Kriminal fotoğraf ve ölümün estetiği
Criminal photography and the aesthetics of death
- Tez No: 946298
- Danışmanlar: PROF. DR. SİMBER ATAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Felsefe, Güzel Sanatlar, Forensic Medicine, Philosophy, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kriminoloji, Kriminal Fotoğraf, Çağdaş Fotoğraf Sanatı, Delphi Yöntemi, Palimpsest, Criminology, Criminal Photography, Contemporary Photographic Art, Delphi Method, Palimpsest
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 576
Özet
Kriminal fotoğraf, bilimsel alanda bir tespit aracı olarak nesnel veriler üretirken, sanatsal alanda, etik ve estetik temsiller üzerinden izleyiciyle bir yüzleşme alanı kurmaktadır. Bu anlamda bu tezde, kriminal fotoğrafın bilimsel ve sanatsal bağlamlarda taşıdığı çok katmanlı işlevleri ve yapısı incelenmiştir. Araştırmanın amacı, kriminal fotoğrafın tarihsel kökenlerini ve çağdaş fotoğraf sanatı içindeki konumunu belirlemek, bir janr olarak sahip olduğu estetik, teknik ve anlatısal özellikleri ortaya koymak, alan uzmanlarının saha deneyimlerinden yararlanarak güncel durumu analiz etmek ve bu alandaki olası yönelimleri öngörmek ve değerlendirmektir. Çalışmada, nitel ve nicel araştırma yaklaşımlarının bir arada kullanıldığı Karma Yöntem tercih edilmiştir. Nicel paradigmaya dahil olan Delphi Yöntemi kapsamında, Kartopu Örnekleme ile uzmanlarla yapılan görüşmeler ve çok turlu anketler aracılığıyla kapsamlı veri toplanmış, istatistiksel analizler yapılmıştır. Ayrıca, nitel paradigma çerçevesinde kriminal olay ve morg temalı çağdaş fotoğraf örnekleri, Sanat Temelli Yaklaşım ve Betimleyici Yöntemle, Palimpsest okuma tekniği doğrultusunda metinler arası ve disiplinler arası olarak analiz edilmiştir. Bulgular, kriminal fotoğrafın belgeleme ve kanıt aracı olmasının yanı sıra estetik yorum üretme kapasitesine sahip olduğunu göstermiş, kriminal fotoğrafın sanat ve sanat fotoğrafı içindeki konumu bu açıdan değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasının özgün değeri, DEU Güzel Sanatlar Enstitüsü çatısı altında, bir doktora araştırmasında nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanılması, kriminal fotoğrafın çağdaş sanat içinde yeniden tanımlanabilir, performe edilebilir ve dönüştürülebilir bir anlatı aracı olarak kavramsallaştırmasıdır.
Özet (Çeviri)
While criminal photography produces objective data as a means of detection in the scientific field, in the artistic field, it establishes a space of confrontation with the viewer through ethical and aesthetic representations. In this sense, this thesis examines the multi-layered functions and structure of criminal photography in scientific and artistic contexts. The objective of the research is threefold: first, to ascertain the historical origins of criminal photography and its position in contemporary photography; second, to reveal its aesthetic, technical, and narrative features as a genre; third, to analyze the current state of the field by leveraging the field experiences of experts in the field; and finally, to predict and evaluate possible future directions in this field. The Mixed Method, which integrates qualitative and quantitative research methodologies, was identified as the optimal approach in the study. In accordance with the Delphi Method, which is part of the quantitative paradigm, a comprehensive data set was collected through Snowball Sampling, interviews with experts, and multi-round questionnaires. Subsequent statistical analyses were conducted. In addition, within the framework of the qualitative paradigm, examples of contemporary photographs with the themes of criminal events and the morgue were analyzed intertextually and interdisciplinarily with the Art-Based Approach and Descriptive Method, in line with the Palimpsest reading technique. The findings have demonstrated that criminal photography possesses the capacity to produce aesthetic interpretation, in addition to serving as a means of documentation and evidence. Furthermore, the position of criminal photography within the broader domain of art and art photography has been evaluated in this respect. The thesis's distinguishing feature is the integration of qualitative and quantitative methodologies in a doctoral investigation conducted under the auspices of the DEU Institute of Fine Arts. It conceptualizes criminal photography as a narrative instrument that can be redefined, performed, and transformed within the context of contemporary art.