Mağdur erkekliğin anatomisi: Çevrim içi incel topluluğu üzerine bir inceleme
The anatomy of victimized masculinity: An analysis of the online incel community
  1. Tez No: 946364
  2. Yazar: CANSEL SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİSBET GAMZE TOKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İncel, İstemsiz Bekarlık, Erkeklik, Anti-feminizm, Mizojini, Incel, Involuntary Celibacy, Masculinity, Anti-feminism, Misogyny
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma, mizojinist ve anti-feminist bir dijital topluluk olan incellerin çevrim içi ortamdaki söylemlerini inceleyerek, çevrim içindeki toplumsal cinsiyet ilişkilerini feminist teorinin katkılarıyla eleştirel bir perspektiften değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın amacı, incel topluluğunun yapısını ve değerlerini anlamak; toplumsal cinsiyet algılarını keşfetmek; erkeklikler ve kadınlıklarla kurdukları ilişkileri ortaya koymak; kadınlara yönelik gerçekleştirmiş oldukları şiddetin boyutlarını kavramak ve bu şiddet eylemlerinin meşrulaştırılma girişimlerinin izini sürmektir. İncel terimi, İngilizce bir kavram olan involuntary celibate ifadesinin kısaltmasıdır ve“istemsiz bekarlık”anlamına gelmektedir. İncel bireyler, cinsel pazar değerlerinin düşük olduğu iddiasıyla kadınlarla romantik ve/veya cinsel ilişki kuramadıklarını savunmakta, bu durumun sorumluluğunu ise kadınlara ve feminizme yüklemektedirler. Bu bağlamda, çevrim içi platformlarda nefret söylemleri yaymakta ve dijital şiddet uygulamaktadırlar. Çalışmada dijital etnografi yöntemiyle toplanan çevrim içi paylaşımlar, nitel bir analiz yöntemi olan söylem analizi aracılığıyla incelenmiştir. Anti-feminist ve feminist ideolojiler arasındaki çekişme ve çatışmanın görünür olduğu bir mücadele alanı olarak çevrim içi ortam, erkeklik krizinin güncel görünümünü ortaya çıkarabilmek adına önemli veriler sunmaktadır. Başarısız erkeklik performansına sahip olma ve damgalanma iddiasıyla öne çıkan incel bireylerin, bu iddialarını şiddeti gerekçelendirme ve meşrulaştırma aracı olarak kullandıkları savunulmaktadır. Radikal bir dijital kültüre sahip olan İncel topluluğu, aynı zamanda alternatif sağ (alt-right) ideolojisiyle söylemsel yakınlık içerisindedir. Bu nedenle incel topluluğu, kadın düşmanlığı, ırkçılık ve LGBTQIA+ düşmanlığı gibi unsurları barındıran gerici bir kimlik inşasının ürünüdür.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the online discourse of incels, a misogynist and anti-feminist digital community, to critically evaluate gender relations online using the contributions of feminist theory. The aim of this study is to understand the structure and values of the incel community, explore their perceptions of gender, reveal their relationships to masculinities and femininities, understand the extent of their violence against women, and trace their attempts to legitimize these acts of violence. The term incel is an abbreviation of the English term“incel”, which means involuntary celibacy. Incel individuals argue that they are unable to have romantic and/or sexual relationships with women because of their allegedly low sexual market value and blame women and feminism in this situation. In this context, they spread hate speech and committed digital violence on online platforms. In this study, online posts collected through digital ethnography were analyzed using discourse analysis as a qualitative method. As a site of struggle in which the conflict between anti-feminist and feminist ideologies is visible, the online environment provides important data to reveal the current view of the crisis of masculinity. It is argued that incels, who come to the fore with claims of failed masculinity performance and stigmatization, use these claims as a means to justify and legitimize violence. The incel community, which has a radical digital culture, is also in discursive proximity to alt-right ideology. Therefore, the incel community is the product of reactionary identity construction that includes elements such as misogyny, racism, and LGBTQIA+ hostility.