Lojistik şirketlerin ÇKKV yöntemleri ve VZA ile performans ölçümü
Performance measurement of logistics companies with MCDM and DEA
  1. Tez No: 946321
  2. Yazar: GÜLSEVER TOHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZUM BÜYÜKKEKLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Şirketler, Entropi, TOPSIS, VIKOR, VZA, Performans Ölçümü, Logistics Companies, Entropy, TOPSIS, VIKOR, DEA, Performance Measurement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Lojistik sektörü hem ticari hem de ekonomik gelişmenin temel taşlarından biridir. Bu sektör teknolojik gelişmelerle birlikte hızla gelişmekte ve küresel ticaretin artmasıyla daha da önem kazanmaktadır. Bu sebeple lojistik şirketlerin performans ve verimliliklerinin doğru ve objektif bir şekilde ölçülmesi, şirketlerin rekabet gücünü ve ticari faaliyetlerini artırmak açısından büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren büyük lojistik şirketlerin performansını değerlendirmek ve karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada, Capital 500 ve Fortune Turkey 500 listesinde yer alan 14 lojistik şirketin sürdürülebilirlik raporları, faaliyet raporları ve web sayfalarından alınan ikincil kaynak temelli bilgiler kullanılmıştır. Araştırmada öncelikle ÇKKV yöntemlerinden Entropi yöntemi ile kriter ağırlıkları belirlenmiş, TOPSIS ve VIKOR teknikleri kullanılarak şirketler performanslarına göre sıralanmıştır. Sonrasında VZA ile 'etkin' ve 'etkin olmayan' şirketler belirlenmiştir. TOPSIS ve VIKOR yöntemlerinin her ikisinin sıralama sonuçlarına göre de performansı en iyi olan Mars Lojistiktir. VZA sonucunda ise 9 lojistik şirket (Horoz, Mars, Reysaş, Noatum, PSA BDP International, Fasdat Gıda, Sarp Intermodal, Omsan ve Ceva) etkin çıkmıştır. Sonuçların lojistik şirketlere performans ve etkinliklerini geliştirmek açısından faydalı olması beklenmektedir. Ayrıca, Türk lojistik şirketlerin finansal performanslarını karşılaştıran mevcut çalışmalardan farklı olarak lojistik faaliyetlere yönelik kriterlerin ve yöntem olarak ÇKKV ve VZA'nın hibrit olarak kullanıldığı bu araştırmanın literatüre yeni bilgiler sunması yönünden katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The logistics sector is one of the cornerstones of both commercial and economic development. This sector is rapidly developing with technological developments and is gaining more importance with the increase in global trade. Therefore, measuring the performance and efficiency of logistics companies accurately and objectively is of great importance in terms of increasing the competitive power and commercial activities of the companies. This study aims to evaluate and compare the performance of large logistics companies operating in Turkey. The study uses secondary source-based information from the sustainability reports, activity reports and web pages of 14 logistics companies listed on the Capital 500 and Fortune Turkey 500 lists. In the study, firstly, the criteria weights were determined with the Entropy method from the MCDM methods, and the companies were ranked according to their performance using TOPSIS and VIKOR techniques. Then, 'effective' and 'ineffective' companies were determined with DEA. According to the ranking results of both TOPSIS and VIKOR methods, Mars Logistics has the best performance. As a result of DEA, 9 logistics companies (Horoz, Mars, Reysaş, Noatum, PSA BDP International, Fasdat Gıda, Sarp Intermodal, Omsan and Ceva) were found to be effective. The results are expected to be useful for logistics companies in terms of improving their performance and efficiency. In addition, unlike existing studies comparing the financial performances of Turkish logistics companies, this research is expected to contribute to the literature by using criteria for logistics activities and hybrid methods such as MCDM and DEA.