonraki 72 saat içerisinde mortalite gelişip gelişmemesine göre yaşayan ve exitus olarak iki gruba ayrılmıştır. RRT endikasyonu konulduğu andaki vital bulgular, APACHE II ve SOFA skorları, tam kan sayımı, biyokimya ve diğer laboratuvar verileri kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda genel mortalite oranı %72'idi. Hastaların %60,3'ü erkekti. Yoğun bakıma yatış nedenleri arasında en sık sepsis (%28,2) ve pnömoni (%25,6) saptanmıştır. Ek hastalıklar içinde en sık hipertansiyon (%65,4) ve diyabetes mellitus (%25,6) yer almıştır. APACHE II ve SOFA skorları, aspartat aminotransferaz (AST), prokalsitonin (PCT) ve laktat düzeylerinin yüksekliği artmış mortalite ile ilişkili bulunmuştur (sırasıyla p = 0,038; p = 0,000; p = 0,039; p = 0,014; p = 0,007). Norepinefrin (NE) (p = 0,000) ve adrenalin (p = 0,026) kullanımının da mortaliteyle ilişkili olduğu saptanmıştır. Düşük ortalama arter basıncı (OAB) ise artmış mortalite ile ilişkili bulunmuştur (p = 0,048). Bu parametrelere ait cut-off değerleri farklı duyarlılık ve özgüllük düzeylerinde belirlenmiştir. Sonuç: SRRT genellikle hemodinamik olarak instabil hastalara uygulandığı için, mortalite oranlarının ve ilişkili faktörlerin araştırılması büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda 78 hastanın 56'sında ilk 72 saat içinde mortalite gelişmiştir. Mortalite gelişen grupta daha yüksek APACHE II skoru, SOFA skoru, AST, PCT ve laktat düzeyleri ile daha düşük OAB değerleri saptanmıştır. Ayrıca bu grupta daha yüksek dozlarda NE infüzyonu ve adrenalin kullanımı tespit edilmiştir. Daha geniş hasta popülasyonlarını kapsayan çalışmaların bu konuda literatüre katkı sağlayacağına inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Acute kidney injury (AKI) is a serious complication frequently observed in critically ill patients. In the subgroup of AKI patients requiring renal replacement therapy (RRT), the mortality rate is as high as 40–60%. Continuous renal replacement therapy (CRRT) is commonly used, particularly to provide renal support for hemodynamically unstable patients. In this study, we aimed to retrospectively evaluate the 72-hour mortality of patients who were hospitalized in the ICU for any reason and received CRRT at any time during their stay, as well as the effects of the parameters at the time RRT was indicated on mortality. Materials and Methods: A total of 78 patients who received CRRT and met the inclusion criteria in the Anesthesia and Surgical Intensive Care Units of Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital between 2020 and 2023 were included in the study. Data were collected from patient discharge summaries and digital archive records. Demographic characteristics such as age, sex, and body mass index, reasons for ICU admission, and comorbidities were recorded. Patients were divided into two groups—survivors and deceased—according to whether mortality occurred within 72 hours of CRRT initiation. Vital signs, Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) and Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) scores, complete blood count, biochemistry, and other laboratory data at the time RRT was indicated were recorded. Results: In our study, the overall mortality rate was found to be 72%. Of the patients, 60.3% were male. The most common reasons for ICU admission were sepsis (28.2%) and pneumonia (25.6%). Among comorbidities, hypertension (65.4%) and diabetes mellitus (25.6%) were the most prevalent. higher APACHE II and SOFA scores, elevated aspartate aminotransferase (AST), procalcitonin (PCT), and lactate levels were found to be associated with increased mortality (p = 0.038, p = 0.000, p = 0.039, p = 0.014, p = 0.007, respectively). The use of norepinephrine (NE) (p = 0.000) and adrenaline (p = 0.026) was also associated with increased mortality in the deceased group. Lower mean arterial pressure (MAP) was found to be related to increased mortality (p = 0.048). Cut-off values for these parameters were determined with varying degrees of sensitivity and specificity. Conclusion: Since CRRT is primarily applied to hemodynamically unstable patients, investigating mortality rates and related factors is of great importance. In our study, 56 out of 78 patients died within the first 72 hours. Higher APACHE II and SOFA scores, AST, PCT, and lactate levels, along with lower MAP values, were observed in the group that developed mortality. Additionally, higher NE infusion doses and adrenaline use were identified in the deceased group. We believe that studies covering a larger population may contribute further to the literature on this subject.