Hafif düzeyde zihin yetersizliği olan çocukların resimlerinde kullandıkları mekân ve nesne tercihlerine ilişkin çözümlemeler
Analysis of spatial and object preferences in the drawings of children with mild intellectual disabilities
  1. Tez No: 946218
  2. Yazar: İPEK NUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. ZEKİ UMAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİYE UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Zihin Yetersizliği Olan Çocuklar, Sanat Eğitimi, Resim Çözümlemesi, Nesne Kullanımı, Mekan Tercihleri, Children with Intellectual Disabilities, Art Education, Drawing Analysis, Object Usage, Spatial Preferences
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Zekâ, zihnin öğrenme, öğrenilen bilgileri kullanma, yeni durumlara uyum sağlama ve yeni çözüm yolları geliştirme yeteneği olarak bilinmektedir. Zekâ, genel bir zihinsel kapasiteyi ifade eder. Amerikan Zihinsel ve Gelişimsel Yetersizlikler Birliği (AAIDD) tarafından yapılan tanıma göre, zihin yetersizliği; zihinsel ve uyumsal davranışlarda sınırlılıkların bilişsel, sosyal ve pratik uyumsal becerilerde belirgin şekilde gözlemlenmesi durumudur. Resim uygulamaları, tipik gelişim gösteren çocuklar ile zihin yetersizliği olan çocuklar arasında etkili bir iletişim aracı olabilir. Bu nedenle, bu çalışmada hafif düzeyde zihin yetersizliği olan çocukların resimlerinde mekân tercihleri ve bu mekânların nesnelerle ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, hafif düzeyde zihin yetersizliği olan çocukların zekâ düzeylerinin resimlerine nasıl yansıdığını anlamak, tipik gelişim gösteren çocuklarla olan benzerlik ve farklılıkları belirlemek ve sanat eğitimine yönelik yeni bakış açıları kazandırmaktır. Bu çalışma, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemeye dayalı olarak, 9-12 yaş aralığındaki hafif düzeyde zihin yetersizliği olan 5 çocukla gerçekleştirilmiştir. Cinsiyet dağılımı dengeli olmasına dikkat edilmiş ve öğrencilerin zihin yetersizliği seviyelerinin benzer olmasına özen gösterilmiştir. Çalışma, MEB'e bağlı Hatay ilindeki okullarda, uzman eğitmenler eşliğinde ve velilerden alınan izinle yürütülmüştür. Beş ya da altı hafta şeklinde süren resim faaliyetleri, nitel araştırma yöntemi kapsamında durum çalışması olarak yürütülmüş ve belirlenen kriterlere göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Intelligence is known as the ability of the mind to learn, utilize acquired knowledge, adapt to new situations, and develop new solutions. It represents a general mental capacity. According to the definition by the American Association on Intellectual and Developmental Disabilities (AAIDD), intellectual disability is characterized by significant limitations in intellectual functioning and adaptive behaviors, which are observed in cognitive, social, and practical adaptive skills. Drawing practices can serve as an effective communication tool between children with typical development and those with intellectual disabilities. Therefore, this study examines the spatial preferences in the drawings of children with mild intellectual disabilities and the relationships of these spaces with objects. The aim of the study is to understand how the intelligence levels of children with mild intellectual disabilities are reflected in their drawings, to identify similarities and differences compared to typically developing children, and to provide new perspectives for art education. This study was conducted with five children aged 9–12 with mild intellectual disabilities, selected through criterion sampling, one of the purposive sampling methods. Attention was paid to maintaining a balanced gender distribution, and efforts were made to ensure that the intellectual disability levels of the students were similar. The study was carried out in schools affiliated with the Ministry of National Education (MEB) in the province of Hatay, with the participation of expert educators and with parental consent. The drawing activities, conducted over a period of five to six weeks, were carried out as a case study within the scope of qualitative research methodology and evaluated based on predetermined criteria.