Çocuk acil servise karın ağrısı ile başvuran hastalarda pediatrik apandisit skoru ve sistemik immün inflamasyon indeksinin yeri
The role of pediatric appendicitis score and systemic immunoinflammation index in patients presenting to the pediatric emergency department with abdominal pain
  1. Tez No: 946201
  2. Yazar: DOĞAN HOTLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM SARI GÖKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Apandisit, Biyobelirteçler, Çocuk Acil Tıp, İnflamasyon, Klinik Skorlama Sistemleri, Appendicitis, Biomarkers, Clinical Scoring Systems, Inflammation, Paediatric Emergency Medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çocuk Acil Servise Karın Ağrısı İle Başvuran Hastalarda Pediatrik Apandisit Skoru Ve Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksinin Yeri Amaç: Akut apandisit, çocukluk çağında karın ağrısının en sık cerrahi nedenlerinden biridir. Erken ve doğru tanı, komplikasyonların önlenmesi açısından yaşamsal öneme sahiptir. Bu çalışmada, çocuk acil servisine akut karın ağrısı ile başvuran hastalarda Pediatrik Apandisit Skoru (PAS) ve Sistemik İmmün İnflamasyon İndeksi'nin (SII) tanı değerleri karşılaştırılarak, bu iki yöntemin birlikte kullanımının tanıya katkısı değerlendirilmiştir. Yöntem: Bu retrospektif çalışma, 01.01.2024 ile 31.08.2024 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisine akut karın ağrısı şikayeti ile başvuran 2-18 yaş arası hastaların verilerine dayanmaktadır. Hastaların demografik verileri, klinik bulguları, laboratuvar sonuçları, PAS skorları ve SII değerleri incelenmiştir. SII, trombosit × nötrofil / lenfosit formülü ile hesaplanmıştır. Bulgular, apandisit tanısı alarak opere edilenler ve apandisit tanısı dışlanan kontrol grubu arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 428 hasta dâhil edilmiştir. Apandisit olan 326 hasta apandisit grubuna, apandisit tanısı dışlanan 102 hasta ise kontrol grubuna dahil edilmiştir. PAS skoru apandisit tanısında yüksek tanısal doğruluk göstermiştir (AUC: 0.965). PAS skoru için 4 puanlık kesim noktasında duyarlılık %95,1, özgüllük %84,3, pozitif prediktif değer %95,1 ve negatif prediktif değer %84,3 olarak belirlenmiştir. SII için AUC değeri 0,726 olup, 1042 değerinde duyarlılık %72,4, özgüllük %61,8, pozitif prediktif değer %85,8 ve negatif prediktif değer %41,2 olarak hesaplanmıştır. SII değerleri, hem apandisit grubu ile kontrol grubu arasında hem de perfore apandisit ile akut apandisit alt grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. Sonuç: PAS, akut apandisit tanısında güvenilir ve etkili bir skorlama sistemidir. SII'nin PAS'a ek tanı değeri sınırlı olmakla birlikte, komplikasyon gelişme riskini öngörmede faydalı bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle, PAS ile birlikte SII'nin kullanımı, özellikle komplike olguların ayırt edilmesinde klinik açıdan anlamlı olabilir.
Özet (Çeviri)
The Role of Pediatric Appendicitis Score and Systemic Immunoinflammation Index in Patients Presenting to the Pediatric Emergency Department with Abdominal Pain Objective: Acute appendicitis is one of the most common surgical causes of abdominal pain in childhood. Early and accurate diagnosis is of vital importance to prevent complications. In this study, the diagnostic values of the Paediatric Appendicitis Score (PAS) and Systemic Immune Inflammation Index (SII) were compared in patients presenting to the paediatric emergency department with acute abdominal pain and the contribution of the combined use of these two methods to the diagnosis was evaluated. Method: This retrospective study was based on the data of patients aged 2-18 years who presented to the Pediatric Emergency Department of Adana City Training and Research Hospital with acute abdominal pain between 01.01.2024 and 31.08.2024. Demographic data, clinical findings, laboratory results, PAS scores and SII values were analysed. SII was calculated using the platelet × neutrophil/lymphocyte formula. The findings were compared between the operated patients with a diagnosis of appendicitis and the control group excluding the diagnosis of appendicitis. Results: 428 patients were included in the study. 326 patients with appendicitis were included in the appendicitis group and 102 patients with excluded appendicitis were included in the control group. PAS score showed high diagnostic accuracy in the diagnosis of appendicitis (AUC: 0.965). At the 4-point cut-off point for the PAS score, sensitivity was 95.1%, specificity 84.3%, positive predictive value 95.1% and negative predictive value 84.3%. The AUC value for SII was 0.726, with a sensitivity of 72.4%, specificity of 61.8%, positive predictive value of 85.8% and negative predictive value of 41.2% at a value of 1042. SII values showed a statistically significant difference both between the appendicitis group and the control group and between the perforated appendicitis and acute appendicitis subgroups. Conclusion: PAS is a reliable and effective scoring system in the diagnosis of acute appendicitis. Although SII has limited diagnostic value in addition to PAS, it can be considered as a useful biomarker in predicting the risk of complications. Therefore, the use of SII in conjunction with PAS may be clinically meaningful, especially in the differentiation of complicated cases.