Fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmeti alan hastaların yaşam kalitesindeki değişimin değerlendirilmesi
Evaluation of the change in quality of life in patients receiving physiotherapy and rehabilitation services
  1. Tez No: 946320
  2. Yazar: KÜBRA ESİN
  3. Danışmanlar: DR. HAKAN OĞUZ ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: EuroQol, Physical Therapy and Rehabilitation, Quality of Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Sağlık Uygulama Tebliğindeki fizik tedavi ve rehabilitasyon tanı listesindeki gruplardan olan C ve D kategorisindeki hastalık tanılarına sahip hastaların aldığı fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerinin hastaların yaşam kalitesi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya 15/04/2024- 20/05/2024 tarihleri arasında Ankara Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde sağlık hizmeti alan 219 hasta dâhil edilmiştir. Görüşmeler yüz yüze ve anket çalışması yoluyla yapılmıştır. Çalışmaya 18 yaş üstü, anket çalışması için koopere olabilen, okuma yazma bilen ve çalışmaya gönüllü olarak katılım sağladığını hem sözlü hem de yazılı olarak bildiren hastalar dâhil edilmiştir. Veri toplama araçlarıyla hastaların demografik ve klinik bilgilerine (yaş, cinsiyet, boy, kilo, medeni durum, sahip olduğu sosyal güvence türü, eğitim durumu vb.) ulaşım sağlanmıştır. Hastalar ortalama 10-14 iş günü süresince tedavi almışlardır. Hastaların elde ettikleri kazanımları ölçmek amacıyla hastaların tedavi öncesinde mevcut olan ve tedavi sonunda elde ettikleri kazanımları ölçmek için EuroQol tarafından geliştirilmiş Avrupa Yaşam Kalitesi Ölçeği (EuroQol Five Dimentional Qustionnare) EQ-5D-3L kullanılmıştır. Anket çalışması hastalara tedavinin başlangıç günü ve tedavinin son günü olmak üzere iki aşamalı olarak uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmamızın bulguları, FTR protokollerinin genel olarak hastaların yaşam kalitesini iyileştirdiğini göstermiştir. Tedavi öncesi ve sonrası EQ-5D indeks skoru ve EQ-VAS skorlarındaki değişiklikler, demografik ve klinik özelliklere göre farklılık göstermiştir. Cinsiyet, eğitim düzeyi ve sistemik hastalık varlığı gibi faktörler tedaviye verilen yanıt üzerinde etkili olurken, medeni durum ve yaş gibi değişkenlerin belirleyici bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Tedavi grupları arasında da farklı yanıt düzeyleri kaydedilmiş, bu durum FTR'nin etkisinin bireysel özelliklere göre değişebileceğini ortaya koymuştur. Sonuç: Fizyoterapi uygulamalarının hastalar üzerinde pozitif anlamda etkisinin olduğu ve tedavi sonunda, tedavi öncesine göre hastaların yaşam kalitesinde anlamlı düzeyde bir iyileşme sağlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the impact of physiotherapy and rehabilitation services on the quality of life of patients with diagnoses in categories C and D from the physical therapy and rehabilitation diagnosis list in the Health Implementation Circular. Materials and Methods: The study is a cross-sectional study. 219 patients who received health services in the Physical Therapy and Rehabilitation Department of Ankara Sincan Education and Research Hospital between 15/04/2024 and 20/05/2024 were included in the study. Interviews were conducted face-to-face and via survey. Patients who were over the age of 18, who could cooperate for the survey, who were literate, and who reported their voluntary participation in the study both verbally and in writing were included in the study. Demographic information about the patients and their evaluations of the treatment they received were obtained using data collection tools. Patients received treatment for an average of 10-14 working days. In order to measure the gains achieved by the patients, the European Quality of Life Scale (EuroQol Five-Dimensional Questionnaire) EQ-5D-3L form developed by EuroQol was applied to the patients. The questionnaire was applied to the patients in two stages: the first day of treatment and the last day of treatment. The obtained data were analyzed with the SPSS program. Results: The findings of our study demonstrated that physiotherapy and rehabilitation protocols generally improve patients' quality of life. Changes in EQ-5D index score and EQ-VAS scores before and after treatment differed according to demographic and clinical characteristics. Factors such as gender, education level and the presence of systemic disease were effective on the response to treatment, while variables such as marital status and age did not have a determining effect. Different response levels were also recorded between treatment groups, suggesting that the effect of PT may vary according to individual characteristics. Conclusion: It was observed that physiotherapy applications had a positive effect on the patients and at the end of the treatment, a significant improvement was achieved in the quality of life of the patients compared to the pre-treatment period.