Ste(A)M etkinliklerinin eşitlik ve denklem konusunda öğrencilerin kavram yanılgılarının giderilmesine etkisi
The effect of steam activities on removing students' misconceptions about equality and equation and examination opinions
- Tez No: 946246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUHŞEN ALDEMİR ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Eşitlik ve denklem, kavram yanılgısı, hata, zorluk, STE(A)M, öğrenci görüşü, Equality and equation, misconception, error, difficulty, STE(A)M, student opinion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın amacı, STE(A)M temelli etkinliklerin, ortaokul öğrencilerinin eşitlik ve denklem konusundaki hata, zorluk ve kavram yanılgılarının giderilmesine etkisini incelemektir. Nitel araştırma desenlerinden durum çalışması modelinin kullanıldığı araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Trabzon ilindeki bir devlet okulunda öğrenim gören 30 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Uygulama süreci 16 ders saati sürmüş ve etkinlikler STE(A)M yaklaşımı esas alınarak yapılandırılmıştır. Veri toplama araçları olarak sürecin başında ve sonunda uygulanan“Kavram Yanılgıları Teşhis Testi”ile sürecin sonunda uygulanan“STE(A)M Etkinliklerine Yönelik Öğrenci Görüş Formu”kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, öğrencilerde eşitlik ve denklem konusuna yönelik çeşitli hata ve kavram yanılgılarının bulunduğunu; STE(A)M etkinliklerin bu yanılgıların büyük ölçüde giderilmesinde etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca öğrencilerin çoğunluğu, bu etkinliklerin derslere olan ilgilerini artırdığını ve aktif katılımı teşvik ettiğini belirtmiştir. Ancak bazı öğrenciler, soru çözümüne yeterince zaman ayrılmamasını ve LGS hazırlık sürecinde zaman yönetimi açısından zorluk yaşayabileceklerini ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effects of STE(A)M-based activities on eliminating errors, difficulties and misconceptions of middle school students on equality and equations. The research, which used the case study model from qualitative research designs, was conducted with 30 students studying at a public school in Trabzon province in the 2024-2025 academic year. The implementation process lasted 16 class hours, and the activities were structured based on the STE(A)M approach. The“Misconceptions Diagnostic Test”applied at the beginning and end of the process and the“Student Opinion Form on STE(A)M Activities”applied at the end of the process were used as data collection tools. The data obtained were evaluated with the descriptive analysis method. The results of the research showed that there were various errors and misconceptions among the students regarding the subject of equality and equation; STE(A)M activities were effective in eliminating these misconceptions to a great extent. In addition, the majority of the students stated that these activities increased their interest in the lessons and encouraged active participation. However, some students stated that not enough time was allocated to solving questions and that they may have difficulty in time management during the LGS preparation process.